cover

תינוק כועס

מרכז גאיה » פסיכולוגיה » תינוק כועס

כעס הוא אחד הרגשות האנושיים הבסיסיים ביותר. אנחנו לומדים להביע את הרגש הזה כבר בשלב מוקדם מאוד של חיינו. עוד לפני שאנחנו יודעים להוציא מהפה מילה קוהרנטית, עוד כשאנחנו תינוקות, אנחנו לומדים להכיר את רגשות הכעס ולומדים להביע אותן, ולא תמיד בדרך הבריאה והנעימה ביותר. כהורים, זה עלול להיות אתגר לא פשוט – איך לזהות תינוק כועס, מה יכול לגרום לכעס בקרב תינוקות, ומה הדרך הנכונה ביותר להתמודד עם הכעס הזה?

כשאנחנו חושבים על כעס, אנחנו חושבים בדרך כלל על רגש בוגר למדי. אנחנו מרגישים ומעבדים כעס כאנשים בוגרים כשאנו חשים שנעשה לנו עוול או כשאנחנו חווים תסכול מתמשך. עיבוד הכעס הזה הוא חלק בלתי נפרד מהבגרות הרגשית שלנו והיכולת שלנו לעבד חוויות ככלל. עם זאת, כעס הוא ממש לא רגש ייחודי למבוגרים. למעשה, תחושות כעס שכיחות ומשמעותיות הן חלק בלתי נפרד מחוויית ההתבגרות והילדות, כפי שכל הורה לילדים ומתבגרים בוודאי יוכל לספר. ומה אם נגיד לכם שרגשות הכעס הם רגשות שכיחים למדי כבר בשלב הינקות? ומה אם נגיד לכם שתינוקות בהחלט יכולים לכעוס, ושחשוב לדעת כיצד לזהות את הכעס הזה ומה גורם לו? בואו נבין את הנושא הזה יותר לעומק.

 

העולם הרגשי של תינוקות הוא עולם מפותח למדי

לא תמיד אנחנו מבינים שהעולם הרגשי של התינוקות שלנו הוא עשיר ונרחב כמו העולם הרגשי שלנו. ואכן, תינוקות חווים רגשות בצורה קצת פחות מורכבת וקוהרנטית ממה שאנחנו חווים אותן. עם זאת, אין זה אומר שהם לא חווים עולם רגשי עשיר למדי. למעשה, ההבדל המרכזי בין העולם הרגשי שהתינוק שלכם חווה לבין העולם הרגשי שלכם הוא ביכולת ההבעה של הרגשות. תינוק לא ממש יכול כמונו להביע את הרגשות שהוא חווה. למעשה, לתינוקות יש אמצעי הבעה מרכזי אחד, שהוא כמובן בכי. ככל שהתינוק גדל הוא יודע להשתמש יותר בהבעות פנים ובתנועות ידיים, רגליים וגוף בכדי להביע את רגשותיו – אך בשלב מוקדם אנחנו מתבססים בעיקר על בכי. בכי יכול להביע רעב כמו שהוא יכול להביע עייפות, כאב, פחד ואפילו כעס. את כל התחושות האלה תינוקות בהחלט מרגישים, וחשוב להבין כיצד לזהות כל סוג של רגש כזה דרך הבכי של התינוק.

 

איך מזהים רגשות שונים כשתינוקות מביעים את עצמם רק בבכי?

לא תמיד פשוט להבין איזה סוג של רגש התינוק חש כשהוא בוכה. התשובה הטובה ביותר לכך היא ניסיון. ככל שמבלים יותר זמן עם התינוק, מכירים טוב יותר את סוגי ודפוסי הבכי השונים שלו, וקל יותר לזהות איזה סוג של בכי זה ואיזה סוג של רגש או צורך פיזיולוגי מובע באמצעותו. עם זאת, בהחלט ישנם רמזים שניתן לזהות גם אם לא מצליחים לזהות לעומק את רגשות התינוק. תינוק שמנסה לבצע תנועות מסוימות ומרגיש מוגבל, יביע זאת לא רק בבכי אלא גם בתנועה ובשימוש בידיים וברגליים שלו. תינוק שמרים את הראש ומנסה לחפש בעיניים את הוריו ולא מוצא אותם, יבכה ויביע מצוקה שיהיה ניתן לזהות גם באמצעות פניו ועיניו. יש עוד לא מעט דוגמאות לכך, ובאמת שאין חכמים כבעלי ניסיון – אבל הניסיון הזה מתחיל בהבנה הבסיסית של צרכי התינוק.

 

מה יכול לגרום לכעס אצל תינוקות?

