cover

דפוס התנהגות שחוזר על עצמו

מרכז גאיה » פסיכולוגיה » דפוס התנהגות שחוזר על עצמו

כל אחד מאיתנו "מתוכנת" לפעול אחרת ולהתנהג אחרת במצבים שונים. כל "תכנות" שכזה הוא למעשה דפוס התנהגות. דפוסי התנהגות, באופן כללי, הם חלק בלתי נפרד מההתנהגות האנושית ומהאופי והתכונות של כל אחד ואחת מאיתנו. עם זאת, דפוסי התנהגות חזרתיים, או דפוסי התנהגות שחוזרים על עצמם, הם תופעה שכבר יכולה להיחשב כבעיה ולעתים אפילו כחלק מהפרעה נפשית כוללת ורחבה יותר. מה זה בדיוק אומר, ומה עושים בשביל להתמודד עם דפוסי התנהגות שחוזרים על עצמם? ננסה להבין יחד.

אם אתם פוגשים בחבר, בן משפחה או מכר, והוא מברך אתכם לשלום ושואל לשלומכם, מה אתם עושים? כיצד אתם מגיבים? סביר להניח שאצל רוב האנשים, התשובה לשאלה הזאת תהיה יחסית אוטומטית ומוכנה מראש, כשנגיב "בסדר", "סבבה", "תודה לאל" או כל תשובה נפוצה אחרת. למעשה, מול דפוס ההתנהגות של ברכה לשלום ושל דרישה לשלומנו, אנחנו מסגלים לעצמנו דפוס התנהגות של מענה מסוים שמתאים לסט האמונות שלנו ולמצב הכללי שלנו. כך ניתן לנסות להבין, לפחות על קצה המזלג, מה הוא בדיוק דפוס התנהגות – וחשוב להבין את זה לפני שאנחנו צוללים עמוק יותר לדפוסי התנהגות שחוזרים על עצמם.

 

דפוס התנהגות שחוזר על עצמו – מה זה בעצם אומר?

המונח "דפוס התנהגות שחוזר על עצמו" הוא מעט בעייתי, כי ברמת ההגדרה כמעט כל דפוס התנהגות הוא כזה שחוזר על עצמו כתגובה לגירויים מסוימים. עם זאת, כשמתייחסים לדפוסים שחוזרים על עצמם בקונטקסט טיפולי, מתכוונים בדרך כלל לדפוסי התנהגות בעייתיים והרסניים, שאליהם אנחנו "נופלים" כשאנחנו חווים גירויים מסוימים, שמולם דפוסי ההתנהגות הספציפיים הללו לא מועילים. דוגמה טובה לכך היא אנשים שמגיבים לגירוי של לחץ או מתח נפשי בהסתגרות ובחוסר תפקוד, או בהדחקה קיצונית של המצבים שמובילים ללחץ. אלה הם דפוסי התנהגות שלא מעודדים התמודדות יעילה עם מצבי קושי. על אף שכמעט כל אדם מגיב כך בשלב כזה או אחר של חייו, כאשר דפוס ההתנהגות המרכזי להתמודדות עם קושי הוא הדחקה או הסתגרות – יש בכך בעיה. זהו דפוס התנהגות שחוזר על עצמו ודורש טיפול ושינוי על מנת לתת לאדם כלים להתמודד עם חיים בוגרים ובריאים. כאשר מדובר בדפוסים שלא רק חוזרים על עצמם אלא גם חזרתיים – הבעיה גדולה פי כמה.

 

מה זה בדיוק דפוס התנהגות חזרתי?

יש הבדל די משמעותי בין דפוסי התנהגות שחוזרים על עצמם לבין דפוסי התנהגות חזרתיים, שהם סימפטום של הפרעות מסוימות ושל מצבים נפשיים שיכולים להיות גם יחסית קיצוניים. דפוס התנהגות חזרתי מסתמן כאשר אדם חוזר על התנהגות מסוימת באופן שיכול להיות אובססיבי (מבחינה מחשבתית) או קומפולסיבי (מבחינה התנהגותית). דוגמה טובה לכך היא חזרה על פעולות כמו נעילה של הבית, כיבוי של האור או בדיקה של ברז הגז ושל שקעי החשמל בבית, כתגובה לעצם המחשבה שאולי משהו לא תקין ועלול להוביל לאסון. דפוסי התנהגות חזרתיים יכולים להתבטא גם בפעולות כמו שטיפת ידיים, ספירה בראש עד מספר מסוים או אפילו חזרה מילולית על ביטויים ואמירות מסוימות עד שאומרים אותן "נכון". דפוסי התנהגות אלה אינם מחלה כשלעצמם, ויש גם אנשים בריאים ותפקודיים לחלוטין שמאופיינים בדפוסי התנהגות חזרתיים מסוימים. עם זאת, במקרים רבים הם מהווים ביטוי מסוים של הפרעות נפשיות, בדגש על הפרעות אובססיביות-קומפולסיביות (OCD).

 

מה הבעיה בדפוסי ההתנהגות הללו?

