cover

זעם רב

מרכז גאיה » פסיכולוגיה » זעם רב

זעם רב

בין כל הרגשות האנושיים הבסיסיים, כעס הוא רגש שמוכר לכולנו היטב. למעשה, לא מדובר רק ברגש אנושי אלא ביצר שקיים אצל בעלי חיים רבים. אפשר לטעון שכעס, במצבים מסוימים, הוא אפילו נחוץ והכרחי, אבל כאשר כעס מגיע למצב של זעם משמעותי וגדול, ויוצא בצורה אגרסיבית ואלימה כלפי הסביבה או כלפי מי שסובל ממנו עצמו, מדובר במצב שבו צריך לטפל. מה גורם לזעם רב, כיצד הדבר מאובחן, ומה אפשר לעשות לגבי זה? נבין יחד.

את התחושה שאנחנו מכירים בתור כעס ניתן לזהות כבר בגיל מוקדם מאוד, בשלבי הינקות המוקדמים ביותר לאחר הלידה. עם הזמן, הכעס הופך למנגנון שמהווה חלק בלתי נפרד מההתבגרות שלנו ומהדמות שלנו כאנשים בוגרים, ובמקרים מסוימים כעס אפילו יכול לשמש כמוטיבציה חיובית לשינוי או להשגת מטרה כלשהי. בני האדם הם לא החיה היחידה שמרגישה כעס, וניתן לזהות את הרגש הזה גם אצל יונקים ובעלי חיים אחרים – כך שאין ספק שמדובר בחלק בלתי נפרד מהקיום שלנו. עם זאת, הפרעת כעס, שמובעת כאשר אדם מביע זעם רב ומשמעותי בסיטואציות מכעיסות או אפילו במצבים תמימים יחסית, היא כבר סיפור אחר לגמרי – סיפור שצריך לדעת לאבחן, וצריך לדעת איך לטפל בו.

 

מהי הפרעת כעס?

מה שמכונה באופן נרחב הפרעת כעסים או הפרעת זעם הוא למעשה אבחנה שקיימת בעולם הטיפול הנפשי כבר לא מעט שנים, ושמה באנגלית הוא IED – Intermittent Explosive Disorder. עם זאת, לפני שאנחנו מדברים על ההגדרות הרפואיות, צריך לדבר על סוג האנשים שסובלים מהפרעת כעסים. גם בלי לאבחן בטיפול, סביר להניח שכולנו מכירים כמה וכמה אנשים שמביעים כעס באופן מוגזם.

הכוונה בכעס מוגזם היא לא בכעס שמובע כלפי עוול אמיתי ומשמעותי, מעשה שלילי או כל דבר אחר שמצדיק תגובת כעס משמעותית. מדובר במצב שבו אדם חווה מצבים שהאדם הסביר לא יגיב אליהם בזעם מוגזם אלא בתסכול, תקיפות או אפילו אדישות או רגשות חיוביים – אך אצל האדם הזה התגובה תהיה תגובה משמעותית של כעס, שמובע באופן מילולי או התנהגותי. זו בדיוק גם ההגדרה המחקרית של ההפרעה הזאת – אפיזודות חוזרות וחולפות של כעס או התנהגות תוקפנית, שלא הולמות את הסיטואציה שבה האדם נמצא.

 

כיצד יודעים האם זעם משמעותי הוא הפרעת כעס?

זעם רב יכול להתקיים גם בלי להצביע על כך שהאדם שחש אותו סובל מהפרעת כעסים, או בשמה העברי המלא הפרעת התפרצות לסירוגין. עם זאת, ישנם כמה סימנים שמאפשרים אבחנה של מצב זה, ומסייעים בהתאם לכך גם למצוא טיפול מתאים למצב:

  • התקפי הכעס הם חולפים, ואורכם הממוצע הוא כחצי שעה.
  • ישנן התפרצויות עם דפוס חוזר, הכוללות אלימות מילולית או התנהגות תוקפנית, לפחות פעמיים בשבוע לאורך תקופה של שלושה חודשים לפחות, או לחילופין שלוש התפרצויות הכוללות אלימות פיזית כלפי אנשים, בעלי חיים או רכוש לאורך שנה אחת.
  • התקפי הכעס מתפרצים בעוצמה גדולה יותר ממה שהגיוני שיהיו בעקבות הסיטואציה.
  • ההתפרצויות לא מתוכננות מראש ויכולות להגיע "משום מקום".
  • התפרצויות הכעס פוגעות בתפקוד היום יומי של מי שסובל מהן, בין אם במובנים משפחתיים, מקצועיים, חברתיים או אחרים.
  • הגיל של מי שסובל מהתפרצויות הזעם הוא לפחות 6. לפני כן לא ניתן לאבחן בצורה אמינה הפרעת שליטה בכעסים, שכן הגיל המוקדם הוא הסבר טוב יותר לכעסים מהפרעה נפשית.
  • אין אבחנה פסיכיאטרית או רפואית אחרת שיכולה להסביר את התפרצויות הזעם.

קיומם של הקריטריונים הללו הוא בדרך כלל מספיק לאבחנה של הפרעת כעס, אך חשוב לציין גם שלא כולם יתקיימו בהכרח בכל מטופל. אם אדם מביע זעם רב גם כמות נמוכה יותר של פעמים או בתדירות אחרת, אך עוצמת הכעס היא משמעותית במידה שתעלה חשד להפרעת התפרצות לסירוגין, עדיין יש מקום משמעותי להפנות את האדם לטיפול לשליטה בכעסים.

