cover

התקף בכי

מרכז גאיה » פסיכולוגיה » התקף בכי

התקפי בכי

בשלבים שונים של ההתפתחות שלנו, לדמעות, יכולים להיות תפקידים שונים. הבכי, כשלעצמו, הוא מנגנון נחוץ וחשוב גם בתהליכים הפיזיולוגיים האנושיים וגם בתהליכי הוויסות הרגשי שלנו. עם זאת, ישנם מצבים בהם אנחנו חווים בכי בלתי נשלט, ממושך או קשה במיוחד, בין אם בשל טריגר מסוים ובין אם ללא טריגר ברור כלל. מצבים כאלה, שיכולים להיחשב כהתקפי בכי, הם מחייבים לדעת כיצד לטפל בהם בצורה נכונה.

בכי הוא אחת הפעולות המוקדמות ביותר שבני האדם לומדים לבצע. למעשה, אצל תינוקות מדובר אולי בפעולה האבולוציונית החשובה ביותר בהתפתחות האנושית – תינוקות בוכים בשביל להביע צורך שהם לא מסוגלים עדיין להביע בצורה מילולית, וזהו אמצעי התקשורת החשוב ביותר להתפתחות וסיפוק צרכי התינוק. עם זאת, אנחנו לא מסיימים לבכות כשאנחנו תינוקות, והבכי ממשיך ללוות אותנו גם דרך הילדות, הנעורים והבגרות – הפעם כמנגנון רגשי במצבי עצב, מצוקה ואפילו שמחה. לפני שאנחנו מבינים מה זה בדיוק התקף בכי וכיצד מטפלים בו, אנחנו צריכים להבין איך בדיוק בכי עובד ומה התפקיד שלו.

 

קודם כל, חשוב להבין מה התפקיד של דמעות

בתור התחלה, חשוב להסביר שיש לגוף האנושי שני סוגים של דמעות, שממלאים תפקיד שונה מאוד האחד מהשני.

הסוג הראשון של דמעות הוא בראש ובראשונה מנגנון הגנה על גלגל העין, במצב בו חומרים מסוכנים או עצמים זרים נכנסים לעין שלנו. החל מגרגר חול ועד חיתוך בצל – העיניים שלנו מתמלאות דמעות בכדי לסלק מהן חומרים שעלולים להזיק להן. הכינוי של הדמעות האלה הוא דמעות רפלקס, והן מכילות בעיקר מים מבחינה כימית.

הסוג השני של הדמעות, הדמעות הרגשיות, מתאפיין בהרכב עשיר יותר בחומרים הורמונליים, שהגוף מפריש במצבי עצב או דחק נפשי. במצבי מועקה נפשית, עצב, אבל, כעס ואפילו שמחה – הגוף שלנו מתמלא בהורמונים שמתווכים את אותה התחושה, ופעולת הבכי מאפשרת לנו להפריש חלק מהם החוצה וכך להרגיע את עצמנו, במנגנון פיזיולוגי מורכב ומתוחכם. דמעות מהסוג הזה שכיחות גם אחרי הילדות – בעולם המערבי, נשים בוכות בממוצע קצת פחות מ-3 פעמים בחודש, וגברים כפעם בחודש. בישראל, חשוב לציין, המספרים אפילו גבוהים ושכיחים יותר. ועכשיו, לאחר שהבנו את תפקיד הדמעות, חשוב להבין מה הוא בדיוק התקף בכי.

 

לא כל בכי ממושך ואינטנסיבי הוא התקף בכי

בכי, ואפילו בכי ממושך ואינטנסיבי, הוא פעולה שונה באופן מהותי ממה שאפשר לכנות התקף בכי. בכי ממושך וקשה יכול להיות סממן למגוון רחב של מצבים – החל מעצב קשה או אבל, וכלה בתגובה פיזיולוגית משמעותית לכאב. מצבים אלה הם מצבים בריאים ונורמליים לחלוטין, משום שלדמעות ישנו כאמור תפקיד חשוב בוויסות התחושות שלנו במצבים אלה. למעשה, הדמעות נחוצות בכדי שנהיה מוצפים פחות באדרנלין, אוקסיטוצין והורמונים נוספים שיכולים לתווך חוסר יציבות נפשית. התקפי בכי, לעומת זאת, הם מצבים אחרים לחלוטין – מצבים שמימד השליטה בהם הוא נמוך, ושבמקום ויסות הרגשות שלנו, מובילים אותנו לחוסר יציבות משמעותי עוד יותר.

 

מה זה בדיוק התקף בכי?

ישנם מספר מצבים שאפשר לכנות בתור התקף בכי.

מצב ראשון ובולט הוא מצב בו גירוי שיכול ואף אופייני שיגרום לבכי (מצב כמו אובדן של אדם קרוב, נגיד) מוביל למשך ועוצמה של בכי שאינם פרופורציונליים לנורמה ולרמת הגירוי. כך למשל, בכי רצוף של ימים שלמים ללא הפסקה בהחלט יכול להיחשב כהתקף בכי.

מצב נוסף שיכול להיחשב כהתקף בכי הוא התחלה של פרץ ממושך ואינטנסיבי של בכי ללא גירוי נראה לעין, או בגירוי חלש מאוד שלא אמור להוביל לתגובה כזאת. אדם שמתחיל לבכות באופן בלתי נשלט "משום מקום", כשהוא לא חווה שום גירוי חיצוני, תחושתי, ויזואלי או קולי לבכי, יכול להביע סוג מסוים של חוסר שליטה. גם אם הגירוי הוא פנימי – היזכרות פתאומית בטריגר הבכי – מדובר במצב בעייתי שלא תמיד יש בו שליטה.

