cover

הפרעות אישיות סוגים

מרכז גאיה » פסיכולוגיה » הפרעות אישיות סוגים

הפרעות אישיות הן מושג מטרייה, תחתיו מתקבצות הפרעות פסיכיאטריות שונות, אשר המשותף ללוקים בהן הוא נוקשות מחשבתית והתנהגותית הנמשכת לאורך שנים רבות. נוקשות זו יוצרת קושי להסתגל למצבי לחץ ולנהוג על פי נורמות חברתיות מקובלות. חוסר הגמישות וקשיי ההסתגלות עלולים ליצור אצל הסובלים מהפרעות אישיות קשיים משמעותיים בתפקוד היומיומי, ולעתים אף מתפתחות אצלם הפרעות נוספות, כגון דיכאון, חרדה ונטייה להתמכרויות. בנוסף, הפרעות אישיות עלולות להשפיע רבות גם על האנשים הקרובים למי שלוקה בהן. 

 

מהי הפרעת אישיות?

כדי להבין מהי הפרעת אישיות, צריך קודם כל להבין על מה אנחנו מדברים כאשר אנו מגדירים "אישיות". מדובר במושג רחב במיוחד, מפני שהאישיות היא בעצם מי שאנחנו בתור בני אדם, והיא מכילה בתוכה את הפעולות שאנו מבצעים, הבחירות שלנו, המחשבות שמעסיקות אותנו והרגשות שאנו חווים. האישיות היא המכלול של התחושות, התפיסות ודרכי ההתנהגות שסיגלנו לעצמנו לאורך השנים.  אישיות בריאה מתאפיינת בתחושת מסוגלות, פתיחות לחוויות חדשות, רגשות חיוביים, רמות נמוכות של עוינות ומרירות כמו גם חרדה ודיכאון, וכן יכולת טובה לעמידה בלחצים ובשינויים.

 

איך מאבחנים הפרעת אישיות? 

אבחון של הפרעת אישיות דורש, על פי הגדרת האגודה האמריקאית לפסיכיאטריה, שתתקיים תבנית של חוויה פנימית והתנהגות בלתי גמישה לאורך זמן, אשר משפיעה על תחומים רבים בחייו של האדם. על מנת שאדם יאובחן כסובל מהפרעת אישיות, תבנית זו צריכה להופיע לאורך תקופה. תנאי נוסף הוא שדפוס ההתנהגות הנוקשה ייצור פגיעה משמעותית בחיים החברתיים, המקצועיים והאישיים של האדם. ניתן לאבחן הפרעת אישיות מתחילת הבגרות, ולרוב הפרעות מסוג זה לא יאובחנו לפני כן – מאחר שיש חשיבות לביטוי של הדפוסים על פני שנים רבות.

בנוסף, על מנת לאבחן הפרעת אישיות צריך קודם כל לשלול את האפשרות שההתנהגות שהעלתה חשד להפרעת אישיות, היא בעצם תוצאה של הפרעה אחרת כגון דיכאון או חרדה.
הדרך הנכונה לאבחן הפרעת אישיות היא על ידי פסיכיאטר או פסיכולוג קליני. ישנם אבשים אשר סובלים מסמפטומים של הפרעות אישיות, אפשר לומר שיש להם קוים של הפרעות האיחשיות הללו, לדוגנמא קוים פרנואידים, אבל עדיין הם לא יסווגו כהפרעת אישיות פרנואידית.

 

סוגים שונים של הפרעות אישיות

על פי האגודה האמריקאית לפסיכיאטריה, קיימות 10 הפרעות אישיות שמוכרות לנו כיום.
הפרעות אלה מסווגות בתוך שלוש קבוצות עיקריות, המכונות אשכולות. האשכולות מאגדים תחתם הפרעות שיש להן קו מאחד משותף.

 

אשכול A – הפרעות אישיות אקסצנטריות (מוזרות)

תחת אשכול זה מאוגדות הפרעות שמתאפיינות בדפוסי התנהגות חריגים, אשר לא תואמים את הסביבה שבה האדם חי, ונחשבים ליוצאי דופן. הפרעות המשתייכות לאשכול A חולקות מאפיינים רבים עם סכיזופרניה, ולמרות זאת מדובר באבחנה שונה. עם זאת, הפרעות אלו שכיחות יותר במשפחות בהן קיימים מקרים של סכיזופרניה בהיסטוריה המשפחתית.

