cover

פחד מהחושך ומשעות הלילה

מרכז גאיה » פסיכולוגיה » פחד מהחושך ומשעות הלילה

פחד מהחושך ומשעות הלילה – גורמים ודרכי טיפול

פחד מפני הלילה ומפני החושך, שידוע בשפה המקצועית בשם ניקטופוביה, הוא אחד הפחדים השכיחים ביותר בעולם האנושי כולו. אמנם הפחד הזה מוכר בעיקר בקרב ילדים, אך גם מבוגרים רבים סובלים ממנו, סבל שיכול להפוך לפגיעה של ממש באיכות החיים לאורך זמן. אז מה עושים אם הילד פוחד מהלילה, ומה גורם לפחד הזה בקרב ילדים ומבוגרים גם יחד? ננסה להבין.

לפני שאפשר לדבר על הפחד מפני הלילה והחושך בפני עצמו, כדאי להכיר קצת את הביולוגיה האנושית ואת הסיבות האורגניות שיכולות להוביל לפחד זה. בני האדם, ככלל, הם חיות יום – אנחנו אמורים להיות פעילים במהלך היום ולנוח ולחדש כוחות במהלך הלילה. העיניים שלנו בנויות כך שעיקר הראייה שלנו מבוססת על תאים קולטי אור, שממיינים את הקלט החושי במוח לצבע ולתמונה. בחיות לילה (ינשופים וחתוליים שונים לדוגמה), העיניים עצמן בנויות כך שהראייה מתאימה יותר ללילה ולהתנהלות בו, והקלט החושי העיקרי במקרים רבים לא יהיה הראייה כלל. מטבע הדברים, אם כן, הלילה הוא לא הזמן שבו אנחנו אמורים להרגיש פעילים, חזקים ובטוחים בעצמנו – ומכאן מתחיל לצמוח המצב של פחד מפני החושך והלילה.

 

פחד מהחושך ומהלילה – ממה בדיוק מפחדים?

הפחד מפני החושך והלילה, המוכר גם בשם ניקטופוביה, הוא פחד ייחודי בעולם הטיפולי של חרדות ופוביות. למעשה, מדובר באחד הפחדים היחידים בו הפחד העיקרי הוא לא מגורם הפחד עצמו. אם זה נשמע קצת מבלבל, נסביר – ילד או אדם שמפחד מהחושך, לא מפחד מהחשכה עצמה וממה שהיא עצמה עושה. ברוב המקרים, האדם לא פוחד מהלילה אלא ממה שיכול להתרחש בחסות החשכה בשעות הלילה. אצל ילדים, הפחד הזה יכול להיות ממפלצות, שודדים או כל דבר אחר פרי דמיונם. אצל מבוגרים, לרוב ישנה הבנה רציונלית לפיה אין מפלצת בארון או מתחת למיטה שמוחבאת בחסות החשכה, אך תחושת החרדה, הפחד והשיתוק עודם קיימים.

 

מה יכול לגרום להתפתחות של פחד מהחושך?

הבסיס האבולוציוני והפסיכולוגי של פחד מהלילה ומהחשכה הוא רחב, ובמחקר הנוירו-פסיכולוגי הוא אחד המוכרים והמובנים ביותר. בתור התחלה, יש לפחד הזה בסיס אורגני והתנהגותי בסיסי שקשור לטבע שלנו ולמבנה המוח והעין שלנו. החשיכה היא מטבעה מצב בו אנחנו נמצאים פחות בשליטה, מצב בו אנחנו חלשים יותר, ומצב בו היכולת שלנו להבין מה קורה מסביבנו היא מצומצמת יותר.

בשלב ההתפתחותי בו ילדים מתחילים לפתח עולם דמיוני רחב יותר ולהבין מושגים "בוגרים" יותר, הם במקרים רבים יפתחו פחד מהחושך ומהלילה – פשוט משום שהם לא יכולים לדעת מה בדיוק קורה בלילה והם מרגישים חסרי אונים לעומת שעות היום, בהן יש להם מעט יותר שליטה. לא בכדי, ילדים בעלי עולם דמיוני עשיר ורחב יותר הם גם כאלה שבמקרים רבים יסבלו יותר מפחד מפני הלילה והחושך.

בטווח גילאים מוקדם יחסית, אין שום סיבה לדאוג במצבים כאלה – ככל שהילד יתבגר וככל שההתנהגות ההורית מול הפחד הזה תהיה סבלנית ורגישה, כך גם הפחד הזה ילך וידעך. במצבים בהם הפחד הזה לא דועך, הילד יכול לגדול ולהפוך למבוגר שמפחד מהחושך ומהלילה, וזה כבר מצב הרבה פחות פשוט מבחינה התפתחותית. מבוגר שמפחד מהחושך בדרך כלל מבין את הסיבות הרציונליות שבגינן אין מה לפחד מפני החשכה, אך כבר נאלץ לחיות עם הפחד הזה כפוביה בסיסית. עוד אפשרות היא התפתחות של מנגנון טראומטי בשל אירוע קשה שהתרחש בחסות החשיכה – מצב שיכול לגרום להפרעת חרדה פוסט-טראומטית שהטריגר שלה יכול להיות חשיכה.

כיצד מתבטא פחד מפני החושך והלילה בילדים ובמבוגרים?

