cover

טראומה משנית

מרכז גאיה » פסיכולוגיה » טראומה משנית

 

אירועים טראומטיים כגון תאונות, מלחמות או תקיפה מינית, עלולים להותיר באנשים שעברו אותם צלקות קשות. ההתמודדות עם אירוע טראומטי היא קשה. לאירוע כזה יש השלכות עמוקות על הנפש, שבאות לידי ביטוי גם שנים אחרי האירוע עצמו, ולעתים נמשכות לאורך כל החיים. בשנים האחרונות הולכת וגדלה המודעות להפרעת דחק פוסט טראומטיתPTSD. עם זאת לא כולם יודעים שלעיתים ההשלכות של הטראומה לא נותרות רק אצל האנשים שחוו את האירוע עצמו. גם האנשים הקרובים אליהם עלולים לחוות סימנים של פוסט טראומה אף אם לא היו נוכחים באירוע הטראומטי.

 

מהי פוסט טראומה?

כדי להבין את המושג טראומה משנית, צריך קודם כל להבין את משמעות המושג פוסט-טראומה. הפרעת דחק פוסט טראומטית היא מצב שבו תגובת הדחק – הסטרס לאירוע טראומטי – נמשכת זמן רב לאחר שהאירוע הסתיים. היא באה לידי ביטוי בעוררות יתר לצד הימנעות ממצבים שמזכירים לאדם את הטראומה שחווה. מצבים אלו עלולים לעורר סימפטומים חודרניים כגון פלאשבקים או סיוטים, במהלכם האדם חווה מחדש את האירוע הטראומטי או חלקים ממנו. עבור אדם שחזר משירות קרבי במלחמה, הטריגר לפלאשבק יכול להיות רעש חזק שמזכיר לו פיצוצים של מטען חבלה או יריות. עבור אישה שחוותה פגיעה מינית, מגע של אדם קרוב עלול פתאום להציף תחושות קשות ופלאשבקים לאירוע הטראומטי.

אנשים רבים חווים במהלך חייהם אירועים טראומטיים כגון תאונות דרכים, תקיפות מיניות, מלחמות וחוויות מסכנות חיים מסוגים אחרים. לא כל מי שחווה טראומה יפתח הפרעת דחק פוסט טראומטית. תגובת דחק בעת הטראומה לא נחשבת כחריגה, אלא כטבעית – אדם שנמצא במצב מסכן חיים, או בטווח זמן קצר לאחר אירוע מסכן חיים, יפגין תסמיני דחק שנחשבים לטבעיים ואף סתגלניים. מאידך, אם הסימפטומים שמאפיינים דחק ממשיכים להתרחש גם חודש לאחר האירוע, מדובר בהפרעת דחק פוסט טראומטית שדורשת טיפול.

הפרעת דחק פוסט טראומטית מופיעה אצל אנשים שחוו אירוע טראומטי על בשרם או אצל כאלה שהיו עדים לו, גם אם לא נפגעו ברמה הפיזית. היא מתאפיינת בתסמינים חודרניים, שבמסגרתם האדם מרגיש כאילו הוא חווה את האירוע מחדש, כמו פלאשבקים או סיוטים. מאפיינים נוספים הם שינויים במצב הרוח וקשיים קוגניטיביים כמו האשמה עצמית, קושי להיזכר באירוע הטראומטי, וחוויה רגשית מצומצמת. הסובלים מפוסט טראומה ימנעו לעתים קרובות ממחשבות על האירוע או מפעולות שעלולות להזכיר להם את האירוע, כמו ביקור במקום שבו הוא קרה או שיחה עם אנשים שהיו מעורבים בו. לצד זאת, הם יחוו קשיים בשינה, דריכות מוגברת, ולעתים קרובות ייטו להתרגז או להתנהג באופן תוקפני.

 

מהי טראומה משנית?

טראומה משנית היא מצב שבו אדם חווה תסמינים שמאפיינים הפרעת דחק פוסט טראומטית. זאת למרות שלא היה נוכח כלל באירוע טראומטי, אלא רק שמע או ראה תיאורים או דימויים של אירוע כזה. לדוגמה, היו מקרים של טראומה משנית בקרב אמריקאים שצפו בסיקור החדשותי של אירועי ה-11 בספטמבר, למרות שלא היו נוכחים בקרבת מגדלי התאומים בעצמם. מצבים נוספים שבהם עלולים אנשים לחוות טראומה משנית, יימצאו אצל אנשים ששמעו תיאור של חוויה טראומטית שעבר אדם הקרוב אליהם.

טראומה משנית היא מצב שעלול להתבטא באוכלוסייה הכללית, אך האוכלוסייה שסובלת ממנו במיוחד היא בעלי מקצוע בתחום הטיפול. מתוקף תפקידם, מטפלים ומטפלות נדרשים לעתים קרובות להאזין בתשומת לב ומתוך אמפתיה לחוויות קשות שהמטופלים מביאים בפניהם. כאשר מדובר בטיפול באדם שחווה טראומה, חלק משמעותי מהטיפול הוא החזרה לאירוע ממקום מודע, ותיאור מפורט של מה שהתרחש בו. כך, המטפלים נדרשים פעמים רבות להאזין לתיאורים של אירועים טראומטיים הכוללים פרטים רבים על חוויות זוועתיות. אלמנט נוסף שיוצר את תופעת הטראומה המשנית הוא הקרבה הרגשית בין המטפל למטופל, שנוצרת בהכרח כאשר מדובר בטיפול ארוך טווח. השילוב של הקרבה הרגשית עם התיאורים החוזרים ונשנים של אירוע טראומטי, כולל פרטים קשים לעיכול, עלול להביא להיווצרות של סימפטומים פוסט טראומטיים אצל המטפל. טראומה משנית יכולה להתבטא בחרדה, עוררות מוגברת ודריכות יתר, ואף סיוטים או פלאשבקים על אירוע שהמטפל לא נכח בו.

