cover

פחד ממחלות | חרדה בריאותית

מרכז גאיה » פסיכולוגיה » פחד ממחלות | חרדה בריאותית

לא תמצאו הרבה פחדים ברורים ואנושיים יותר בעולם כולו כדוגמת הפחד מפני מחלות. זהו אחד הפחדים האנושיים השכיחים ביותר, וברמה כלשהי אפשר לומר שמדובר אפילו בפחד הכרחי וחשוב בחיי היום יום שלנו. עם זאת, ישנם גם מצבים בהם פחד ממחלות מוביל לפגיעה בשגרת חיינו ובתפקוד הבריא שלנו. במצבים אלה צריך לדעת כיצד לטפל בצורה יעילה ומקצועית. ננסה להבין מה זה בדיוק פחד ממחלות, כיצד הוא יכול להתבטא, ואיך ניתן להתמודד עימו בצורה טובה.

מחלות הן חלק בלתי נפרד מהעולם שבו אנחנו חיים – החל במחלות קלות כמו צינון, דרך מחלות קשות ומסובכות כמו גידולים ומחלות כרוניות, ועד מגיפות עולמיות כמו מגפת הקורונה שתקפה אותנו בשנים האחרונות. אנחנו מודעים לקיומן של מחלות ופוחדים מהן בצורה בריאה באופן שגרתי. אם לא היינו פוחדים ממחלות כלל, סביר להניח שהיינו מתנהלים בצורה הרבה פחות זהירה בחיי היום יום שלנו, ומשאירים הרבה יותר מקום לסיכוי להידבק במחלות שונות. לכן, מדובר בפחד שהוא לא פחות מהכרחי. עם זאת, ישנם מצבים בהם הפחד ממחלות עובר לנהל אותנו במקום להיות חלק בריא מהשגרה שלנו.

 

מה זה בדיוק פחד ממחלות, או חרדה בריאותית?

המצב המכונה בשפה עממית היפוכונדריה, חרדה בריאותית או פחד ממחלות, הוא מצב שיש לו גם שם מקצועי, והשם הזה הוא Illness Anxiety Disorder – הפרעת חרדה ממחלה. מצב זה, שהוא מצב נפשי לא פשוט כלל ועיקר ששייך לתחום הפרעות החרדה, מתאר אדם שמתעסק בצורה מופרזת בבריאותו ובמחלות שיכולות לתקוף אותו, עד רמה שבה השגרה היום יומית של אותו אדם יכולה להיפגע באופן משמעותי. בעבר, היינו מכנים את המצב הנפשי הזה "היפוכונדריה" – אך חשוב להגיד שכיום משתמשים פחות בביטוי הזה ויותר בביטוי "חרדת מחלות" או המונח הלועזי. מעריכים שעד 10 אחוזים מכלל האוכלוסייה בעולם המערבי סובלת מפחד ממחלות ברמה כלשהי, אך יחסית מעט מתוך כלל המאופיינים בה פונים אי פעם לטיפול בעקבותיה. לרוב, מי שסובל מפחד ממחלות שמגיע למצב של הפרעת חרדה לא יפנה למומחים מתחום בריאות הנפש, אלא דווקא ירבה בפניות לרופא המשפחה ולרופאים מומחים אחרים.

 

כיצד יכול להתבטא פחד ממחלות?

חרדה מפני מחלות, או חרדה בריאותית מאובחנת באמצעות מספר קריטריונים, שהמטופל צריך לעמוד בכולם בכדי להיות מאובחן עם הפרעה זו:

  • עיסוק מופרז במחלות: הסובלים מפחד ממחלות יפרשו את התחושות הגופניות שלהם בצורה מוגזמת ומנבאת שחורות, כחלק ממחלה כרונית או סופנית כזו או אחרת. זאת גם כאשר הם סובלים ממצבים שגרתיים כמו עייפות, כאבי שרירים או צינון. האדם שסובל ממצב זה במקרים רבים ירבה להתלונן בפני סביבתו ובפני רופאים ואנשי טיפול שונים על שלל כאבים. עם זאת, חשוב לציין שישנם גם מצבים בהם האדם לא יפנה לטיפול כלל והחרדה תתבטא בעיקר במחשבות טורדניות ( כפי שיפורט בהמשך).

 

  • אין גורם פיזיולוגי לתלונות: לרוב, אנשים שסובלים מחרדת מחלות ירבו להתלונן על כאבים וסימפטומים פיזיים שונים, אך לא יימצא גורם פיזיולוגי לתלונותיהם בבדיקות מעבדה או הדמיה לסוגיהן. חוויית החולי של המטופל צריכה להיות בלתי מוסברת על ידי אמצעים סטנדרטיים – מה שמרמז על מצב נפשי של חרדה. חשוב גם לציין שישנו מצב שקרוי הפרעה סומטית – בו המטופל סובל מכאבים משמעותיים מאוד וסימפטומים קשים ללא הסבר פיזיולוגי. זהו מצב שיכול להיות מוזן מפחד ממחלות אך נחשב לנפרד ממנו.

