cover

מה זה פסיכולוג קליני

מרכז גאיה » פסיכולוגיה » מה זה פסיכולוג קליני

טיפול פסיכולוגי הופך, משנה לשנה, לצורך בסיסי של יותר ויותר אנשים. נדמה שהעולם המודרני מביא איתו אתגרים שהנפש שלנו צריכה יותר ויותר עזרה להתמודד איתם, ובמדינה מורכבת כמו ישראל הדבר נכון פי כמה וכמה. אנשי המקצוע המתאימים ביותר לעזור לנו להתמודד עם קשיי היום יום שלנו הם פסיכולוגים קליניים, שנפש האדם היא מומחיותם, ומטרתם היא שיפור איכות החיים שלנו ונתינת כלים נכונים להתמודדות עם קשיים. אבל מה זה פסיכולוג קליני, מהי ההכשרה שלו ומהם הכלים בהם הוא משתמש? נסביר.

הפסיכולוגיה הקלינית היא מקצוע שהתיעוד הראשון שלו מגיע לקראת סוף המאה ה-19. המחקר אודות נפש האדם וההתנהגויות שלנו אמנם היה קיים עוד לפני כן, אבל עד לאותה נקודה לא היה שימוש באותן תצפיות ובממצאים שעלו מהם למטרות טיפוליות. בשנת 1896, באוניברסיטת פנסילבניה שבארצות הברית, הפסיכולוג האמריקאי לייטנר וויטמר הסכים לנסות לטפל בילד שלא תיקשר בצורה רגילה עם סביבתו. ההצלחה של אותו הטיפול, ושל טיפולים אחרים שנוסו לאחר מכן, הובילו להבנה שניתן לרתום את הידע והממצאים בעולם הפסיכולוגיה לכדי פרקטיקה טיפולית של ממש, שמטרתה לאבחן מצוקות נפשיות, ולתת כלים והנחיות לטיפול במצוקות הללו ולשיפור באיכות החיים ככלל. זוהי בדיוק העבודה של הפסיכולוג הקליני – שהפך במאה ה-21 לאחד המקצועות החשובים והנחשקים ביותר בעולם המערבי כולו.

 

איך הופכים לפסיכולוג קליני?

ברמה היבשה ביותר, על פי החוקים במדינת ישראל פסיכולוג קליני הוא אדם שסיים לימודים של תואר שני לפחות בלימודי פסיכולוגיה קלינית, ביצע התמחות של 4 שנים ועבר בהצלחה מבחני התמחות. זהו מסלול לא פשוט ולא קצר – לימודי התואר הראשון בפסיכולוגיה הם של לפחות 3 שנים, והתואר השני בפסיכולוגיה קלינית (חשוב שלא להתבלבל עם פסיכולוגיה חינוכית או ארגונית) נע בין שנתיים לשלוש, כולל התנסויות קליניות. לאחר מכן יש להתמחות וללמוד אפילו יותר, עד שעוברים את המבחן ומגיעים למעמד הנכסף.

המסלול במדינת ישראל נחשב לאחד הארוכים והקשים שבנמצא, אך גם במדינות אחרות מדובר במסלול ארוך, תובעני ולא פשוט כלל. הסיבות לכך הן החשיבות והעדינות של מקצוע הפסיכולוגיה הקלינית. פסיכולוג קליני חייב לבצע את עבודתו לא רק בצורה מקצועית ללא דופי, אלא גם בצורה אתית ולא לנצל לרעה את יכולת ההשפעה שלו על מטופליו, שמגיעים אליו במצב פגיע. הפסיכולוג הקליני חייב לפעול לפני הנחיות שמכתיבות רוחב לב ואי פגיעה באחר, נאמנות למטופל ואחריות על סביבתו, יושרה, צדק וכבוד לכל אדם באשר הוא. התהליך הארוך והתובעני משמש, אם כן, גם על מנת לסנן את מי שלא מתאים, ולהבטיח שרק אנשים עם התאמה אינטלקטואלית ומוסרית יעסקו בו.

 

מה ההבדל בין פסיכולוג קליני לפסיכיאטר?

אחת השאלות השכיחות ביותר בקרב אנשים שלא יודעים מה זה פסיכולוג קליני, היא מה בעצם ההבדל בין פסיכולוג קליני לבין פסיכיאטר. ההבדל הזה, שאולי נראה לא משמעותי למי שמסתכל מבחוץ, הוא למעשה הבדל של שמיים וארץ. שורש ההבדל הזה הוא בכלים שבהם משתמשים להערכה פסיכולוגית קלינית לעומת כלי ההערכה הפסיכיאטריים, וכמובן שגם בכלים הטיפוליים העיקריים.

פסיכולוגים מעריכים את המטפלים שלהם באמצעות כלים של הערכה פסיכולוגית (ניגע בהם בעוד רגע), ופסיכיאטרים משתמשים בכלים ומבחנים רפואיים. ואכן, פסיכיאטרים הם בראש ובראשונה רופאים, ויש לסיים את שבע שנות לימודי הרפואה ולהתמחות כחמש שנים נוספות בכדי לעסוק בפסיכיאטריה. בהתאם לכך, לפסיכיאטרים ישנה הסמכות החוקית לרשום תרופות, שיהיו בעיקרן תרופות פסיכיאטריות לאיזון מצב הרוח ולטיפול במצבים נפשיים קיצוניים. פסיכולוגים קליניים, לעומת זאת, לא רושמים תרופות ומשתמשים בכלים פסיכותרפיים לטיפול במטופליהם. בתחום זה של טיפול נפשי פסיכותרפי, לפסיכולוגים קליניים יכולת והכשרה גדולים מאלה של הפסיכיאטרים ברוב המקרים – שכן עיקר ההכשרה שלהם מתמקדת בכך.