 

מה עושים בשביל לטפל בהפרעת כעס?

טיפול בהפרעות כעס הוא לא פעם טיפול רב תחומי, שבו מנצלים את היכולת של מערכות טיפוליות שונות להועיל לאדם שבמרכזן. ברמת הטיפול הנפשי האישי, ישנן כמה שיטות מקובלות לטיפול בכעסים. הפסיכולוגיה הקלאסית מנסה להבין מה בחוויות המוקדמות של האדם הוביל לדפוסי המחשבה והאישיות שהוא מפגין דרך הזעם. זהו טיפול ארוך, שמתאים למי שמעוניין לבצע תהליך עומק בחיים ולא למי שמעוניין לפתור בעיה ספציפית אחת בכל פעם, לרוב.

טיפולים משימתיים ונקודתיים יותר שיכולים להועיל במצבים של כעס הם טיפולי NLP או טיפולים קוגניטיביים-התנהגותיים (CBT), שמתמקדים בדפוסי המחשבה ובדפוסי ההתנהגות של הכעס, ומנסים ליצור קשרים חדשים ודפוסי התנהגות חדשים ומועילים יותר. שתי השיטות הוכיחו את עצמן לא פעם ביצירת דפוסי התנהגות שמביעים הרבה פחות כעס, וביכולת של המטופל לווסת בצורה טובה יותר את התחושות ודפוסי המחשבה של הכעס.

טיפול נוסף שניתן לשקול במצבי קיצון הוא טיפול תרופתי פסיכיאטרי מאזן – אך חשוב לציין שטיפול זה יעיל רק כתוספת וכגורם מאזן לטיפול נפשי והוא לא מחליף את הטיפול האישי.

 

טיפול קבוצתי יכול לסייע ולתמוך בתהליך הטיפול בכעסים

עוד טיפול שכדאי להתמקד בו באופן ספציפי בהקשר של שליטה בכעסים הוא טיפול קבוצתי. אחד האתגרים המשמעותיים שאנשים שסובלים מבעיות שליטה בכעסים מתמודדים איתם הוא תפיסת העצמי ותחושת הבדידות. אנשים שסובלים מכעס עשויים למצוא את עצמם במצבי ניכור מסביבתם הקרובה, להרגיש לא מעט אשמה, ולהרגיש שהם לבדם בעולם בשל בעיית הכעס שלהם. בנוסף, ישנו קושי אמיתי להיפתח סביב תחושות הזעם, גם בגלל החשש מהכעס עצמו והבושה שמרגישים מההתנהגות הכועסת.

במצבים כאלה, טיפולים קבוצתיים הוכיחו את עצמם לא פעם כבעלי ערך עצום. קבוצות וסדנאות לניהול כעסים מאפשרות ומעודדות פתיחות בסביבת שווים, עם הנחייה מאוזנת שמאפשרת את הפתיחות הזאת אבל גם מקפידה על יצירת גבולות והקניית כלים להתמודדות. הטיפול הקבוצתי מראה מזה שנים רבות תוצאות מרשימות מאוד בכל מה שנוגע לשליטה ברגשות והתנהגויות כועסות, ויוצר שינוי של ממש בחיים של אנשים שסובלים מבעיות כעס. טיפול קבוצתי לא נחשב, בפני עצמו, כאפיק טיפולי יחיד עבור אנשים שמאובחנים עם IED – אבל הוא טיפול משלים מצוין לטיפולים אישיים, והוא גם מתאים מאוד לאנשים שאולי אינם מאובחנים עם הפרעת כעס אך מרגישים שהם סובלים מתחושות והתנהגויות כועסות יותר מכפי שהיו רוצים.

 

מרכז gaya – טיפול נפשי אישי וקבוצתי מותאם אישית

כשזה נוגע לטיפול לשליטה בכעסים, בין אם מדובר בטיפול אישי ובין אם בטיפול קבוצתי, מרכז gaya מספק מענה שלם ואיכותי ביותר עבור מגוון רחב של מטופלים. מרכז gaya הוא מרכז טיפולי רב תחומי וייחודי, בו ניתן למצוא אנשי מקצוע ברמה הגבוהה ביותר מתחומים טיפוליים שונים –פסיכולוגים, מטפלים התנהגותיים  NLP, CBT, פסיכותרפיה, רפואה משלימה, עבודה סוציאלית קלינית ועוד. בנוסף, במרכז גאיה ניתן לעבור תהליך אישי פרטני לטיפול בכעסים או להתטרף לסדנא לניהול כעסים, שמותאמת במיוחד לאנשים שמרגישים שהם סובלים מהפרעת כעס או שאובחנו איתה כבר. הסדנא מונחית על ידי אנשי מקצוע ברמה הגבוהה ביותר בתחום.
קראו  עוד על סדנת ניהול כעסים במרכז גאיה, סדנא המשלבת כלים התנהגותיים.

במרכז gaya תוכלו למצוא מענה טיפולי שלם ומקיף עבור בעיות ניהול כעסים – ולצאת בצידו השני של הטיפול אנשים חזקים, רגועים, שולטים בעצמכם ואיתנים יותר.

אפשר לעושת שינוי! פנו אלינו עכשיו לתיאום מפגש הערכה והתחילו בשינוי: 09-8855246

 

טיפול פסיכולוגי

זעם

פסיכולוגיה

גאיה בפייסבוק

צור קשר