דפוסי התנהגות שחוזרים על עצמם הופכים לבעיה, כאמור, כאשר הם פוגעים בשגרת החיים של המטופל, ולא מאפשרים התמודדות בריאה עם מצבי קושי ומועקה מסוימים. דפוסי התנהגות כאלה יכולים להשפיע מאוד על מערכות יחסים, בעיקר כאשר הם כוללים הסתגרות או אגרסיביות כדפוסי התנהגות אוטומטיים במענה למריבה, ביקורת או קושי אחר. לעומת זאת, דפוסי התנהגות חזרתיים פוגעים באדם במידה הרבה ביותר כלפי עצמו, כשהם הופכים למועקה מסוימת כשהם בלתי נשלטים ומחמירים לאורך זמן. מטופלים רבים מתארים את ההתנהגות החזרתית שלהם כסוג של עינוי פנימי שאין להם ברירה אלא לבצע, ופונים לטיפול בכדי שיוכלו להתמודד עם דפוסי מחשבה מסוימים מבלי לפעול בצורה חזרתית וקומפולסיבית. גם כאן יכולה להיות פגיעה חברתית וסביבתית, בעיקר בהעדר הבנה והכלה של המצב הנפשי ושל דפוסי ההתנהגות החזרתיים (שיכולים להיות משעשעים במקרים מסוימים ומעיקים מאוד במקרים אחרים) מצד בני ובנות זוג, הורים, חברים ועמיתים לעבודה.

 

דפוסי התנהגות כחלק מהתמודדויות והפרעות כוללות

דפוסי מחשבה והתנהגות שחוזרים על עצמם הם סימפטום שכיח מאוד כחלק מהפרעות נפשיות רבות מאוד. למעשה, כמעט כל הפרעה נפשית מאופיינת בדפוס כלשהו שחוזר על עצמו, אם כי במקרים מסוימים הדפוס הזה הוא מחשבתי ולא בהכרח התנהגותי. דוגמה טובה לכך היא מצבים של חרדה או של דיכאון, בהם ישנו "לופ" מחשבתי מסוים, המחמיר את תחושות הדכדוך או החרדה. כאשר אותן מחשבות חוזרות מקבלות ביטוי התנהגותי (למשל, הסתגרות והתבודדות או דווקא התנהגות משתלחת ואגרסיבית), הדבר בדרך כלל מביע החמרה של מצב ההפרעה הבסיסי. דפוסי התנהגות חזרתיים, לעומת זאת, הם אבן יסוד באבחנה של הפרעה טורדנית-כפייתית (OCD). הניסיון לטפל בהפרעה הזאת קשור קשר הדוק לאפיון הדפוסים ההתנהגותיים האלה ולניסיון לסגל למטופל דפוסים חדשים.

 

מה אפשר לעשות בכדי לטפל בדפוסי התנהגות בעייתיים?

הטיפול המקובל ביותר לשינוי דפוסי התנהגות באופן כללי הוא טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT). טיפול זה הוא אחד השכיחים והיעילים ביותר מבחינה מחקרית לטיפול בהפרעות נפשיות רבות, החל ממצוקות נקודתיות ועד הפרעות מוכללות כמו דיכאון, חרדה ו-OCD. בניגוד לטיפולים פסיכותרפיים אחרים, בהם מנסים לרדת לשורש הנפשי של הבעיות באמצעות חקירה של חוויות העבר של המטופל וניתוח מעמיק של מצבו הנפשי, ב-CBT עובדים אחרת ומתייחסים לדפוסים עצמם כאל שורש הבעיה. מטפלי CBT מנתחים מה המצוקה שאיתה המטופל מגיע, ולאחר מכן מאבחנים באופן מדויק ככל הניתן את דפוסי המחשבה וההתנהגות המובילים לאותה מצוקה. הטיפול עצמו, לאחר מכן, מתייחס לדפוסי המחשבה וההתנהגות הללו באופן נרחב, ומנסה לנתק את הקשר שבין דפוסי המחשבה לדפוסי ההתנהגות הבעייתיים. לאחר מכן, מנסים לסגל דפוסי התנהגות בריאים יותר, שיאפשרו התמודדות יום-יומית קלה יותר למטופל ולסביבתו. בסופו של דבר, ניתן לנסות גם לשנות את דפוסי המחשבה ולסגל דפוסי מחשבה בריאים יותר, לאחר שהמצוקה ההתנהגותית של המטופל כבר קיבלה מענה.

דפוסי התנהגות חזרתיים גם הם מקבלים את המענה היעיל ביותר באמצעות טיפולי CBT, אך במצבים של הפרעה טורדנית-כפייתית, לעיתים יהיה גם צורך בטיפול תרופתי נלווה. תרופות נוגדות חרדה מסוימות מסוג SNRI הוכיחו את היעילות הגבוהה ביותר בטיפול ב-OCD, אך חשוב לציין שהן ניתנות לא כתחליף ותרופת קסם, אלא כליווי ובנוסף לטיפול נפשי.

 

מרכז gaya – מרכז טיפולי מקצועי, לשינוי וטיפול בדפוסי התנהגות מזיקים

מרכז gaya הוא מרכז טיפולי רב תחומי לטיפול רגשי, עם התמחות בדפוסי התנהגות ובטיפול בהם. אצלנו תוכלו למצוא צוות רב-תחומי הכולל פסיכולוגים, עובדים סוציאליים קליניים, פסיכותרפיסטים, מטפלים התנהגותיים, מטפלי NLP ועוד, לאחר פגישת הכרות נוכל לכוון אתכם למטפל ושיטת הטיפול המתאימים ביותר לצרכים שלכם.

פנו אלינו עכשיו לתיאום מפגש ייעוץ ראשוני והתחלת תהליך השינוי: 09-8855246

 

טיפול פסיכולוגי

דימוי עצמי נמוך טיפול

פסיכולוגיה

גאיה בפייסבוק

צור קשר