cover

ילד בן שנתיים וחצי מרביץ

מרכז גאיה » פסיכולוגיה » ילד בן שנתיים וחצי מרביץ

גיל שנתיים, שמוכר גם בתור גיל שנתיים האיום, הוא אחד השלבים ההתפתחותיים המורכבים ביותר בקרב ילדים, ובהתאם לכך גם עבור הוריהם. בגיל זה, ילדים מפתחים לעתים התנהגויות קיצוניות ואפילו אלימות בתגובה לגירויים שונים, וחשוב שאנחנו כהורים נדע איך להתמודד עם ההתנהגויות האלה בצורה הנכונה והבריאה ביותר. כאשר מדובר בילד בן שנתיים וחצי שמרביץ לנו, לאחיו או לילדים אחרים – התגובה הזו חשובה פי כמה וכמה.

ילד בן שנתיים וחצי בדרך כלל לא ירביץ סתם, מתוך רצון לשחק או מתוך רצון סדיסטי להכאיב. כמו בכל גיל אחר בשלב הילדות, ילד בן 2.5 שנים שמרביץ, מביע רגש כלשהו באמצעות ההתנהגות האלימה. תפקידנו כהורים הוא לדעת כיצד לרדת לשורש של הרגש הזה. עם זאת, ברור גם שהורים לא מוכנים לקבל אלימות מצד ילדם בשום פנים ואופן, גם בגיל שנתיים וחצי וגם בגיל עשרים וחמש. לכן, חשוב לדעת איך להתמודד בצורה הנכונה ביותר עם ילד בן שנתיים וחצי מרביץ, וחשוב להתחיל בסיבה שבגללה הוא מרביץ.

 

הסיבות שבגללן ילדים מרביצים

בראש ובראשונה חשוב להבין שכמעט ואין מקרים שבהם ילדים בני שנתיים וחצי ירביצו מתוך רצון אמיתי להכאיב ולגרום לפגיעה אצל האנשים להם הם מרביצים. ילדים בני שנתיים וחצי ירביצו בעיקר להוריהם, ולעיתים רחוקות יותר גם לילדים אחרים (אחים או ילדים בגן). ילד בן שנתיים וחצי מרביץ כי הוא רוצה להביע רגש כלשהו, שהוא לא מצליח להביע במילים ובהתנהגות לא אלימה. לחילופין זה יקרה כי הוא מרגיש שאינו מקבל מענה כשהוא מנסה להביע את הצורך שלו בצורה לא אלימה. ההתנהגות התוקפנית הזאת היא בראש ובראשונה, אם כן, קריאה לעזרה – ואנחנו כהורים חייבים להבין מדוע הילד צריך עזרה, ובהתאם לכל גם לעזור לו.

הצורך השכיח ביותר שמובע באמצעות אלימות, במיוחד בטווח הגילאים שנתיים עד ארבע שנים, הוא הצורך בתשומת לב. ילדים שמרגישים מוזנחים או שפשוט מרגישים שהם זקוקים לקשב ולתשומת לב שהם לא מקבלים באותה נקודה, עלולים לנקוט בפעולה אלימה – זאת על מנת לקבל את תשומת הלב לה הם זקוקים באופן מיידי, גם אם תשומת הלב תהיה שלילית. ישנו משפט עתיק יומין שטוען שהיהפך מאהבה הוא לא שנאה או כעס, אלא אדישות. במידה וילד מרגיש שאדישים כלפיו, שהוא לא מקבל את היחס שהוא צריך, הוא עשוי להעדיף תגובה כועסת ועצבנית מצד הוריו על פני מצב בו הם לא מתייחסים אליו כלל.

עוד סיבה שכיחה לכך שילד מרביץ היא משום שהוא מבין שמדובר בהתנהגות משתלמת. ילדים לומדים, וכשהם שמים לב שפעולה של הרבצה מובילה לכך שהם יקבלו את מה שהם רצו – צעצוע, תשומת לב, אוכל או כל דבר אחר – הם עשויים לנקוט שוב ושוב באלימות בשביל לקבל את מושא רצונם המיידי.

הסיבות הסותרות האלה מציבות אותנו בפני אתגר – כיצד ניתן להיענות לאלימות של ילד בן שנתיים וחצי בצורה שבה הוא לא ירגיש מוזנח ויענה באדישות מצד אחד, אבל גם לא יקבל את מה שהוא רוצה ויזכה בתשומת הלב שבגללה הוא הרביץ מצד שני? חשוב לתכנן את התגובה ההורית בצורה נכונה מול מצב כזה.

 

תגובות הוריות אפשריות לילדים מרביצים

כאמור, אחד הדברים החשובים ביותר שאסור לנו לעשות הוא לתת לילד את מה שהוא רוצה כשהוא מרביץ במטרה להשיגו. אם הילד מרביץ כדי לקבל תשומת לב – הרי שזו תהיה טעות לתת לו תשומת לב מלאה, לחבק אותו וללטף אותו בתגובה לאלימות. עלינו להבהיר לילד, במצב זה, שתשומת לב לא ניתנת בתגובה לאלימות, וכי התגובה הישירה לאלימות היא בדיוק הפוכה – הרחקה. כך למשל ניתן להגיד לילד שבתגובה למכות, אתם רוצים להישאר לבד ורוצים ללכת לחדר שלכם או שהוא ילך לשלו. לאחר מכן, בהחלט חשוב לתת לילד תשומת לב, אבל לא בתגובה למכות אלא ביוזמה שלכם ובצורה מכילה ואוהבת. כך הילד יבין שהוא אמנם עשה פעולה שלא תיעשה, אך הוא עדיין אהוב ומוגן בבית שלו.