 

מהם הכלים שבהם משתמש הפסיכולוג הקליני להערכת המטופל?

הפסיכולוג הקליני משתמש בכלי הערכה נפשיים שמגיעים מהעולם הפסיכולוגי, כאמור, ולא מהעולם הרפואי. הכלים האלה מתחלקים למספר קטגוריות, ובאופן כללי נחלקים לתצפיות ולמבחנים. המבחנים יכולים להיות מבחני אינטליגנציה, מבחנים נוירו-פסיכולוגיים וכמובן שגם מבחני אישיות שונים, שנועדו לתת לפסיכולוג הקליני היכרות עמוקה ורחבה יותר עם האופי והנטיות האישיותיות של המטופל. התצפיות, לעומת זאת, מתבצעות בשיחה שוטפת ובהיכרות ארוכת טווח עם המטופלים. הפסיכולוג לא רק יאזין למה שהמטופל אומר, אלא גם יבצע תצפית על שפת הגוף, טון המילים והדפוסים ההתנהגותיים של המטופל. כך, הפסיכולוג הקליני יגבש תמונה מלאה ככל הניתן, שתאפשר לו לטפל בצורה מיטבית בכל מטופל.

 

אילו גישות טיפוליות קיימות בתחום הפסיכולוגיה הקלינית?

לאחר שמגיעים לאבחנה או לפחות לתמונה ברורה יותר של המצוקות והאתגרים איתם מתמודד המטופל, יש לבחור בגישה טיפולית נכונה עבורו. ישנם לא מעט כלים טיפוליים וגישות שונות בתחום הפסיכולוגיה, ופסיכולוגים קליניים שונים בדרך כלל גם יתמחו בסוגים אחרים של טיפול. שתי הגישות הרווחות והשכיחות ביותר בעולם הפסיכולוגיה הקלינית כיום הן הגישה הדינמית ומולה הגישה הקוגניטיבית-התנהגותית:

  • טיפול דינמי הוא טיפול שבו מנסים ליצור שינוי ארוך טווח דרך הבנה של מקור המצוקות שאיתן מתמודד האדם. המטפל הדינמי מניח שדפוסי ההתנהגות או הרגש של המטופל, שאותם הוא שואף לשנות, הם תולדה של מצוקה נפשית בסיסית ועמוקה יותר שמקורה בילדות, בטראומה או ביחסים המשפחתיים (וכמובן שיתכנו גם אפשרויות אחרות) של המטופל. הטיפול הדינמי שואף לרדת לשורש הבעיות האלה, ולבצע הבנה מחודשת הדדית של המטופל ושל המטפל את החוויות של המטופל. כך, בצורה רגישה ואמפתית, המטפל הדינמי מנסה לעקור עבור המטופל את מצוקותיו הרגשיות מהשורש.

 

  • טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT) הוא טיפול שמתייחס לדפוסי ההתנהגות והמחשבה הבעייתיים, שהם ביטוי המצוקה אצל המטופל, כאל הבעיה בפני עצמה. מטפלים קוגניטיביים-התנהגותיים מכירים בכך שמקור הדפוסים הבעייתיים יכול להיות מגוון – אירועים טראומטיים, מצוקה ממושכת או פשוט גנטיקה. לכן, המטפל לא שואף לעקור את הבעיה מהשורש, אלא פשוט לתת למטופל כלים טובים יותר להתמודדות איתה ולשינוי דפוסי המחשבה וההתנהגות הבעייתיים. הטיפול יהיה במקרים רבים טיפול של התערבות אקטיבית מצד המטפל וביצוע תרגילים מחשבתיים ומילוליים שונים, בניגוד לטיפול הדינמי שהוא פסיבי יותר.

 

פסיכולוג קליני צריך להתאים למטופל, ולהפך

אין סוג אחד של פסיכולוג קליני שיכול להתאים לכל מטופל ומטופלת בצורה מושלמת. רק בטקסט הזה סקרנו בהרחבה שתי אפשרויות של טיפולים פסיכולוגים קליניים ששונים ורחוקים זה מזה כמזרח ממערב. לכן, חשוב מאוד למצוא את הגישה הטיפולית הנכונה ביותר עבור כל מטופל, ובהתאם לכך גם לבחור בפסיכולוג המתאים ביותר לצרכיו. לשם כך, יש צורך במרכז טיפול שיודע להציע למטופליו כמה שיותר אפשרויות.

 

מרכז gaya – מרכז טיפולי רב תחומי המציע מגוון של כלים טיפוליים 

מרכז gaya הוא מרכז טיפולי, שמציע למטופליו אפשרויות טיפול רבות ומגוונות, גם טיפול פסיכולוגי וגם שיטות נוספות. הצוות הרב תחומי שלנו כולל פסיכולוגים קליניים המטפלים בגישות שונות, מטפלים דינאמיים וכן מטפלי CBT, עובדים סוציאליים קליניים, פסיכותרפיסטים, מטפלי רפואה משלימה ועוד.
כל מטופל במרכז gaya מוערך בצורה מדויקת, ומותאמת לו מסגרת הטיפול האיכותית ביותר עבורו. בתהליך זה אנחנו משקיעים במיוחד בהתאמת המטפל וסוג הטיפול האופטימלי לכל מטופל, להשגת התוצאות הטובות ביותר ולשיפור איכות החיים של המטופל לטווח הארוך.

פנו אלינו לתיאום פגישת ייעוץ ראשונית והתאמת במטפל הנכון ביותר עבורכם: 09-8855246

טיפול פסיכולוגי

מה זה הפרעת קשב וריכוז

פסיכולוגיה

גאיה בפייסבוק

צור קשר