מטפלים המתמחים בטיפול עם נפגעי טראומה עלולים לחוות קשיים נפשיים משמעותיים, העולים בתגובה לחשיפה לטראומה של המטופלים, ועלולים להימשך גם חודשים או אף שנים לאחר שהטיפול כבר הסתיים. להשפעות אלו יש לעתים השלכות שנוגעות לכל תחומי החיים של המטפל, הרבה מחוץ למסגרת הטיפול. הן באות לידי ביטוי ברגשות של המטפלים, בתפיסת העולם שלהם ובמערכות היחסים האישיות שלהם.

 

מה ההבדל בין טראומה משנית לטראומה עקיפה?

טראומה עקיפה וטראומה משנית הם מונחים שקל להתבלבל ביניהם. שניהם מתארים מצבים שבהם המטפל מגיב לעיסוק בחוויות טראומטית של המטופל. ההבדל ביניהם הוא באופן שבו הם באים לידי ביטוי. בעוד שמטפל הסובל מטראומה משנית יחווה תסמינים של פוסט טראומה כתגובה לחשיפה לחומרים טיפוליים העוסקים בטראומה, בטראומה עקיפה החומרים הטיפוליים גורמים לשינוי בתפיסת העולם של המטפל ובהשקפת העולם שלו.

לדוגמה, מטפלת שעובדת עם מטופל שנכח בפיגוע וחווה פלאשבקים לפיגוע על פי תיאורי המטופל, אשר מתקשה להירדם ומפגינה סימני חרדה ועוררות יתר – תאובחן כסובלת מטראומה משנית. עומת זאת, אם תיאורי הטראומה הביאו את אותה מטפלת לתחושה שהעולם אינו מקום בטוח, ושאנשים הם רעים מיסודם, לצד תחושה של "דאון" – היא תאובחן כסובלת מטראומה עקיפה.

 

מניעת טראומה משנית בקרב מטפלים

לטראומה משנית עלולה להיות השפעה קשה על הבריאות הנפשית של המטפל או המטפלת, ולצד זאת – עלולות להיות לה השלכות גם על אופי הטיפול מול האדם שעבר טראומה, והיא עלולה להשפיע לרעה על סיכויי ההצלחה של הטיפול. לכן, על מטופלים לנקוט בצעדים על מנת להגן גם על עצמם וגם על המטופלים שלהם מפני הנזקים של טראומה משנית.

מטפלים המתמחים בטראומה נדרשים להיות מחוברים לתחושות ולרגשות שעולים בהם במהלך הטיפול, ולתת להם את המקום המתאים. עליהם להבין כי הטיפול בטראומה, במיוחד בטראומה מורכבת, עלול להיות תהליך סיזיפי, ושלא תמיד אפשר לרפא לחלוטין הפרעת דחק פוסט טראומטית. מתוך כך, עליהם לתת מקום להישגים שלהם ולהתקדמויות של המטופל, ולא להתמקד באכזבות ובקשיים.

גורם חשוב ביצירת מוגנות עבור המטפל הוא ההדרכה הטיפולית. יש חשיבות גדולה להדרכה מקצועית ממוקדת בטיפול בטראומות עבור מטפלים העוסקים בתחום. הדרכה מקצועית היא הכרחית גם עבור אנשי מקצוע בעלי ניסיון ומיומנות גבוהה. הדרכה כזו יכולה לסייע להפחתה של טעויות בטיפול ולהקטין את הסיכון להתפתחות של טראומה משנית בקרב המטפלים.

 

איך אנחנו יכולים לעזור במרכז gaya?

מרכז gaya הוא מרכז טיפולי רב תחומי, המתמחה בטיפול בטווח רחב של גילאים ובאוכלוסיות שונות. המרכז מציע תוכניות טיפוליות מותאמות אישית, בהתאם לצרכים ולקשיים הספציפיים של כל מטופל ומטופלת. הצוות במרכז gaya מציע סוגי טיפול שונים המתאימים לטיפול בהפרעת דחק פוסט טראומטית ובטראומה משנית.

במרכז gaya פועל צוות מקצועי הכולל פסיכולוגים, פסיכותרפיסטים, עובדים סוציאליים קליניים, תרפיסטים בהבעה ויצירה ועוד. הצוות שלנו שם את הרווחה הנפשית והפיזית שלכם ושל בני משפחתכם בראש סדר העדיפויות, ומחויב להעניק לכם את הטיפול המסור והמקצועי ביותר.

פנו אלינו לקבלת שיחת ייעוץ ראשונית והתחילו את תהליך השינוי: 09-8855246

 

 

קראו עוד על טראומה

טיפול פסיכולוגי

פסיכולוגיה

גאיה בפייסבוק

צור קשר