הפרעת אישיות פרנואידית

מתאפיינת בקושי לסמוך על בני אדם אחרים, וחשדנות מתמדת כלפי חברים, שותפים, בני משפחה ובני זוג. הסובלים מהפרעת אישיות פרנואידית נוטים לייחס כוונות זדוניות לאנשים סביבם, הם מסרבים לקחת אחריות על רגשותיהם ונוטים להאשים אחרים. פעמים רבות הם מצטיירים כעוינים ורגזנים.

הפרעת אישיות סכיזואידית

מתאפיינת בחוסר עניין בקשרים חברתיים עם אחרים, שכולל גם חוסר עניין בקשרים משפחתיים, מערכות יחסים זוגיות או יחסי מין. הסובלים מהפרעת אישיות זו נוטים להתכנס לעולם הפנימי שלהם, אשר לרוב הוא מפותח ועשיר במיוחד. הם מפגינים רגישות יתר לצד קור רגשי שנתפס בעיני הסביבה כאדישות.

הפרעת אישיות סכיזוטיפלית

מתאפיינת בהתנהגות חריגה, שעלולה להתבטא גם בהופעה החיצונית. זאת לצד קושי ביצירת קשיים חברתיים, חשיבה מעורפלת שעלולה להתבטא בדיבור לא ברור וחשדנות כלפי אחרים. בהפרעה זו ניתן לראות מאפיינים רבים אשר קיימים גם בסכיזופרניה, ולעתים קרובות היא עלולה להתפתח לסכיזופרניה.

 

אשכול B – הפרעות אישיות אמוציונליות, בלתי יציבות או דרמטיות 

תחת אשכול זה מאוגדות הפרעות אישיות, שמתאפיינות בדפוסי התנהגות דרמטיים, קיצוניים ולעיתים קרובות בלתי מותאמים לסיטואציה. מאפיינים אלו באים לידי ביטוי במערכות יחסים בין-אישיות, מה שיוצר קשיים גדולים ביצירת מערכות יחסים יציבות וחיוביות אצל הסובלים מהפרעות אישיות מאשכול זה.

הפרעת אישיות אנטי-סוציאלית

מתאפיינת בהיעדר יכולת לחוות אמפתיה, מה שמביא את הסובלים ממנה להפגין התנהגויות הפוגעות באופן חוזר ונשנה בסובבים אותם ומפר את זכויותיהם. הסובלים מהפרעה זו נוטים להתנהגות אימפולסיבית ולתוקפנות.

הפרעת אישיות גבולית

היא הפרעה בעלת שם מטעה. בעבר היא נחשבה למייצגת את הגבול בין נוירוזה לפסיכוזה, ולמרות שתפיסה זו השתנתה זה מכבר, שם ההפרעה נותר ללא שינוי. הפרעת אישיות גבולית מתאפיינת בחוסר יציבות הבא לידי ביטוי בתפיסת העצמי, במערכות יחסים בין אישיות ובמצבי הרוח. הפרעת אישיות גבולית

הפרעת אישיות היסטריונית

מתאפיינת בצורך מוגזם בתשומת לב מהסביבה, לצד הפגנת רגשות בצורה עזה במיוחד. הסובלים מהפרעה זו נוטים להפגין מיניות מוגזמת, הן בהופעתם והן בהתנהגותם. פעמים רבות הם ישתמשו בדחפים מיניים כדי למשוך תשומת לב מצד בני המין השני. הם לא מצליחים לייצר מערכות יחסים יציבות ועמוקות, ולעתים קרובות הם נוחים להשפעה על ידי אנשים אחרים.

