cover

אישיות פרנואידית

מרכז גאיה » פסיכולוגיה » אישיות פרנואידית

אמון הוא היסוד לכל מערכות היחסים הבריאות שלנו עם אנשים אחרים, בין אם מדובר בקשרי עבודה או בקשר זוגי אינטימי.
אבל מה קורה לאדם שלא מסוגל לתת אמון בסביבתו?
מה היא הפרעת אישיות פרנואידית ואיך ניתן לטפל בה על כך בכתבה הבאה

כדי להתנהל בעולם באופן בטוח, אנשים חייבים להיות מעט חשדניים. אמונה עיוורת באחרים יכולה לסכן אותנו בפגיעה, ולכן רוב האנשים לא ממהרים להיפתח ולשים את כל הקלפים על השולחן כשהם פוגשים אדם חדש. אבל מידה מסוימת של אמון היא הכרחית לקיום מערכות יחסים תקינות, במשפחה, בזוגיות ובעבודה – כאשר רמת האמון באחר גוברת ככל שמערכת היחסים קרובה יותר.

בני אדם הם יצורים חברתיים, והיכולת לתת אמון באחרים באה לרוב האנשים באופן טבעי. עבור הסובלים מהפרעת אישיות פרנואידית, מדובר במשימה קשה במיוחד. הם חווים אנשים אחרים כחורשי רע, והם נוטים לפרש את פעולותיהם כמזלזלות או פוגעניות, מבלי שתהיה לכך סיבה מוצדקת. הם חשדניים מאוד, ויכולים להיות רגזניים ועוינים כלפי סביבתם.

 

מהי הפרעת אישיות פרנואידית?

הפרעת אישיות פרנואידית שייכת לאשכול א' של הפרעות האישיות. היא מתאפיינת בחשדנות ובקושי ניכר לתת אמון באחרים באופן בולט וארוך טווח. אנשים הסובלים מהפרעת אישיות זו מרגישים שהאנשים סביבם מחפשים דרכים לפגוע בהם ולנצל אותם, דבר שגורם להם לחשוד גם בחבריהם הקרובים ביותר ובבני משפחתם. החשדנות המוגברת והאמונה שאנשים אחרים הם שקרנים, נצלנים או פוגעניים, מביאה להתנהגות עוינת כלפי הסביבה. האנשים הסובלים מהפרעת אישיות פרנואידית נתפסים לעיתים קרובות כאנשים קרים, שלא יודעים להביע רגשות עדינים כמו חיבה או אמפתיה.

ההתנהגות העוינת של הסובלים מההפרעה עלולה ליצור נבואה שמגשימה את עצמה. האדם חושד שאנשים קרובים אליו מעוניינים לפגוע בו, ומתנהג אליהם בצורה לא נעימה ואף עוינת. התנהגות זו עלולה לגרור תגובות עוינות או דחייה מצד הסובבים, ובכך לכאורה להצדיק את החשדות הראשוניים.

אנשים הסובלים מהפרעת אישיות פרנואידית מתאפיינים בצורך עז לשליטה בסביבתם, שנובע מהיעדר היכולת לסמוך על אחרים. הם רוצים שדברים יתנהלו בדרך שלהם, ולעתים קרובות עלולים לסבול מקנאה פתולוגית. האופן שבו הם שולטים באחרים הוא דרך הפעלת סמכות. יש להם הערכה רבה לסמכות ולדרגות, אליה מתלווה תחושת בוז לאנשים שנתפסים בעיניהם כחלשים.

מאפיין נוסף של הפרעת אישיות זו הוא חוסר יכולת של הסובלים ממנה לקחת אחריות על רגשותיהם. הם רואים את הרגשות שלהם כדבר חיצוני להם, ולעתים קרובות נוטים להשליך אותם על אחרים. הם מייחסים לאנשים בסביבתם תחושות ודחפים שהם לא רוצים להתמודד איתם. הם מציגים קשת רגשות מוגבלת, ונוטים לתאר את עצמם כשקולים ורציונליים, על אף שהם לא כאלה.

אחוז המאובחנים בהפרעה באוכלוסייה עומד על כ-2.3, ורוב הסובלים ממנה הם גברים. היא שכיחה יותר בקרב אנשים שיש להם קרוב משפחה אחד או יותר הסובלים מסכיזופרניה או מהפרעה אחרת שמתבטאת בדלוזיות.

 

בין הפרעת אישיות פרנואידית לסכיזופרניה

פרנויה היא אחד התסמינים המוכרים של סכיזופרניה שהינה הפרעה פסיכוטית קשה. ההבדל בין הפרעת אישיות פרנואידית לסכיזופרניה הוא שהמרכיב הפסיכוטי נעדר מהפרעת אישיות פרנואידית. מקורן של המחשבות הפרנואידיות הוא לא בהתקף פסיכוטי אלא בדפוסי חשיבה לקויים, שנמשכים זמן רב והופכים למרכיב בולט באישיות של האדם. מסיבה זו, בעוד שאצל הסובלים מסכיזופרניה התסמינים הפרנואידיים ייחלשו כאשר המחלה נמצאת בנסיגה, אצל הסובלים מהפרעת אישיות פרנואידית דפוסי החשיבה הפרנואידיים יישארו יציבים גם במצב של הקלה בתסמינים של ההפרעה.

 

איך מאבחנים הפרעת אישיות פרנואידית?

אבחון של הפרעת אישיות פרנואידית נעשה על ידי פסיכיאטרים. על מנת לאבחן אדם בהפרעה זו, עליו להפגין דפוס חשיבה קבוע של חשדנות וחוסר יכולת לתת אמון באחרים, שהחל בבגרות המוקדמת ומתבטא בהקשרים מגוונים בחייו של האדם.