נגענו בקצרה בשתי סיבות חשובות ומרכזיות שבגינן תינוקות מרגישים כעס. תינוק כועס יהיה במקרים רבים תינוק מוגבל – תינוק שמעוניין לזוז, לזחול, להסתובב או לנוע ולא יכול לעשות זאת משום שהוא מכוסה או משום שהוא מוחזק. במצבים אלה, הבכי של התינוק יהיה מלווה במקרים רבים בתזזיתיות, בבעיטות או בניסיון להשתמש בידיים בכדי להתרומם, להסתובב או לזחול. בהקשר זה ניתן לציין גם ילדים צעירים מאוד (לפני גיל שנתיים אך כבר לא תינוקות) שרוצים לבצע פעולה לבד – לאכול, לפתוח דלת או לבצע כל פעולה "בוגרת" אחרת, כשמניעה של ביצוע הפעולה באופן עצמאי יכולה להוביל לבכי ולתגובת כעס. עוד גורם לכעס בקרב תינוקות לפני גיל שנתיים הוא חרדת הנטישה והפחד מפני עזיבה של ההורים. תינוק שכבר מזהה את הוריו וקשור אליהם, ומרים ראש ולא רואה אותם בחדר איתו, עלול להרגיש תחושה מיידית של פחד, שתהפוך תוך זמן קצר לתחושה משמעותית של כעס. לעיתים, גם כשנגיע לילד והוא כבר לא ירגיש את הפחד מפני הנטישה, התגובה שלו אלינו תהיה עדיין כועסת עד שיירגע.

 

כיצד להתמודד עם תינוק כועס? תלוי בסיבה לכעס

הסיבה לכעס היא הגורם המשפיע ביותר על סוג המענה הנכון ביותר שלנו לתינוקות כועסים. אם אנחנו שומעים את התינוק שלנו בוכה בחדר שבו אנחנו לא נמצאים, ואפשר להניח שתחושת הכעס נובעת מחרדת הנטישה שהוא מרגיש (ואמור להרגיש, בשלב התפתחותי זה), הדבר הנכון ביותר שנוכל לעשות הוא לתת מענה מידי לתחושה זו. במילים אחרות, עלינו להגיע לתינוק באופן מיידי, להחזיק אותו ולתת לו להבין שהוא לא ננטש ולא יינטש. עלולה עדיין להיות תגובה כועסת לאורך זמן קצר לאחר מכן, אך תגובה זו תחלוף במהרה ותהפוך לרגיעה. תינוק צריך להבין שצרכים שלו נענים ושהוא בטוח ומוגן – לפני שאנחנו נותנים לו להתנסות בעצמו בדברים.

 

בשביל למנוע מצבי כעס, צריך לשלב בין קרבה לשחרור

למרות שאנחנו צריכים לעטוף את התינוק ולתת לו להרגיש מוגן, ישנם גם מצבים בהם כעס של תינוקות נגרם בגלל שהם מרגישים מוגבלים. תינוק שרוצה לזחול, להתהפך או לזוז ומוגבל בשל כיסוי רב או בשל החזקה צמודה של ההורה, יכול להגיב בתגובה כועסת. במצב זה, בהחלט ראוי לשחרר מעט ולתת לתינוק להתנסות ולנוע ולחקור. השלבים הללו הם שלבים התפתחותיים חיוניים אצל תינוקות, ולמרות החשש המובנה שלנו כהורים, אנחנו חייבים לתת להם לבצע אותם. כמובן שחייבים להישאר קרובים, לפקח ולשמור על התינוקות שלנו – אבל ככל שנדע לתת להם לחקור ולהתפתח בעצמם, כך נחווה פחות תגובות כועסת מצידם.

 

לא מצליחים למנוע מצבי כעס? אפשר לפנות לטיפול

בין אם מדובר בתינוקות שמגיבים בבכי כועס לגירויים שונים, ובין אם מדובר בילדים בגיל מעט יותר מבוגר, שכבר נוקטים בהתקפי זעם של ממש (טנטרום) – מצב של כעס מצד ילדינו הוא כזה שלא קל להתמודד איתו. במצבים רבים, אנחנו נעשה ככל יכולתנו בשביל לפעול בצורה הנכונה ביותר, אבל לא נצליח לפתור באופן קבוע את מצבי הכעס החוזרים. במצבים אלה חשוב להכיר אפשרויות טיפול שונות, שנוגעות גם בנו ובהתנהגות שלנו כהורים וכמשפחה, וגם בילדים שלנו ובעולם הרגשי וההתנהגותי שלהם. הטיפול צריך להיות מותאם לצרכים שלכם, של ילדיכם ושל משפחתכם באופן ספציפי, תוך שימוש בפרקטיקות טיפוליות שונות בהתאם לצורך המדויק שלכם.

 

מרכז gaya – טיפול וליווי רגשי מינקות ועד זקנה

מרכז gaya הוא מרכז טיפולי רב-תחומי, עם צוות מגוון הכולל פסיכולוגים, עובדים סוציאליים, מטפלים משפחתיים, מטפלים רגשיים ומטפלים התנהגותיים בשיטות שונות. אם אתם חווים מצב של תינוק כועס, או של התקפי כעס וזעם בילדים בכל גיל, אצלנו תוכלו למצוא את המענה הטיפולי האיכותי ביותר, שיותאם לצרכי הילד והמשפחה שלכם באופן מלא ומדויק ככל האפשר.

פנו אלינו לתיאום מפגש הערכה עם ההורים והתאמת יטת הטיפול והמטפל המתאים ביותר: 09-8855246

תחליפים לריטלין

טיפול פסיכולוגי

 

פסיכולוגיה

גאיה בפייסבוק

צור קשר