cover

לחץ בראש מחרדה

מרכז גאיה » פסיכולוגיה » לחץ בראש מחרדה

תחושות לחץ וחרדה הן תחושות מוכרות למדי כמעט לכל אחד ואחת מאיתנו. הסביבה שבה אנחנו חיים, עובדים ומתנהלים באופן יום יומי היא סביבה עמוסה ולחוצה, ותחושות לחץ וחרדה הן בהתאם שכיחות למדי. עם זאת, לא כל תחושת לחץ היא הפרעת חרדה של ממש. חשוב להבין מתי אותה תחושת לחץ שאנחנו מרגישים בראש או בכל מקום אחר בגוף, היא כבר חרדה של ממש בה צריך לטפל.

מהרגע שבו אנחנו פותחים את העיניים ועד הרגע שבו נניח את ראשנו שוב על הכר, חיי היום יום שלנו הם מרוץ לחוץ במיוחד. בין אם מדובר בחיי העבודה שלנו, בחיינו האישיים, במשפחה שלנו או בכל מרכיב אחר בשגרה שלנו –רבים מאיתנו חשים שהם נתונים בלחץ יום יומי רב. גם אם אנו מצליחים לעמוד בלחץ הזה בצורה טובה, התחושות המלוות אותנו בתהליך זה יכולות להיות לא פשוטות כלל. בהקשר זה, אנשים רבים מתארים תחושות של לחץ באזור הראש, ומנסים להבין האם יש לתחושות החרדה קשר לתחושות הלחץ האלה. ננסה להבין עד כמה הקשר הזה קיים ומשמעותי.

 

הקשר בין הגוף לנפש הוא קשר הדוק וחשוב

הקשר בין המצב הנפשי בו אנחנו נמצאים לבין התחושות הפיזיות שאנחנו מרגישים, נחקר כבר מאות ואולי אפילו אלפי שנים. בתרבויות היווניות והרומאיות, בתרבויות המזרח הרחוק ובתרבויות ערב, ואפילו בתרבות היהודית בה נכתב כי "נפש בריאה בגוף בריא" – הרעיונות העתיקים הללו מלווים אותנו שנים רבות. הם נכונים כיום כפי שהיו נכונים בעבר. ההבדל הוא שהיום אנחנו יודעים להסביר טוב יותר מדוע אנחנו מרגישים טוב יותר מבחינה פיזית כשמצבנו הנפשי טוב, ולהיפך.

תחושות חרדה, לחץ ודוחק הן תחושות שיוצרות תהליכים הורמונליים ונוירולוגיים בגוף, המובילים לשחרור של חומרים שונים – אנדורפינים, נוירוטרנסמינטורים שונים ועוד. לדוגמה, אדם שחי בתחושת חרדה יחווה עליות משמעותיות בשחרור האדרנלין במהלך היום, פשוט משום שהוא חש מאוים, מפוחד או חרד מביצוע פעולות כלשהן או מתוצאה עתידית כלשהי. אדרנלין, כפי שידוע לנו, מוביל לתגובה של "Fight or Flight", שאמנם מתאימה מאוד כאשר אנחנו נמצאים בסכנה פיזית, אך במצב רגיל מותירה אותנו מותשים וכאובים. לאחר עליית האדרנלין וירידתו, השרירים שלנו ירגישו כאובים ונוקשים יותר, נרגיש הזעה ונתקשה להירגע. זוהי רק דוגמה אחת מני רבות, להשפעה הפיזיולוגית של מצבנו הנפשי, וכמובן שגם תחושת לחץ או כאב באזור הראש קשורה מאוד לתחושות חרדה.

 

תחושות לחץ בראש הן תחושות המוכרות לרבים מאתנו היטב

אחרי שהבנו את הקשר בין מועקה נפשית לבין כאבים פיזיים, נתמקד בכאבי הראש הלוחצים שרבים מאיתנו מכירים בתור לחץ בראש. תחושות אלה מוכרות היטב כמעט לכל אדם. כאבי ראש הם אולי הסימפטומים השכיחים ביותר בחברה המודרנית. אדם ירגיש כאב ראש בממוצע פעם בשבועיים-שלושה, כאשר אצל רבים מאיתנו השכיחות לכך אף גבוהה יותר.

כאבי הראש הלוחצים יכולים להיגרם ממגוון רחב של סיבות, ובדרך כלל הטיפול בהן הוא פשוט ברמת שיכוך הכאבים הבסיסי באמצעות כדור. עם זאת, קיימים גם מצבים בהם כאבי הראש הם בעיה סדרתית של ממש, כאשר אנחנו מרגישים אותם לעתים קרובות מדי – פעם ביום או אפילו פעם בכמה שעות. במצבים אלה, סביר להניח שהתייבשות, שהיא הגורם השכיח ביותר לכאב ראש, היא כבר לא הגורם הסדרתי שמוביל לכאבי הראש היום-יומיים, שכן לא ניתן לחיות במצב מיובש באופן יום יומי. במצב זה אנחנו חייבים לחשוב על הגורם הנפשי, שעשוי להיות זה שמוביל לכאבי הראש הלוחצים והחוזרים, וכדאי לחשוב על הרגעים בהם הרגשנו במצב של לחץ בראש חרדה.