כדי לאבחן אדם בהפרעת אישיות פרנואידית, עליו להציג לפחות ארבעה מבין התסמינים הבאים:

  • חשד כי אנשים אחרים הם חורשי רע, נצלניים ופוגעניים – מבלי שיהיה לכך ביסוס או הצדקה.
  • ספקות חסרי בסיס שחוזרים על עצמם בנוגע לנאמנות של חברים או בני משפחה.
  • היעדר מוכנות לתת אמון ולהיפתח בפני אחרים, מתוך פחד שהמידע ינוצל לרעה על ידיהם.
  • מתן פרשנות מאיימת או מזלזלת לאירועים או הערות ניטרליות.
  • קושי לסלוח על פגיעות מצד אחרים, ונטייה לנטור טינה באופן מתמשך ועקבי.
  • נטייה להגיב בכעס ותוקפנות כלפי איומים דמיוניים על אופיים או על שמם הטוב.
  • קנאה קשה, שמלווה בחשדות חסרי ביסוס כי בת או בן הזוג בוגדים בהם.

 

על מנת לאבחן הפרעת אישיות פרנואידית, על התסמינים להתבטא בלי קשר להפרעות אחרות כמו סכיזופרניה, דיכאון, דיכאון פסיכוטי, הפרעה דו-קוטבית, הפרעה נפשית אחרת או בעיה רפואית.

ההפרעה יכולה להופיע כבר בילדות או בגיל ההתבגרות. אצל ילדים ובני נוער ההפרעה מתבטאת בחרדה חברתית, בדידות, מוזרויות בחשיבה, רגישות יתר ותת-הישגיות במסגרת הלימודים ובמסגרות אחרות. ילדים הסובלים מהפרעת אישיות פרנואידית נוטים להשתמש בשפה ייחודית, ויש להם פנטזיות ייחודיות. מבחוץ הם נתפסים כילדים אקסצנטריים ומוזרים.

 

הקשרים תרבותיים בהפרעת אישיות פרנואידית

הפרעת אישיות פרנואידית נפוצה יותר בקבוצות אוכלוסייה מסוימות, כמו מהגרים, פליטים, וקבוצות מיעוט אתני. הסיבה לכך היא שאנשים המשתייכים לקבוצות אלו נוטים להיות חשדניים יותר מלכתחילה, ולהציג התנהגות מתגוננת. בנוסף, קיימים הבדלים תרבותיים בין קבוצות שונות בקשר להתנהגות שמבטאת מתן אמון. כאשר אדם נמצא בתרבות חדשה, התנהגות שמביעה אמון עלולה להתפרש בצורה הפוכה, ולגרור תגובה עוינת שבתורה תעצים את תחושת חוסר הביטחון של המהגר.

 

טיפול בהפרעת אישיות פרנואידית

אנשים הסובלים מהפרעת אישיות פרנואידית לא נוטים לפנות לטיפול בעצמם בגלל הקושי העצום שלהם לתת אמון באחרים ולהיפתח. עם זאת, לעתים הם מגיעים לטיפול בעקבות לחץ של קרובים או לאחר שנתקלו בקשיים משמעותיים מבחינת תעסוקה.

במקרים של הפרעת אישיות פרנואידית, הטיפול המומלץ הוא טיפול פסיכותרפי פרטני, מאחר והסובלים מההפרעה יתקשו לחלוק את רגשותיהם בפורום קבוצתי. עם זאת, לעתים דווקא טיפול קבוצתי יכול לסייע להם לפתח מיומנויות חברתיות טובות יותר. קיימות מספר גישות טיפוליות שיכולות לסייע לאדם להפחית את תחושת החשדנות, לפתח מיומנויות חברתיות וללמוד לתת אמון באחרים.

לעתים, כאשר החשדנות המוגברת מביאה לתחושות של חרדה, ניתן גם טיפול תרופתי של תרופות נוגדות חרדה. במצבים קשים יותר, שבהם החשדנות הופכת למחשבות דלוזיונליות, ניתן טיפול בתרופות אנטי-פסיכוטיות במטרה להקל על התסמינים.

 

איך אנחנו יכולים לעזור במרכז gaya?

מרכז gaya הוא מרכז טיפולי רב תחומי, המציע טיפול רגשי לכל שכבות הגיל. הטיפול במרכז gaya מתאפיין בהתאמה אישית, במטרה לענות בצורה המיטבית על הצרכים והקשיים הייחודיים של כל מטופל ומטופלת. המרכז משלב טיפולים פסיכותרפיים לצד טיפולים אלטרנטיביים ורפואה משלימה, במסגרות פרטניות, קבוצתיות, זוגיות או משפחתיות.

במרכז פועל צוות מגוון של בעלי מקצוע מהשורה הראשונה, בעלי ניסיון בטיפול בהפרעות שונות, ביניהן הפרעת אישיות פרנואידית. הצוות במרכז gaya כולל פסיכולוגים, פסיכותרפיסטיות, עובדים סוציאלים קליניים, ומומחים לרפואה משלימה. אנו דוגלים בגישה ששמה את המטופל במרכז, ומחויבים להעניק לכל מטופל ומטופלת את היחס המקצועי, המסור והאמפתי ביותר.

לתיאום פגישת ייעוץ ראשונית פנו אלינו 09-8855246

טיפול פסיכולוגי

אישיות סכיזואידית

פסיכולוגיה

גאיה בפייסבוק

צור קשר