cover

ילד עצבני

מרכז גאיה » פסיכולוגיה » ילד עצבני

כשהילד שלנו עצבני, אנחנו רוצים לעשות כל שנוכל על מנת שהוא יהיה רגוע ונינוח. זו האחריות שלנו כהורים וזה רצוננו כלפי הילדים שלנו – אבל לא תמיד זה פשוט כל כך. מה עושים במצב שבו ילד עצבני בצורה בלתי נשלטת? מה גורם לילד לעצבנות שכזאת, ומה יכול להשפיע עליה לטובה או לרעה? חשוב להבין את המצב לעומק בכדי לדעת כיצד להתמודד איתו.

כל הורה רוצה את הטוב ביותר עבור הילד שלו, וכמובן שהאמירה הזו נכונה גם מבחינה רגשית. כהורים, נרצה תמיד שהילדים שלנו יהיו רגועים ושיהיה להם טוב, ונעשה כל מה שנוכל בשביל למנוע מהם מצבים של כעס ועצבים. ועדיין, חלק מתהליך ההתבגרות הרגשית של הילדים שלנו הוא גם לחוות רגשות שליליים כאלה, ואז השאלה המרכזית היא כיצד הם מתמודדים איתם. בדיוק כמו שמבוגרים צריכים לדעת כיצד לגייס משאבים פנימיים וחיצוניים בשביל להתמודד עם כעס ועם עצבנות, כך גם ילדים צריכים לדעת לעשות זאת, והתפקיד שלנו כהורים וכמבוגרים הוא לתת להם את המשאבים הללו.

 

שליטה בכעס היא חלק מתהליך ההתבגרות של כל ילד

אף ילד לא נולד כשהוא יודע בכוחות עצמו איך לשלוט בכעס ואיך לא להיות עצבני. מדובר בשלב הכרחי בתהליך ההתבגרות, כשהילד לומד כיצד לווסת את הרגשות שלו בצורה תקינה וכיצד להביע את עצמו בצורה שקולה. יש לכך, כמובן, כמה וכמה שלבים – בשלב הינקות אי אפשר לצפות לוויסות רגשי כלל, ולאחר מכן בילדות המוקדמת יכולות התקשורת המשתפרות מאפשרות לעשות זאת קצת יותר. המעבר מילדות לנעורים גם הוא מהווה שלב בתהליך זה, כאשר עם סיום גיל ההתבגרות אנחנו מקווים ורוצים שהילדים שלנו כבר ידעו כיצד לווסת ולשלוט בכעס שלהם כשהם מרגישים אותו. כאשר התהליך הזה נפגע, אנחנו עשויים לפגוש במצב של ילד עצבני שלא יודע לשלוט ברגשות שהוא מרגיש ומוציא אותם על סביבתו. חשוב להבין מה עומד בבסיס של התנהגות כזאת.

 

מה גורם לילד להיות עצבני?

לשאלה מה גורם לעצבנות אצל ילדים אין תשובה נכונה אחת, ולכן חשוב להתמקד בגורם החינוכי וההתנהגותי ולא בגורם הישיר להתקף כעס או עצבים ספציפי. כעס הוא רגש בסיסי בחיים שלנו, וכולנו מרגישים אותו כחלק מהתהליך הרגשי הרגיל שלנו. לכן, הדגש שלנו צריך להינתן לתהליך הרגשי הזה, ולמה שגורם לילד להתנהג בצורה עצבנית ולא להצליח לשלוט בתגובה שלו – גם אם הטריגר הספציפי לעצבנות הזאת יכול להיות לגיטימי. בהקשר זה, חשוב להסתכל על מה שהילד סופג מאתנו. אם הילד מבין מהבית שלו שתגובות כעס ועצבים כמו צעקות או התפרצויות זעם הן דרך לגיטימית לקבל מה שהוא רוצה – אפשר לצפות לתגובות כאלה גם ממנו. את המסר הזה הוא יכול להבין גם מההתנהגות שלו (תגובות כעס שלו גורמות לתוצאה הרצויה מבחינתו), וגם מההתנהגות ההורית (עימותים קולניים וכועסים בבית). חשוב להסתכל על הילד גם מבחינה התפתחותית – האם תגובת הכעס שלו תואמת לגיל שלו ולהתנהגות המצופה מילד בגילו? אם לא, האם אנחנו יודעים שהוא מסוגל לווסת רגשות בצורה תקינה והתגובה הנוכחית היא חד פעמית? חשוב לשאול את השאלות האלה בשביל לדעת כיצד להתמודד עם הילד בצורה טובה.

 

איך מתמודדים עם ילד עצבני?

תגובה לילד שנמצא בהתקף כעס או עצבים צריכה להיות תגובה שקולה, כשהדגש צריך להינתן על שלושה מרכיבים עיקריים: אמפתיה, גבולות ותוצאה. התגובה הראשונית להתקף העצבים בהחלט צריכה להיות תגובה אמפתית – אסור לנו לכעוס חזרה על ילד כועס, וחשוב שנדע לתת מקום לרגשות שלו ולהבעה שלהן. היחס האמפתי הזה צריך להיות לעצבנות עצמה, כשהמטרה המרכזית היא הרגעה ולא מענה למצוקה שהובילה לכעס. בשלב הזה צריך לשים את הדגש על הגבולות – להבהיר שבבית שלכם כעס, צעקות או אלימות הם לא מקובלים, ושהצורך או הרצון שלו יכולים להיענות רק כשהוא מתנהג בצורה רגועה ולא עצבנית. לבסוף, צריך להסתכל על התוצאה של התקף הכעס. אם הילד רוצה לקבל גלידה, לדוגמה, התקף הכעס לא יכול להסתיים בכך שהוא מקבל גלידה – הוא יבין שזו הדרך להשיג גלידה. התוצאה הרצויה מבחינתו צריכה להתקיים רק אם הוא מתנהג בצורה הרצויה מבחינתכם – וזה חלק מתהליך ההתמודדות והחינוך לוויסות רגשי תקין.