המנגנון שבו פועל פחד מהלילה ומהחושך הוא בדרך כלל שונה מאוד בין ילדים ומבוגרים. ילדים שסובלים מפחד מהלילה בדרך כלל יגיבו בצורה מוחצנת יחסית לטריגר של חשיכה. ההתנהגויות השכיחות ביותר הן בכי, צעקות והגעה למיטת ההורים בלילה. ילדים שסובלים מפחד מהלילה יכולים גם לפתח התנהגויות נוספות שאופייניות לחרדה "בוגרת" יותר – החל בתחושות שיתוק וחנק ועד הזעת יתר. עוד תכונה יחסית שכיחה היא הרטבת המיטה, אם כי יש מחלוקת האם מדובר באמת במנגנון שקשור לפחד מהלילה או שמדובר פשוט בתהליכים שקורים במקביל.

אם מבוגר פוחד מהלילה, ההתנהגות של הפחד הזה תהיה בדרך כלל שונה מאוד משל הפחד הילדותי, ותידמה יותר להפרעות חרדה בוגרות יותר. הסימפטומים השכיחים של פחד מהלילה במבוגרים, כתגובה לטריגר של חשיכה או של שעות הלילה, הם תחושות רעד, קוצר נשימה, הזעת יתר, דופק מואץ, תחושות חום או קור קיצוניות, ובמקרים מסוימים אפילו תחושת "אבדון" וחשש פן האדם שסובל מהפחד "ישתגע". אלה הם התנהגויות קלאסיות של התקפי חרדה ושל הפרעות חרדה בוגרות, ומה שמאפשר לנו להבחין בין הפרעות חרדה מוכללות לבין פחד מהחושך ומהלילה הוא הטריגר, שיהיה במצבים אלה שעות החשיכה.

 

אילו מצבים של פחד מלילה ומחושך צריכים להדאיג אותנו?

כאמור, רוב מצבי הפחד מהחשיכה ומהלילה מתרחשים בילדים צעירים יחסית, שעולמם הדמיוני המתפתח נותן מקום גם לאיומים דמיוניים על שלומם ושלמותם בחסות החשיכה, בה הם לא שולטים. מצבים אלה, שאת השרידים האחרונים שלהם אנחנו בדרך כלל נראה באמצע שנות הילדות, הם לא מצבים שצריכים להדאיג או להדליק נורה אדומה, משום שהם טבעיים כחלק מתהליך ההתפתחות של הילד. עם זאת, גם בקרב ילדים בהחלט ישנן נורות אדומות, ובדרך כלל מה שצריך להדאיג אותנו הוא התפתחות של תופעות גופניות במקביל לתחושת הפחד. אם ילד סובל מפחד מהלילה שמתבטא בתחושת חנק, הזעה או הרטבה במיטה, וההתערבות ההורית לא מצליחה לנטרל את הפחד הזה ולסייע לילד להתבגר ממנו, יש לפנות לסיוע מקצועי. בנוסף, כל מצב שבו סובלים מפחד שכזה מהלילה ומהחושך לאחר גיל הילדות הוא בהחלט מצב שדורש טיפול, כבר בגיל ההתבגרות והנעורים ובוודאי שגם בגיל בוגר. מצבים של ניקטופוביה במבוגרים יכולים להוביל לפגיעה אנושה באיכות החיים של מי שסובל מהם, ולהגיע אפילו לפגיעה משמעותית בבריאות בשל תשישות וקשיי שינה.

 

מה עושים בכדי לטפל בפוביה הזאת?

טיפול בפחד מהחושך ומהלילה יכול להיות טיפול רגשי נפשי, טיפול תרופתי, או שילוב ביניהם – בהתאם לחומרת המצב ולצורך של המטופל. רב המטפלים עוסקים בדרך כזו או אחרת בטיפול בפוביות, יחד עם זאת טיפול שנחשב ליעיל מאד בתחום זה הוא טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT), טיפול בו מנתחים את דפוסי הפחד והחרדה של המטופל ויוצרים הרגלים התנהגותיים בריאים יותר כתגובה לטריגר, שבמקרה זה הוא החשיכה והלילה. גם NLP יעיל ביותר בטיפול בחרדות ופוביות בטווח קצר יחסית של טיפולים.
אנשים שסובלים מהפרעת חרדה של ממש בתגובה ללילה בהחלט עשויים להזדקק לסיוע תרופתי של תרופות נוגדות חרדה, אך בכל מקרה מומלץ לפנות לאפשרות של טיפול וליווי נפשי, בשביל לספק לא רק "פלסטר" אלא גם טיפול שורש של ממש בפחד המורכב הזה.
קראו עוד על טיפול פסיכולוגי

 

מרכז gaya – מרכז טיפולי רב תחומי לטיפול בפחדים ובחרדות

מרכז gaya הוא מרכז טיפולי רב-תחומי, אשר מתמחה בטיפול בחרדות ופוביות. הצוות המקצועי שלנו כולל אנשי מקצוע מתחומים שונים: פסיכולוגים, פסיכותרפיסטים, עובדים סוציאליים קליניים, מטפלים התנהגותיים CBT, מטפלי NLP, אנשי רפואה משלימה ועוד.
אם אתם או מי מקרוביכם סובל מפחד מפני החשיכה והלילה, אתם זקוקים למענה טיפולי רחב שיודע להתאים את המעטפת הטיפולית המדויקת ביותר לצרכים שלכם. זה בדיוק המענה אותו תמצאו במרכז gaya.

פנו אלינו לתיאום פגישת ייעוץ ראשונה והתחילו בתהליך השינוי: 09-8855246

פוביות מוזרות

 

פסיכולוגיה

גאיה בפייסבוק

צור קשר