הפרעת אישיות נרקסיסטית

קיבלה את שמה מסיפורו של נרקיס במיתולוגיה היוונית: גבר יפה תואר שהתאהב בהשתקפות של עצמו וגווע למוות בעודו מתבונן בה. הסובלים מהפרעה זו נוטים לייחס לעצמם חשיבות עצמית מופרזת, והם זקוקים להערצתם של הסובבים אותם. הם מתקשים לגלות אמפתיה כלפי אחרים ופעמים רבות מנצלים את הקרובים להם.

 

אשכול C – הפרעות אישיות בעלות מאפיינים של חרדה/פחד

הפרעות אלה קרובות להפרעות חרדה במהותן, והן מתאפיינות בחוויה חזקה של חרדה, אשר מייצרת דפוסי התנהגות ומחשבה הנוגעים לכל תחומי החיים.

הפרעת אישיות נמנעת

מתאפיינת בפחד עז מדחייה, אשר מוביל את הסובלים ממנה להימנע מכל אינטראקציה אשר עלולה להסתיים בדחייה או בכישלון. הסובלים מהפרעת אישיות נמנעת מציגים דפוס חזק של הימנעות ממצבים חברתיים ורגישות עזה לתחושת חוסר התאמה ולהערכה שלילית.

הפרעת אישיות תלותית

מתאפיינת ביצירת מערכות יחסים תלותיות, בהן הסובל מההפרעה מעביר את האחריות על חלקים רבים מחייו אל אדם אחר. הסובלים מהפרעה הם בעלי ביטחון עצמי נמוך, והם מתקשים לקבל החלטות עבור עצמם ללא תמיכה מהסביבה – גם כאשר מדובר בהחלטות פשוטות ויומיומיות.

הפרעת אישיות טורדנית-כפייתית

מתאפיינת בצורך עז בשליטה על סביבתו של האדם, תשומת לב מופרזת לפרטים קטנים ופרפקציוניזם קיצוני. הסובלים מהפרעה זו מתעסקים באובססיביות בלוחות זמנים, סדר, ניקיון והגעה לשלמות, דבר שמגיע על חשבון פתיחות וגמישות. הם חווים ומבטאים טווח מוגבל של רגשות ביחס לאנשים שלא סובלים מההפרעה. להתנהגות זו יש השלכות רבות על מערכות יחסים בין אישיות.

 

 

איך מטפלים בהפרעת אישיות? 

טיפול בהפרעת אישיות משלב פעמים רבות טיפול פסיכותרפי או  טיפול פסיכולוגי לצד טיפול תרופתי, אשר מסייע לאזן הפרעות נלוות כגון דיכאון וחרדה. קיימות שיטות רבות לטיפול בסובלים מהפרעת אישיות, אשר מביאות בחשבון את הקושי לשנות דפוסי התנהגות ומחשבה אשר קיימים לאורך זמן רב. בין שיטות אלה ניתן למצוא טיפול מבוסס מנטליזציה וטיפול ממוקד סכמה. גם טיפול דיאלקטי התנהגותי יכול לסייע.

 

כיצד אנו יכולים לסייע במרכז gaya

מרכז gaya הוא מרכז רב תחומי, המיועד לתת מענה לטווח רחב של אוכלוסיות ולכל שכבות הגילאים. אנו משלבים בין טיפול פסיכותרפי לצד טיפולים אלטרנטיביים כגון דמיון מודרך וNLP. אנו מעניקים טיפול אישי, תוך תשומת לב לסימפטומים ולאתגרים האישיים של כל מטופל ומטופלת.

חשוב לנו לתת לכם את המענה הטוב ביותר, ולכן במרכז gaya אנו מעסיקים צוות רב תחומי הכולל פסיכולוגים, פסיכותרפיסטים, עובדים סוציאליים ומטפלים נוספים, אשר מציעים מגוון רחב של מענים לאתגרים נפשיים וגופניים. במרכז gaya תקבלו את הליווי המסור, האישי והמקצועי ביותר.

אפשר לעשות שינוי, בבקשה צרו איתנו קשר לשיחת ייעוץ ראשונית שאחריה נוכל לכוון אתכם לשיטת הטיפול ומטפל המתאים ביותר עבורכם

 

 

 

מחלות נפש

פסיכולוגיה

גאיה בפייסבוק

צור קשר