מנגד, אם הילד מרביץ בדרישה לקבל חפץ, מזון או כל דבר גשמי אחר – התגובה הנכונה היחידה היא להימנע מלמלא את מבוקשו בתגובה לאלימות, גם באותו רגע וגם לאחר מכן. למעשה, הדבר שכדאי לעשות הוא ליצור התניה בדיוק הפוכה – נגיד שהילד רוצה לראות סרטונים בטאבלט, ומרביץ כאשר לא מרשים לו להשתמש בטאבלט – התגובה צריכה להיות הרחקה של הטאבלט באופן מלא. בנוסף, עליכם לחשוב על פעולה חיובית שאותה הילד יכול לבצע בשביל לקבל את הטאבלט, בשביל ליצור התניה חיובית לאותו חפץ מבוקש.

 

אלימות לא נוצרת לבד – היא נלמדת ומתפתחת

הדבר החשוב ביותר שעלינו לזכור כהורים באופן כללי, ובהקשר של ילדים בגיל שנתיים וחצי שמרביצים על אחת כמה וכמה, הוא שהם לומדים את ההתנהגות שלהם מהסביבה. התנהגות אלימה לא מתפתחת סתם, ואף תינוק לא נולד כשהוא אלים באופן טבעי. אלימות מתפתחת כתוצאה מסביבה שמלמדת את הילד שאלימות משתלמת. לכן, במצב של ילד בן שנתיים וחצי שמרביץ באופן סדרתי למרות מיטב הניסיונות שלכם לגרום לו להפסיק – כדאי להתחיל לחשוב על מה אתם עושים לא נכון, בבית או בכל מסגרת אחרת בה הילד נמצא. אם הילד נחשף למצבים בהם אלימות מניבה תוצאות חיוביות להורים שלו, לאחים שלו או לילדים אחרים במסגרת הפעוטון בו הוא נמצא – הוא בהחלט יכול ללמוד מכך שאלימות יכולה להשתלם גם עבורו. בהתאם לכך הוא ינקוט בה למרות שאתם לא מעודדים את הדבר. לאחר שהוא מתחיל להרביץ ולומד שזה משתלם, הרבה יותר קשה ללמד אותו שאלימות לא משתלמת, גם אם אנחנו עושים הכול נכון. לכן, כדאי לחשוב מלכתחילה על ההתנהגות שלכם ועל הסיטואציות אליהן הילד נחשף, בכדי למנוע אלימות ולא רק לטפל בה לאחר שהיא מתחילה.

 

אם הילד מרביץ ולא מצליחים להפסיק זאת, כדאי לפנות לטיפול

ילד בן שנתיים וחצי שמרביץ באופן סדרתי צריך לקבל טיפול מקצועי. אם לא נטפל בצורה יעילה ומקצועית במצב של ילד בגיל צעיר כל כך שמרביץ, אנחנו עשויים להתמודד תוך זמן קצר עם ילד שמתקשה להסתדר בגן ובבית הספר, ומתייחס לאלימות כפתרון לכל מצב ובעיה בחייו הבוגרים. כהורים, זה לא מצב שאנו יכולים להשלים איתו, ולכן חשוב מאוד למצוא מסגרת טיפולית איכותית שתדע לתת מענה רגשי והתנהגותי מלא לאלימות, ולמנוע אותה במבט קדימה. המענה הטיפולי הזה יכול להגיע מעולמות הפסיכולוגיה והפסיכותרפיה, , הטיפול ההתנהגותי, וכמובן שגם מאסכולות הטיפול המשפחתי. כמו כן הדרכת הורים חשובה מאד ויכולה להיות אפקטיבית ביותר.

 

מצאו את המענה הטיפולי הנכון והבריא לאלימות – במרכז gaya

במצב של ילד מרביץ, מרכז gaya הוא המענה הנכון ביותר והשלם ביותר לבעיה. היתרון שלנו בא לידי ביטוי בצוות המגוון והרב-תחומי הפועל במרכז, שמגיע מאסכולות טיפול רבות כמו פסיכולוגיה, עבודה סוציאלית, פסיכותרפיה, הדרכת הורים, טיפול משפחתי, טיפול רגשי וטיפולים התנהגותיים שונים. הילד שלכם יקבל מענה שלם שמותאם לצרכיו באופן מדויק, לאחר פגישת אבחון ראשונית בה נבין יחד מה עומד בשורש האלימות.

פנו אלינו לתיאום מפגש הערכה ראשוני והכוונה למטפל ושיטת הטיפול המתאימים ביותר: 09-8855246

 

טיפול פסיכולוגי

ילד בן 3 מרביץ

פסיכולוגיה

גאיה בפייסבוק

צור קשר