cover

emdr מה זה

מרכז גאיה » פסיכולוגיה » emdr מה זה

 

EMDR  – כל סודות השיטה

עם התפתחות תורת הנפש ודרכי הטיפול הרגשי בשנות השמונים של המאה העשרים, פיתחה ד"ר פרנסין שפירו שיטת טיפול פסיכותרפיסטית,
המבוססת על עבודה על תנועות ושרירי העיניים. שיטת ה-
EMDR הלכה והתפתחה, וכיום היא משמשת כדרך טיפול מוכרת ברחבי העולם.

 

מהי שיטת EMDR ?

EMDR – Eye Movement Desensitization and Reprocessing , היא שיטה בה נעשה עיבוד מחדש של מידע באמצעות תנועות עיניים.
בכדי להבין איך השיטה עובדת, נצטרך להבין ראשית את התהליך הקוגניטיבי שמתרחש בשעת עיבוד מידע ואת דרכי הפעולה של המוח.

 

איך המוח שלנו מעבד נתונים?

בכל רגע במהלך שגרת חיינו, גם בזמן השינה, המוח שלנו מעבד נתונים. כל דבר אותו אנחנו חווים בצורה מוחשית, כלומר, כל תמונה שאנחנו רואים,
כל צליל שאנחנו שומעים וכל ריח שאנחנו מריחים, עובר סינון במערכת הקוגניטיבית ומקוטלג לפי פרמטרים אינדיווידואליים כמו נחיצות, חשיבות ועוד.
כשהמידע מעובד במוח בצורה רציונאלית, המערכות הפיזיות שאחראיות על התמודדות עם נתונים קשים, מסוגלות לפעול ללא דופי.
המוח שלנו מעבד את הנתונים ומאזן לנו את החשיבה לגביהם, כך שלא יפריעו לנו במהלך היומיום.

לעיתים, במקרי קיצון כדוגמת אירועים קשים במיוחד, חוויות שליליות שטלטלו אותנו, כמו הלם קרב, אונס או אפילו חרם והשפלה,
המוח שלנו לא מסוגל לעבד את הנתונים בצורה רציונאלית ונוצר מעין קלט שאינו פתור. החוויות שעברנו נותרות בצורתן הטבעית, כזיכרון חי וכתמונה מתעתעת.
במצב זה, מאוחסנים הזיכרונות ברשת זיכרון נפרדת, ובכל פעם בה מופיע טריגר כלשהו, כמו צליל רודף או אפילו ריח ספציפי,
אנחנו מוצפים שוב בזיכרונות שמכים בנו בעוצמה ומעוררים בנו סערת רגשות, כיוון שאינם מעובדים במוח.

מטרת הטיפול באמצעות תנועות העיניים, הוא להבין מהם הנתונים שהמוח לא השלים לעבד בצורה רציונאלית ולהשלים את עיבודם באמצעות התערבות חיצונית על מנת להקל על ההתמודדות עם אירועים קשים.

 מהותה של ההתערבות החיצונית

במקור, הטיפול ב-EMDR נעשה באמצעות תנועות העיניים בלבד, אך אבולוציית הטיפול הובילה להרחבת השיטה לגירוי חיצוני באמצעות האזנה ומגע.
הגירוי הוא בילטרלי – גירוי דו צידי, המערב את שתי ההמיספרות במוח האחראיות לעיבוד המידע' הימנית והשמאלית.

בליווי הגירוי החיצוני, העבודה הטיפולית מנווטת את האסוציאציות שמגיעות מארבעה מקורות – קוגניטיבי ורגשי, סנסורי וסומטי – למערכת ההתמודדות הרציונאלית של המוח,
תוך כדי השלמת עיבוד המידע. הגירוי החיצוני נעשה באמצעות ויזואליזציה, שמע או תחושה, המגרים את שתי ההמיספרות לסירוגין, ומסייעים לעיבוד המידע בצורה חלקה.

למי מתאימה שיטת EMDR ?

בתחילת הדרך טיפול ה-EMDR שימש בעיקר להתמודדות עם פוסט טראומה – הפרעה פסיכיאטרית, המתפתחת בעקבות אירוע שהשפיע על מצבו הנפשי של החוֹוה אותה.
בהתרחשות טריגר, צפים הזיכרונות שאינם מעובדים ומעוררים שוב את סערת הרגשות ומטלטלים את האדם. הטיפול כוון לפוסט טראומה באופן ספציפי, שם הזיכרונות לא השלימו את תהליך העיבוד במוח בצורה הכי קיצונית.

עם הזמן וברבות העמקת המחקרים בשיטת EMDR , השיטה נמצאה כמתאימה גם לאנשים עם הפרעות נפשיות אחרות כמו חרדה, פחדים ודיכאון.
שיטה זו קיבלה הכרה כטיפול פסיכולוגי בפני עצמו לכל דבר ועניין וכיום משתמשים בה גם לטיפול בנפגעים שחוו תאונות, אלימות או תקיפה מינית.

הטיפול מתאים לכל הגילאים – ילדים, בני נוער ומבוגרים. השיטה הוכחה כמוצלחת גם בטיפול בספורטאים שביקשו לשפר ביצועים, וגם במרצים שחוו פחד קהל ורצו לשפר את יכולות הרטוריקה.

