cover

דרכי התמודדות עם לחץ

מרכז גאיה » פסיכולוגיה » דרכי התמודדות עם לחץ

התמודדות עם לחץ זו משימה בלתי נמנעת בחיי היום יום שלנו. על כל אחד מאיתנו מופעלים לחצים ומתחים, בין אם מגורמים פנימיים שלנו מול עצמנו, ובין אם מצד הסביבה שלנו. פיתוח של מנגנוני התמודדות בריאים עם תחושת הלחץ והמתח הוא חלק משמעותי בהתבגרות שלנו, וביכולת שלנו לחיות בצורה בריאה ועצמאית. אז איך להתמודד עם לחצים בצורה בריאה וטובה, ומה אפשר לעשות בשביל לשפר את ההתמודדות הזו שלנו? ננסה להגיש לכם מידע מסייע.

גם מבלי שנפרט ונרחיב בנושא תחושת לחץ ומתח, אתם בוודאי תדעו לתאר אותה בעצמכם. כולנו מכירים את התחושה שמשהו דוחק בנו, שיש הפרעה קבועה בחיים שלנו שטורדת את מנוחתנו ולא מאפשרת לנו להתמקד בדברים אחרים.

תחושת הלחץ עלולה להיות גורם מעכב משמעותי מאוד בחיים שלנו, שבמצבה הקיצוני אינה מאפשרת לנו לבצע אפילו פעולות בסיסיות. גם אם לא מגיעים למצב זה, שהוא הפרעת חרדה של ממש, ההתמודדות היום יומית עם לחץ תובעת מאיתנו לא מעט כוחות ותעצומות נפשיות, או במילים פשוטות – אנחנו צריכים לסגל לעצמנו דרכי התמודדות עם לחץ, שאליהן נוכל לפנות כשאנחנו מרגישים שמצב הלחץ בו אנו נמצאים מחמיר.

 

סובלים מלחצים משמעותיים בחיי היום יום? אתם לא לבד

הדבר הראשון שחשוב להבין על התמודדות עם לחץ, הוא שמדובר בבעיה המהווה חלק בלתי נפרד מהחוויה האנושית המודרנית. קשה מאוד להימנע לחלוטין מלחצים ומתחים בעולם מודרני, אינטנסיבי, מהיר ומיידי כמו זה שבו אנו חיים. המטרות שלנו לעתים קרובות קצרות טווח, התקשורת שלנו היא תקשורת מיידית, והתחושה הכללית היא של מעין מרדף.

הלחץ הזה מורגש פעמים רבות כתוצאה ממקום העבודה או מהעיסוק המקצועי שלנו, שמשליך ישירות גם על מצבנו הכלכלי (גורם מעורר לחץ משמעותי נוסף). הפרמטרים הללו יכולים להשפיע גם על החיים האישיים שלנו, הזוגיות והמשפחה – שיכולים לעורר כולם בתורם גם תחושות לחץ משמעותיות מאוד.

לפיכך, התחמקות מוחלטת מתחושת לחץ היא משימה קרובה מאוד לבלתי אפשרית. יש מי שיגידו שגם מי שבוחר לברוח מהעולם המודרני, להתבודד ולחיות חיי פרישות, למעשה מביע בכך תחושת לחץ משמעותית מאוד, והתמודדות בתצורה של בריחה ולא של התמודדות יום יומית עם אותו הלחץ. אז לאחר שהבנו עד כמה מדובר בתופעה שכיחה ואנושית, חשוב להבין איך אפשר להתמודד איתה בצורה יעילה לאורך זמן.

 

אז מה אפשר לעשות? קודם כל – לנשום

מדובר אמנם באחת הקלישאות הגדולות ביותר שאנחנו שומעים בשיח על לחצים ועל בריאות נפשית ככלל, אבל יש בה גרעין גדול מאוד של אמת. הדרך המיידית הטובה ביותר להתמודדות עם לחץ היא פשוט נשימה נכונה. כשאנחנו נושמים בצורה מודעת, ומסוגלים להתרכז בפעולת הנשימה ולא בדברים אחרים שטורדים אותנו באותו הרגע, אנחנו יוצרים לעצמנו סדר וניקיון בראש ומפחיתים את מפלס הלחץ.

סביב החשיבות של נשימה ושל ריכוז בהתמודדות עם לחץ, קמו תורות שלמות של מדיטציה ככלי להתמודדות זו. החל בתרגולי נשימה בסיסיים, שכל אחד מאיתנו יכול לתרגל בפשטות בכל רגע ביום, דרך תרגולי מיינדפולנס ומדיטציה, וכלה ביוגה ותורות דומות נוספות – האפשרויות הן רבות מאוד, למי שבוחר למצוא שיטה פרטית ומפוקסת להתמודדות עם לחץ. עם זאת, חשוב גם לציין כי תרגולים מדיטטיביים כאלה ואחרים אינם מהווים פתרון קסם שמונע מאיתנו לחלוטין תחושת לחץ בחיים. הם בהחלט כלי יעיל להתמודדות, שמאפשר לנו למצוא רגעים מפחיתי לחץ בשגרה לחוצה. ומה עושים עם השגרה הזאת? חשוב לנסות לתכנן אותה בצורה נכונה ככל הניתן.

