cover

הדרכת הורים לילדי ADHD – ADD

מרכז גאיה » הפרעת קשב וריכוז » הדרכת הורים לילדי ADHD – ADD

הפרעות קשב וריכוז, הידועות גם כ – ADHD או ADD, מאובחנות כיום בקרב אחוז בלתי מבוטל מכלל הילדים ובני הנוער בישראל. הפרעות אלו באות לכדי ביטוי הן בבית הספר והן בבית, ולעיתים עשויות להפר כליל את שגרת חיי המשפחה, ולהערים קשיים רבים על הילד, וכמובן שגם על הוריו אשר אחראים עליו ועל תהליך הלמידה וההתבגרות שלו.

התמודדות עם ילדים הסובלים מהפרעות קשב וריכוז ברמות שונות יכולה להיות דבר מורכב ובלתי טריוויאלי לחלוטין. לכן, קיים מקום להדרכה הורית מעמיקה בנושא. הכוונה היא להדרכה המומלצת עבור ההורים עצמם, הדרכה והכוונה מקצועית אשר תסייע להורים ללמוד אודות התופעה ממנה סובלים ילדיהם, ולהתמודד עימה בצורה טובה יותר. למעשה, זוהי הדרך הטובה ביותר לעזור לילדים שלנו – ללמוד בעצמנו את מצבם בצורה מעמיקה, ולא להתבייש לקבל סיוע מאנשי מקצוע בתחום, על מנת שנוכל לסייע אנו לילדינו בצורה טובה יותר.

ניתן למצוא כיום אנשי מקצוע רבים מהתחום המציעים הדרכה הורית מעמיקה. ניתן למצוא כמובן הן הדרכה פרטית והן קבוצות הורים, כאשר לכל צורת הדרכה היתרונות המסוימים שלה. בעוד הורים רבים מדווחים כי קבוצת ההורים מסייעת להם להתמודד בצורה טובה יותר עם המצב והלחץ הנוצר בעקבותיו בבית, הורים אחרים מעדיפים הדרכה אישית וליווי צמוד ופרטני.

 

הדרכה הורית המתחילה בלמידה אודות התופעה עצמה

השלב הראשון והבסיסי ביותר המומלץ עבור הורים לילדים הסובלים מהפרעות קשב וריכוז, הוא קודם כל ללמוד אודות הפרעות אלו לעומק, ולהבין מה בדיוק הן אומרות. רק אם נוכל להבין לעומק מה עובר על הילדים שלנו, נוכל להתחיל לסייע להם באופן אפקטיבי. כך, עלינו ללמוד את מאפייניה הנפוצים של התופעה, כיצד ניתן לזהותה אצל ילדינו, מהן הסיבות הגורמות להפרעה או מעצימות אותה וכד'.

 

פיתוח שפה משותפת וערוץ תקשורת עם הילד

גם בקרב ילדים אשר אינם סובלים מהפרעות קשב וריכוז, ערוץ התקשורת בינם לבין ההורים עלול להיות משובש ובעייתי. זהו טבעם של ילדים – בתקופות מסוימות הם נוטים למרוד ואינם תמיד ששים לשתף את הוריהם במה שעובר עליהם. כאשר אנחנו כהורים מתמודדים עם ילד הסובל מהפרעות קשב וריכוז, חשוב שבעתיים לעבוד על ערוץ התקשורת עם הילד ועל בניית שפה משותפת עימו. רק תקשורת עמוקה ופתוחה עם הילד תאפשר לנו לסייע לו באמת להתמודד עם הבעיה.

 

עבודה על מסגרות, משמעת, לוחות זמנים ועוד

לאחר שעוברים את השלבים הראשוניים של הכרה בבעיה, למידה אודות התופעה ופיתוח ערוץ תקשורת עם הילד, ניתן לעבור לשלבים מתקדמים יותר. למשל – בניית לוח זמנים יומי או מסגרת כזו או אחרת המתחשבת בבעיה של הילד ובצרכיו המסוימים. כך, לאט לאט מתחילים לבנות מסגרת תומכת לילד, אשר תסייע לו ללמוד ולהתרכז למרות ההפרעה ממנה הוא סובל.

 

לסיכום, ישנן דרכים רבות ושונות להתמודד עם הפרעות קשב וריכוז בקרב ילדים, החל מטיפול רגשי או פסיכולוגי וכלה בעבודה צמודה של ההורים ובניית מסגרת חיים מתאימה. בכל מקרה, קיים מקום להדרכה הורית מעמיקה אשר תעניק להם את הידע הנדרש והכלים על מנת להתמודד עם המצב בצורה אפקטיבית.

צור קשר