 

שלבי הטיפול בשיטת EMDR

לטיפול בשיטת EMDR ישנם כמה שלבים, שנועדו לטפל בבעיה מהשורש ולפתור אותה כך שלא תישנה בעתיד. השלב הראשון הוא התמקדות בגורם ההפרעה, כלומר – הבנה מעמיקה של האירוע שגרם לחוויה הטראומטית וסימון הנתונים שלא עובדו במוח בצורה רציונאלית. חשוב לשים לב שככל שהנתונים ממוקדים יותר, כך אורך הטיפול יתקצר, כיוון שקיימת מטרה ברורה ומדויקת. בשלב השני נעשים מדידה של עוצמת האירוע, תיאור המשתתפים בו והערכת מצב כללית הנוגעת לסוג הרגשות שצפים בזיכרון באירוע. כמו כן, בשלב זה מסמנים מטרות ויעדים, רחוקים וקרובים, אליהם רוצים להגיע כחלק מהטיפול ובסיומו, מזהים חסמים רגשיים וקוגניטיביים כמו פחד או חוסר אמון, ונעשה חיפוש אחר safe zone – אזור בטוח שמעלה אסוציאציה חיובית ונוחה. חשוב לנטרל את החסמים הקיימים בכדי לאפשר לטיפול לפעול. את האזור הבטוח חשוב לסמן כמעין טריטוריה, אליה יוכל המטופל "לברוח" בשעת קושי טרם השלמת עיבוד הנתונים, או במקרה קיצון בו התהליך קשה מדי והמטופל זקוק למנוחה נפשית.

בשאר השלבים מתמקד המטפל בהעלאת זיכרונותיו של המטופל והבנתם לעומק. יחד עם ניתוח האסוציאציות, חיוביות ושליליות, קוגניטיביות ורגשיות,
מתחיל השלב הטיפולי של הגירוי הבילטרלי. במהלכו, עובדים יחד על השלמת עיבוד הנתונים ועל התמודדות אדפטיבית אידיאלית.

 

אז איך זה עובד ומה המטרה?

במקרה בו למוח אין יכולת לעבד נתונים בצורה רציונאלית, הזיכרונות שלנו מאוחסנים באופן דיספונקציונלי, כלומר, ברשת זיכרון המתפקדת בצורה לקויה.
כשמופיע טריגר המציף את הזיכרון השלילי שלנו מהאירוע, הזיכרון הלא מעובד מכה ומתעתע בגוף, מבלבל בין עבר להווה, וגורם לנו לחוות שוב את האירוע ממש בדומה לזמן בו הוא קרה. היות וכאמור רשת הזיכרון לקויה, אין טווח זמן כלשהו שיוכל לגרום למניעת ההופעה והתקיפה המחודשת של הזיכרון, וכך נוצר מצב בו גם שנים לאחר האירוע, זיכרונו עדיין תוקף את המטופל.

טיפול EMDR עובד לא רק על סנכרון של המידע בין רשתות הזיכרון השונות, אלא גם ובעיקר על שינוי האסוציאציות השליליות שנגרמות כתוצאה ממנו.
בהתאם לכך, מטרת הטיפול היא הסתכלות ריאלית ומציאותית על הזיכרון, יצירת אסוציאציות חיוביות, השרשרת תחושת ביטחון ורוגע בהקשר לאירוע, הקניית פרספקטיבה כללית נינוחה ודיכוי הרגשות השליליים.

 

כמה זמן אורך הטיפול?

אורך הטיפול בשיטת EMDR הוא אינדיווידואלי ומשתנה בהתאם לסוג ההפרעה. חשוב לזכור שככל שהזיכרון השלילי ממוקד יותר, כך אורך הטיפול יתקצר בהתאם.
אם המטרה היא טיפול ברצף אירועים כמו תקיפה חוזרת ונשנית או אלימות מתמשכת וכדומה, אורך הטיפול עשוי להיות ארוך יותר, בשל הצורך לעבוד על כל נקודות המידע שלא עובד במוח.

השיטה יעילה גם כטיפול העומד בפני עצמו, אך לעיתים, לפי המלצת הפסיכולוג ואנשי המקצוע ובהתאם לצורך, התהליך ילווה במקביל גם בטיפול רגשי או פסיכולוגי.

 

מה אנחנו מציעים במרכז gaya

gaya הוא מרכז טיפולי רב תחומי לכל טווח הגילאים. במרכז gaya יש לנו את המומחיות להתאים לכם את הטיפול המושלם עבורכם בהתמודדות עם פוסט טראומה ומצבים רגשיים שונים. אנו מטפלים גם בשיטת EMDR על ידי מטפלים מהשורה הראשונה. במקרים מסוימים, ימליצו המומחים שלנו על טיפול ב-EMDR בלבד, ולעיתים יהיה צורך בשילובו יחד עם טיפול פסיכולוגי או טיפול מקצועי אחר. פגישת ייעוץ עם המומחים תאפשר לכם לקבל ייעוץ מקצועי שיכוון אתכם אל הטיפול המותאם בדיוק עבורכם.

על מנת להעניק לכם את המענה הטוב ביותר, פועל במרכז gaya צוות מקצועי ברמה גבוהה, הכולל פסיכיאטרים, פסיכולוגים, עובדים סוציאליים, פסיכותרפיסטים ומטפלים נוספים, אשר נכונים לעשות את המיטב למענכם ולמען בריאות הנפש שלכם.

 

 

 

טיפול פסיכולוגי

פסיכולוגיה

גאיה בפייסבוק

צור קשר