 

הפרעות חרדה באה לידי ביטוי בצורה פיזית

בשביל להבין את הקשר בין לחץ בראש לבין הפרעות חרדה, צריך להבין קודם כל איך חרדה עובדת. הפרעת חרדה היא לא תחושה זמנית וחולפת של חשש או של מתח. אלה תחושות אנושיות שכיחות שכל אדם בוגר ובריא מבחינה נפשית ורגשית מרגיש. הכוונה היא להפרעה שבה אנחנו מרגישים תחושת חרדה שמלווה אותנו לאורך רוב שעות היום, ויכולה אף להוביל אותנו להימנעות מחלקים בשגרת היום שלנו ולשינוי חיינו כך שהם יתאימו לחרדה. מעבר לכך, ישנן גם הפרעות המתבטאות בהתקפי חרדה אקוטיים, שמרגישים כמו מצב חירום רפואי, ומתבטאים במגוון תופעות פיזיות כמו סחרחורות, הזעה, אובדן הכרה ועוד. גם במצבים של הפרעות חרדה שאינן אקוטיות, התחושות המדווחות במידה השכיחה ביותר בשילוב החרדה הן של חולשה פיזית, הזעה, כאבי בטן וכאבי ראש – כך שבהחלט ניתן לעמוד על הקשר שבין החרדה לבין לחץ בראש וסימפטומים פיזיים אחרים.

 

מה הקשר בין לחץ בראש לבין חרדה?

בשביל להבין את הקשר ההדוק של תחושת לחץ בראש לתחושת חרדה, כל מה שצריך הוא לחשוב על המקרים בהם חווינו את המצבים הללו יחד. במקרים רבים, הדימוי האומנותי והתרבותי שאנחנו משייכים לאנשים שנמצאים במצב של חרדה או לחץ הוא דימוי של אנשים עם כאב או מועקה בראש, והקשר הזה אכן קיים והדוק למדי. תחושות של כאבי ראש ובעיקר של כאבי ראש לוחצים בהחלט שכיחות יותר בקרב אנשים שסובלים מהפרעות חרדה שונות. לעתים, אנשים שמגיעים לרופא להתלונן על כאבי ראש חוזרים, עוברים טיפולים מתישים ויקרים והדמיות יקרות ערך, במקום לנסות להבין את הגורם הנפשי למצבם הפיזי. חשוב לנסות לקשר בין התחושות שאנחנו מרגישים פנימית לבין מצבנו הפיזי. אדם שסובל מכאבי ראש חוזרים, צריך לחשוב האם היה שינוי במצבו הנפשי והאם הוא חש יותר חרדה בתקופה בה הוא סובל מכאבי הראש. אם התשובה היא חיובית – הדבר הנכון לעשות הוא לטפל בבעיה שמובילה לכאבי הראש, שהיא כמובן החרדה.

 

מה עושים בשביל לטפל בחרדה?

טיפול בחרדה הוא לא עניין של מה בכך, אבל גם ממש לא משימה בלתי אפשרית. ישנן כמה וכמה אפשרויות יעילות לטיפול בהפרעות חרדה שונות, ורובן אפשרויות טיפוליות מעולם הטיפול הנפשי. חרדה יכולה להיות מטופלת באמצעות טיפולי CBT, בהם מנסים לפענח את דפוסי המחשבה החרדתיים ולהבין כיצד להחליף אותם בדפוסי מחשבה והתניות התנהגותיות בריאות יותר. עבור אנשים אחרים, יתכן שהפתרון יהיה בפרקטיקות כמו מיינדפולנס או טיפול בניתוב לשוני-פיזיולוגי (המוכר גם בתור NLP). במצבים חמורים של חרדה, בהם תגובת החרדה ממש לא מאפשרת טיפול מעצם היותה, יתכן שיהיה גם צורך בשילוב של טיפול תרופתי נוגד חרדה. חשוב לציין שטיפול תרופתי הוא אמנם פתרון מצוין שמפחית את תחושת החרדה, אבל הוא לא פותר את הגורמים שעומדים בבסיסה, ולכן בכל מקרה כדאי לשלב בינו לבין טיפול פסיכותרפי כלשהו.

 

מרכז gaya – התשובה שלכם לתחושת החרדה

מרכז gaya הוא מרכז טיפולי רב תחומי עם התמחות יתרה בכל מה שנוגע לטיפול בחרדות. במרכזנו קיים צוות רב תחומי הכולל פסיכולוגים, עובדים סוציאליים קליניים, פסיכותרפיסטיים, מטפלים ביצירה ובהבעה, מטפלות NLP, CBT, מיינדפולנס ועוד. מי שסובל מכאבי ראש ותחושות לחץ הנובעות מתחושת חרדה, ימצא במרכזנו את המענה המקצועי והשלם ביותר למצבו, כשנתאים לו את הטיפול שיעזור לו במידה המיטבית.

אפשר לעשות שינוי, פנו אלינו לתיאום פגישה הערכה ראשונה אחריה נפנה אתכם להתחלת תהליך השינוי עם המטפל המתאים ביותר עבורכם: 09-88552446

טיפול פסיכולוגי

להתגבר על חרדה

 

פסיכולוגיה

גאיה בפייסבוק

צור קשר