cover

איך לעזור לאדם בדיכאון

מרכז גאיה » פסיכולוגיה » איך לעזור לאדם בדיכאון

 

דיכאון הוא ההפרעה הנפשית הנפוצה ביותר: בין 15 ל-20 אחוזים מהאוכלוסייה חוו או יחוו אפיזודה דיכאונית במהלך חייהם.
סביר להניח שכולנו מכירים לפחות אדם אחד שמתמודד עם דיכאון.
לעתים מדובר באדם קרוב ואהוב חברה טובה, בן זוג או ילד, שמתמודדים עם קושי נפשי גדול וזקוקים לנו לצידםאיך ניגשים ומה אומרים כדי לעזור לאדם שסובל מדיכאון?

 

המושג "דיכאון" נמצא בשימוש שגור, שבדרך כלל בא לתאר מצב רגשי ירוד אך זמני – "אין לי כוח לצאת, אני בדיכאון היום", או "קיבלתי ציון גרוע במבחן, איזה דיכאון".
בדרך כלל, כשאנשים משתמשים בביטויים כאלה הם מתכוונים לתאר מצב של עצב, תסכול או אכזבה. אבל דיכאון קליני או מצב דיכאוני מז'ורי, הוא מצב שונה בתכלית. מדובר בהפרעה נפשית שמתאפיינת במצב רוח ירוד, חוסר מוטיבציה, הערכה עצמית ירודה, הפרעות שינה והפרעות בתיאבון. קשיים אלו נמשכים לפחות שבועיים, ובדרך כלל יותר.
אנשים הסובלים מדיכאון לא יכולים פשוט "להתאפס על עצמם", וכדי לצאת מדיכאון נדרש בדרך כלל טיפול מקצועי.
לצד זאת, יש חשיבות אדירה לסביבה תומכת, אמפתית ואוהבת, שתעניק להם מעטפת בתקופה הקשה שהם חווים.

 

איך מזהים אדם בדיכאון?

דיכאון מלווה לא פעם בתחושות קשות של בושה ואשמה, מה שגורם לסובלים ממנו לנסות להסתיר את התחושות הקשות שהם חווים ולהציג "עניינים כרגיל" כלפי חוץ.
עם זאת, האנשים הקרובים להם ביותר יכולים בדרך כלל לשים לב לסימנים מדאיגים, שמסגירים מצוקה נפשית. אם אתם חושדים שמישהו או מישהי קרובים אליכם סובל מדיכאון, כדאי לחפש את הסימנים הבאים:

  • אדישות: הם נראים כאילו לא אכפת להם מכלום, ומתקשים להביע עניין או התלהבות גם בדברים שבעבר גרמו להם להנאה.
  • מצבי רוח קיצוניים ולא אופייניים: נראים עצובים מאוד בלי סיבה מובהקת, עצבניים או חסרי סבלנות – לא כמקרה חד פעמי אלא באופן תדיר.
  • השקפה פסימית על החיים: צורת דיבור שלילית, חוסר תקווה, תחושות של חוסר אונים.
  • נסיגה: התרחקות מבני משפחה וחברים, נטייה להתבודד והימנעות ממפגשים חברתיים.
  • תלונות פיזיות: עייפות קיצונית, כאבי ראש או בטן, בעיות בגב.
  • קשיי ריכוז ופיזור דעת.
  • שינויים בהרגלי האכילה והשינה: מתקשים לישון או דווקא ישנים יותר מהרגיל, חסרי תאבון או מגזימים באכילה.
  • שימוש מופרז באלכוהול, סמים או תרופות משככות כאבים.

תסמינים אלו יכולים להופיע בצורה קלה, כאשר האדם אמנם סובל מהם, אך עדיין מצליח לשמור על תפקוד תקין. לא כל דיכאון מלווה בחוסר תפקוד, אך במצבים קשים במיוחד, הסובלים מדיכאון יתקשו לבצע גם מטלות פשוטות ויומיומיות – לקום מהמיטה בבוקר, לשמור על היגיינה בסיסית או לעשות קניות.

 

מה גורם לדיכאון?

לדיכאון יש מגוון רחב של גורמים: גנטיקה, אירועים שליליים או טראומטיים בילדות, עומס נפשי, קונפליקטים רגשיים חמורים ועוד.
לעתים דיכאון נגרם לאחר אירוע טראומטי כמו פרידה או מוות של אדם קרוב, אך בדרך כלל הסיבה לדיכאון לא תהיה ברורה כלפי חוץ.
לעתים קרובות גם האדם המדוכא לא ידע מה גורם לתחושות הקשות שהוא חווה, מאחר ועל פניו החיים שלו נראים תקינים ואף טובים. דבר שמעצים את תחושת האשמה והבושה.

 

איך אפשר לעזור לאדם קרוב שמתמודד עם דיכאון?

כשאדם יקר לנו סובל מדיכאון, לא תמיד קל לדעת מה להגיד לו. החשש הוא שניתקל בתגובה אדישה או כועסת, או אפילו שהניסיונות שלנו להושיט יד יתפרשו כעלבון.
עם זאת, אם אתם חושדים שאדם קרוב אליכם סובל מדיכאון, חשוב לדבר איתו על הנושא בפתיחות המרבית, מתוך רגישות ואמפתיה. אם אותו אדם לא מקבל טיפול מקצועי, שיחה כזאת יכולה להיות הזדמנות טובה לשכנע אותו לפנות לעזרה. במידה והוא כבר מקבל עזרה מקצועית, עדיין חשוב לדבר על הנושא כדי שתוכלו להבין טוב יותר את התחושות שלו ולספק לו תמיכה מתאימה. לעתים קרובות עצם השיחה והידיעה שיש בסביבה הקרובה מישהו שאפשר לדבר איתו, יכולות ליצור שינוי חיובי.