 

התקף בכי יכול להיות ביטוי של התקף חרדה

בפני עצמם, התקפי בכי לא בהכרח מביעים מצב בעייתי שדורש טיפול, אלא אם הם משבשים באופן משמעותי את שגרת החיים של הסובל או הסובלת מהם. עם זאת, התקפי בכי אינטנסיביים של ממש בגירוי מינימלי, בהעדר גירוי או בצורה שלא תואמת לעוצמת הגירוי – יכולים להיות ביטוי של התקפי חרדה (פאניקה). בכי בלתי נשלט הוא בהחלט סימפטום יחסית שכיח של התקפי חרדה, בגברים, נשים וילדים כאחד. התקפי החרדה יכולים להתבטא במגוון דרכים אחרות: הזעה מוגברת, תחושת קוצר נשימה וחנק, חוסר יכולת לתקשר בצורה נהירה, תחושת חום ואפילו אובדן הכרה. עם זאת, בהחלט ייתכנו מצבים בהם התקף החרדה יתבטא בהתקף בכי בלתי נשלט, עם או בלי סימנים נוספים. עוד מצב שהתקפי בכי יכולים לבטא הם התקפי חרדה פוסט-טראומטיים. מצבים אלה, שאנשים שסובלים מהם חוו חוויה טראומטית משמעותית בעברם, מתאפיינים בשחזור של התחושות שחווה האדם בזמן הטראומה, והתקף הבכי יכול להיות ביטוי לתחושת המצוקה שהדבר מעלה.

 

באילו מצבים של בכי צריך לדעת לטפל?

התקפי בכי שגרתיים בילדים או במבוגרים בעקבות טריגר משמעותי, הם לא מצב שבהכרח צריך לטפל בו. עם זאת, כאשר התקפי הבכי הם חוזרים ובלתי נשלטים (ולא תואמים לגיל בילדים), וכאשר הם מופיעים עם סימנים נוספים של התקפי חרדה או של תגובת חרדה פוסט-טראומתית, בהחלט נחוץ טיפול בהם. מצבים אלה יכולים להתדרדר, ולהוביל לשכיחות מוגברת יותר, עוצמה חמורה יותר ואפילו התנהגות נמנעת של מי שסובל מהם – בשל החשש מפני חזרת ההתקפים האלה והימנעות ממצבים חברתיים שיכולים לעורר אותם. בשביל למנוע את ההתדרדרות הזאת, ובשביל לאפשר למי שסובל מהתקפי הבכי שגרת חיים בריאה ורגילה – חשוב מאוד לפנות לטיפול מקצועי.

 

מהן אפשרויות הטיפול במצבי התקף בכי?

הטיפול במצבי התקף בכי שדורשים התייחסות מקצועית הוא בעיקרו טיפול נפשי. במצבים בהם התקפי הבכי הם ביטוי של התקפי חרדה מכל סוג, בהחלט יתכן שיהיה צורך גם בטיפול תרופתי נוגד חרדה, ואולי גם בטיפול אקוטי בהתקפים עצמם. עם זאת, גם במצב בו יש צורך בטיפול תרופתי – הטיפול הנפשי הוא הכלי הטיפולי העיקרי לטיפול במצב זה. הטיפול הנפשי הרלוונטי יכול להיות שונה, בהתבסס על הגישה הנכונה ביותר לכל מטופל והבעיה שעומדת בבסיס התקפי הבכי. אפשרויות טיפול רלוונטיות יכולות להיות טיפול דינמי, טיפול פסיכואנליטי, טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT) ואפילו טיפול משפחתי (בעיקר בילדים). הדבר החשוב ביותר, אם כן, הוא למצוא מסגרת טיפול שתדע להתאים את הטיפול עם סיכויי ההצלחה הגבוהים ביותר לכל מטופל ומטופלת.

 

מה אנחנו מציעים במרכז gaya – מרכז טיפולי רב תחומי לטיפול רגשי

מרכז gaya הוא מרכז טיפולי רב-תחומי המתמחה בטיפול רגשי. הצוות של המרכז כולל פסיכולוגים, פסיכותרפיסטים, עובדים סוציאליים קליניים, מטפלים הבעתיים, מטפלי גוף נפש ועוד. כל מטופל שמגיע למרכז מוערך באופן מלא, ובהתאם לכך מותאמת לו מסגרת הטיפול הרלוונטית ביותר עבורו. במצבים של התקפי בכי, בהם ייתכנו גורמים רבים ובהתאם לכך הטיפול המתאים ביותר יכול להיבדל, יש באיכות ובמגוון הטיפולים שמציע מרכז gaya יתרון עצום. פנו למרכז gaya, נתאם עבורכם פגישת ייעוץ ראשונית אחריה נכוון אתכם למטפל ושיטת הטיפול המתאים לכם ביותר.

פנו אלינו לתיאום מפגש ייעוץ ראשוני: 09-8855246

טיפול פסיכולוגי

התפרצויות זעם ילדים

פסיכולוגיה

גאיה בפייסבוק

צור קשר