 

באילו מצבים צריך לפנות לאפשרות של טיפול?

ישנם ילדים שסובלים מעצבנות ומהתקפי זעם שאינם תואמים לגילם, ושגם התנהגות הורית נכונה ותקינה לא מצליחה לשפר את מצבם. מצב כזה לא אומר שמדובר בילדים רעים או אלימים – אלא פשוט שצריכה להתבצע עבודה מקצועית על תהליך הוויסות הרגשי שלהם. מצב כזה מחייב, לרוב, פנייה לטיפול מקצועי. אם הילד שלכם חווה התקפי כעס או פשוט התנהגות עצבנית באופן רציף, ואין לכם יכולת להבין בכוחות עצמכם מה עומד בבסיס ההתנהגויות האלה, לרוב יהיה צורך בעין חיצונית שתדע להשקיף על ההתנהגות שלכם ושל הילד, ולהצביע על שינויים נחוצים בשביל לשנות את דפוסי ההתנהגות שלו. חשוב להדגיש שטיפול הוא נחוץ כאשר התקפי הזעם לא תואמים לגיל ולשלב ההתפתחותי של הילד. ילד בגיל שנתיים שחווה התקפי כעס והתנהגות עצבנית, אך מגיב בצורה תקינה לגבולות ההוריים כשהם נקבעים – חווה תהליך התפתחותי תקין. ילד בגיל 8 או 9 שחווה התקפי זעם יום יומיים ככל הנראה חווה מצב פחות תקין, בו טיפול הוא האופציה הטובה ביותר.

 

מהן אפשרויות הטיפול?

טיפול בילדים צריך להתבצע בכפפות של משי, על ידי אנשי מקצוע שמתמחים בסוג כזה של טיפול באופן ספציפי. במרבית המקרים, הטיפול הנכון ביותר עבור ילדים עם דפוסי התנהגות עצבניים קבועים הוא טיפול רגשי, שמנסה לנתח בצורה מדויקת את דפוסי המחשבה והרגש בבסיס ההתנהגות של הילד. טיפול רגשי שכזה לא רק מבצע ניתוח, אלא גם מנסה לתת לילד את הכלים הנחוצים לעיבוד הרגשות שלו בצורה תקינה ורגועה יותר. זהו תהליך ממושך ועדין, שצריך להיות מותאם לכל ילד באופן ספציפי – אך התוצאות שלו יכולות להיות משמעותיות ביותר.

עוד אפשרות טיפול שנחוצה במקרים רבים היא הדרכת הורים או טיפול דיאדי של הורה וילד ביחד. לעתים, עין חיצונית ומקצועית שמסתכלת על הדינמיקה המשפחתית ועל הקשר שבין ההורים לילד יכולים לראות דברים שלהורים עצמם קשה יותר לראות בעצמם. טיפול משפחתי כזה עם הדרכת הורים מקצועית יכול לתת להורים את הכלים הנחוצים לסיוע לילד שלהם ולהתמודדות טובה יותר עם הכעסים והעצבנות שלו.

אפשרות נוספת שחשוב להכיר היא של טיפול שמתמקד ביכולות התקשורת של הילד, בכדי להבין האם התגובה הכועסת והעצבנית היא כזאת משום שהילד לא מסוגל להביע כעס או תסכול בצורה שאינה התקפית ועצבנית. במקרים רבים, התשובה ה"נכונה" תהיה שילוב של אפשרויות הטיפול האלה להשגת תוצאות מיטביות.

 

מרכז gaya – מרכז טיפולי רב-תחומי לילדים ולמבוגרים כאחד

במרכז gaya ניתן למצוא אפשרויות טיפול רבות, שמתבצעות כולן בצורה המקצועית והמיומנת ביותר, ושמותאמות לילדים ולמבוגרים כאחד. במצב של ילד עצבני, לעתים קרובות הדרכת  הורים מקצועית תהיה הדרך היעילה ביותר לשיפור המצב, במרכז גאיה צוות מקצועי של פסיכולוגים, פסיכותרפיסטים, תרפיסטים באומנויות וטיפולים לילדים מאד מגוונים: טיפול בעזרת סוסים, בעזרת בעלי חיים, אמנות, פסיכודרמה, תנועה ועוד. התהליך הוא תיאום פגישת הערכת ראשונה שאחריה נוכל לכוון אתכם למטפל ושיטת הטיפול המתאימים ביותר לכם ולילד/ה.

 

פנו אלינו לתיאום מפגש הערכה ראשוני והתחילו בשינוי עכשיו: 09-8855246

ילד מרביץ לעצמו

טיפול פסיכולוגי

פסיכולוגיה

גאיה בפייסבוק

צור קשר