 

איך מדברים על דיכאון? עשו ואל תעשו

  • גשו לשיחה בעדינות וברגישות: פנו זמן לשיחה ותדאגו לעשות אותה במקום נעים, שקט ופרטי. נסו לברר בעדינות מה המצב הרגשי של האדם הקרוב. ספרו לו שאתם מרגישים שהוא עובר משהו, ושאתם מודאגים.
  • הניחו בצד את העצות: כשאדם שאנחנו אוהבים נמצא במצוקה, הנטייה הטבעית שלנו הרבה פעמים היא לנסות לחשוב על פתרונות למצבו. אבל כאשר מדובר בדיכאון, העצות שלנו יכולות להישמע תלושות מהמציאות. עצות כמו "תחשבי מחשבות חיוביות" או "תנסה לעשות יותר ספורט" הן אולי טובות כדרך חיים, אבל עבור אדם שחווה דיכאון זה כמעט בלתי אפשרי ליישם אותן.
  • במקום לדבר, תקשיבו: אחד הקשיים הכי גדולים של אנשים שסובלים מדיכאון הוא התחושה שהסביבה הקרובה לא מבינה אותם. תנו להם מקום לתאר לכם את התחושות שלהם, ותאזינו לדבריהם בצורה אמפטית ובלי שיפוטיות.
  • תנו מקום לתחושות שלהם. אם הם אומרים שהם מרגישים שאף אחד לא אוהב אותם, זה בגלל שהם באמת מרגישים ככה. חשוב לא לזלזל או לשפוט. במקום זה, אפשר לתת מקום לתחושה שלהם ואז לשקף להם את המציאות כפי שאתם רואים אותה: "אני מבינה שככה את מרגישה, אבל אני מאוד אוהבת אותך, ויש עוד הרבה אנשים שאוהבים אותך."
  • אל תשוו. גם אם פעם הרגשתם עצובים מאוד, או אפילו חוויתם דיכאון בעצמכם, חשוב להבין שכל חוויה היא שונה. אתם לא צריכים להבין בדיוק איך האדם המדוכא מרגיש, וזה בסדר לומר לו שאתם אולי לא מבינים לגמרי, אבל הוא חשוב לכם ואתם כאן בשבילו.

 

לא לוותר על עזרה מקצועית

למרות שמדובר בהפרעה נפשית נפוצה במיוחד, רק כ-25 אחוז מהסובלים מדיכאון פונים לעזרה נפשית – לעתים קרובות בגלל חוסר מודעות לבעיה, או בגלל תחושות של בושה ואשמה. מדובר בנתון מדאיג, משום שברוב המקרים אדם הסובל מדיכאון לא יצליח לצאת מהמצב הזה בכוחות עצמו. עם זאת, קיימים כיום לא מעט טיפולים שנמצאו כיעילים לטיפול בדיכאון קליני.

אם אדם בסביבתכם הקרובה סובל מדיכאון, הדרך הכי טובה לעזור לו היא לשכנע אותו לפנות לטיפול מקצועי אצל פסיכולוג מומחה. טיפול פסיכותרפי משולב בטיפול תרופתי הוא הכלי היעיל ביותר להתמודדות עם דיכאון קליני, ולפיתוח כלים שיפחיתו את הסיכוי לחוות אפיזודה נוספת. לחברים ולבני משפחה יש חשיבות גדולה ביצירת מעטפת רגשית תומכת, אך גם החברה התומכת ביותר לא יכולה להוות תחליף לטיפול מקצועי.

 

איך אנחנו במרכז gaya יכולים לעזור?

מרכז gaya הוא מרכז טיפולי רב תחומי, המציע טיפול במגוון רחב של קשיים רגשיים. הטיפול במרכז gaya מתאים לכל שכבות הגיל, והוא מותאם אישית לכל מטופל ומטופלת על מנת לענות על הצרכים שלהם בצורה המיטבית. במרכז מתקיימים טיפולים פרטניים לצד טיפולים זוגיים, משפחתיים וקבוצתיים.

במרכז gaya פועלים אנשי מקצוע מתחום בריאות הנפש והרפואה האלטרנטיבית בעלי ניסיון עשיר בטיפול בדיכאון קליני. הצוות הטיפולי כולל פסיכולוגים, פסיכותרפיסטים, עובדים סוציאלים קליניים ומומחים לרפואה משלימה. ניתן לשלב טיפולי גוף ונפש והתוצאות מצוינות.
אנשי המקצוע הפועלים במרכז gaya מחויבים מעל כל לרווחה הנפשית של המטופלים, ומתחייבים להעניק לכל מטופל ומטופלת את הטיפול המסור, האמפתי והמקצועי ביותר.

לתיאום פגישת ייעוץ ראשונה פנו אלינו עכשיו 09-8855246

איך למצוא פסיכולוג

טיפול פסיכולוגי

פסיכולוגיה

גאיה בפייסבוק

צור קשר