 

חשוב ליצור שגרה שמאפשרת לנו להתמודד עם לחץ

כאמור, אין דרך למנוע לחלוטין מצבי לחץ מחיי היום יום הקדחתניים שלנו. מה שאפשר לעשות הוא לנסות ליצור לעצמנו שגרה שמאפשרת לנו להתמודד עם הלחץ הזה בצורה נכונה ובריאה. שגרה בריאה שכזו משאירה מקום לתחביבים, לקשרים בין אישיים ולפעילויות שאנחנו אוהבים לעשות, כך שלא נמלא את כל יומנו רק בעבודה ובמטלות שאנחנו חייבים לעשות.

הדבר דורש, לעתים, תכנון אקטיבי של הלו"ז היומי שלנו, והכנסת עוגנים שאנחנו יודעים שיעזרו לנו להתמודד עם לחץ ולפרוק מתח. במידה רבה, השאלה היא סביב אילו עוגנים סדר היום שלנו מסודר, כאשר לו"ז יומי שמסודר סביב גורמים מעוררי לחץ יהיה מלחיץ, ואילו לו"ז יומי שמסודר סביב גורמים שמאפשרים לנו להירגע, יספק לנו סדר מחשבתי ופעילויות שכיף לצפות להם.

במילים פשוטות – הכניסו ללו"ז היומי שלכם עוגנים כמו זמן זוגי או משפחתי, טיולים, בילויים, או אפילו זמן אישי שבו תוכלו להאזין למוזיקה ולשחק בטלפון. לא תאמינו עד כמה הסדר של הדברים והעובדה שהם כתובים ומתוכננים, יאפשרו לכם להתנחם ולהרגיש הרבה פחות לחץ מהמרכיבים האחרים של השגרה שלכם. כמובן שגם כאן אין פתרונות קסם, ולא תמיד קל לפנות שעה או שעתיים ביום לפעילות שמפחיתה לחצים – אבל הערך של שגרה מיטיבה הוא גדול מאין כמותו.

 

במצבים של חרדה – חשוב לדעת לפנות לטיפול מקצועי

כמובן שישנם גם מצבי לחץ שאיתם קשה להתמודד בכוחות עצמנו, ולא יעזרו כל הלו"זים היומיים וכל תרגולי המדיטציה בעולם. מצבים אלה, בהם אנחנו מרגישים תחושת לחץ ומתח קבועה שמלווה אותנו לאורך כל היום, ומונעת מאיתנו לבצע פעולות בסיסיות ורגילות (כולל אלה שאותן עלינו לבצע בכדי להפחית לחץ) – ניתן לכנות בשם חרדה.

חרדה היא מצב נפשי שבו חובה לטפל. ככל שמזניחים ודוחים את הטיפול בהפרעות חרדה, כך הן הופכות לדומיננטיות ומשתקות עוד יותר. לכן, חשוב לדעת לפנות במצבים כאלה לטיפול מקצועי. הטיפול הזה יכול להיות טיפול פסיכולוגי, טיפול פסיכיאטרי ותרופתי, טיפול אלטרנטיבי או סוגים אחרים של טיפול אישי. מה שחשוב הוא, שהטיפול בו בחרתם יתאים לצרכים שלכם, וידע לנתח בצורה נכונה ולטפל בגורמי החרדה שלכם.

הערך של טיפול מקצועי ומיומן במצבי חרדה הוא עצום. כל מחקר שנעשה בנושא הראה, שהתערבות טיפולית מוקדמת ומקצועית יכולה לשפר משמעותי את התפקוד של המטופלים לאורך זמן רב. הכלים שאנחנו רוכשים בטיפול פועלים גם בזמן הטיפול ומאפשרים לנו לא להרגיש תחושת לחץ במהלכו, וגם מ שרתים אותנו בהמשך ולאורך זמן. שיטות הטיפול עצמן מגוונות מאוד, לא רק בין דיסציפלינות שונות אלא גם בתוך כל שיטה בפני עצמה – ולכן חשוב למצוא את הטיפול המתאים ביותר לצרכים ולאישיות שלכם. בשביל לעשות זאת, כדאי מאוד לפנות למרכז מקצועי, שבו תוכלו למצוא את המרב והמגוון  של האפשרויות.

 

מרכז gaya מציע מגוון אפשרויות טיפול להתמודדות עם לחצים

מרכז gaya הוא מרכז טיפולי רב תחומי, בו תוכלו למצוא את המענה שנחוץ לכם להתמודדות עם לחצים. הצוות שלנו כולל פסיכולוגים, פסיכותרפיסטים, עובדים סוציאליים קלינים, אנשי רפואה משלימה ועוד. כל מטופל מקבל את המענה השלם שלנו, ואנו יוצרים מעטפת טיפולית שעונה בדיוק לצרכים של כל אחד ואחת. אם אתם מחפשים דרכי התמודדות עם לחצים, ומעוניינים למצוא טיפול שייתן לכם כלים איכותיים לחיי היום יום ושיותאם בדיוק לכם – הגעתם למקום הנכון.

פנו אלינו לתיאום פגישת ייעוץ ראשונית והתחילו בשינוי! 09-8855246

 

טיפול פסיכולוגי

פחד קהל טיפים

פסיכולוגיה

גאיה בפייסבוק

צור קשר