 

  • תחושת חרדה משמעותית: מי שסובל מפחד ממחלות צריך להביע תחושת חרדה משמעותית מאוד, שמרוכזת במצבו הבריאותי.

 

  • פנייה מרובה לבדיקות ולרופאים: במרבית המקרים (אם כי לא בכולם), מטופל אשר סובל מחרדת בריאות, ירבה לפנות לביצוע בדיקות ובירורים רפואיים שונים, גם כשמדובר בכאלה שהינם פולשניים או יקרים למדי. הדבר מסייע באבחנה בין מצב של היתחלות (אנשים שמעמידים פני חולים בכדי לקבל תשומת לב או הטבות כלשהן) לבין פחד ממחלות. לרוב, מי שסובל מפחד או חרדה לא יימנע מביצוע בדיקות גם אם הן קשות ומורכבות, בעוד מטופל שמתחזה לחולה יעדיף להימנע מהן.

 

  • אי פנייה לבדיקות ולרופאים: ישנו תת-סוג שחשוב להכיר בקרב מטופלים הסובלים מחרדת בריאות, שמתאפיינים דווקא בחוסר פנייה לרופאים ולבדיקות גם כאשר ברור שהם צריכים לעשות זאת. במצב זה, המטופל חרד כל כך מלגלות שהוא חולה, עד שהוא יימנע בכל מחיר מפנייה לבדיקה ובירור. על אף שמדובר בסימפטום הפוך בדיוק מהסוג ה"קלאסי" של פחד ממחלות – אלו הן שתי פנים של אותו המטבע.

 

  • משך התחושה – פחד ממחלות צריך להימשך למשך חצי שנה לפחות בכדי להיחשב כמצב קליני.

 

מה יכול להוביל להתפתחות פחד ממחלות?

ישנם מצבים שונים שיכולים להוביל להתפתחות של פחד ממחלות אצל מטופל. הראשון והחשוב בהם הוא כמובן ההיסטוריה האישית של אותו המטופל. בקרב מטופלים שהתמודדו בעבר או שהיו בקרבה משמעותית לאדם שהתמודד עם מחלה קשה, אנחנו רואים יותר מקרים של פחד ממחלות שמתבטא בדרך כלל גם בצורה קשה יותר.

בנוסף, ישנם גורמים חשובים נוספים כמו המסרים שהסביבה מספרת ומשדרת לנו לגבי בריאות האדם עוד מהילדות. סביר היותר שילד אשר גדל בסביבה מאוד עוטפת ומגוננת, יפתח פחד ממחלות בתור אדם בוגר.

עוד גורם חשוב בהתפתחות המצב הוא גנטיקה. במשפחות בהן ישנה שכיחות גבוהה יותר של הפרעות חרדה, אנחנו רואים מקרים רבים יותר של פחד ממחלות.

לבסוף, חשוב לדבר גם על הגורם הסביבתי והתקשורתי. בשנים האחרונות אנחנו עדים לעיסוק בלתי פוסק בנושאים בריאותיים ובמחלות באמצעי התקשורת, והדבר מייצר אווירה של חרדה שתורמת גם היא להתפתחות ולהחמרה של מקרי חרדת בריאות.

 

איך מטפלים בחרדה בריאותית?

הטיפול בחרדת בריאות או בפחד ממחלות הוא באופן קלאסי טיפול נפשי מסוג התנהגותי-קוגניטיבי (CBT). מטרתו של טיפול זה הינה לאבחן ולפענח בצורה מלאה את דפוסי החשיבה וההתנהגות של המטופל, ולפרק את הקשרים המזיקים בין מחשבות מסוימות להתנהגויות של אותו המטופל. זאת בכדי לסייע לו לסגל לעצמו הרגלים בריאים יותר.
במקרים רבים של חרדת בריאות, הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי יתמקד באמונות שיש למטופל לגבי מחלות שונות ולגבי הסיכוי שלו לחלות בהן, ובמניעת תגובה שלו לגירויים שהובילו לתגובת חרדה מפני מצבים בריאותיים.

הטיפול הוא טיפול מתמשך, שבו המטופל צריך גם לתרגל ולעבוד בעצמו על הרגלים בריאים יותר עם ליווי צמוד של המטפל – עד הגעה למצב תפקודי טוב יותר.

בנוסף, ישנם מקרים בהם בוחרים להשתמש גם בטיפול תרופתי נוגד חרדה (SSRI) בשילוב עם הטיפול הנפשי, על מנת להגיע לתוצאות הטיפול האיכותיות והאפקטיביות ביותר.
ישנן גישות ושיטות נוספות של טיפול בחרדה, כמו למשל טיפול בשיטת NLP ודמיון מודרך, טיפול שמשלב עבודת גוף נפש כמו פסיכותרפיה גופנית, או תרפיה מבוססת מיינדפולנס

 

מרכז gaya – מרכז טיפולי שמסייע בהתמודדות עם פחדים וחרדות

אם אתם או מישהו מסביבתכם סובלים מפחד ממחלות או חרדת בריאות, הרי שנדרש לכם ליווי מקצועי, נפשי ורפואי שיסייע בהתמודדות עם המצב הזה ובניהול של המצב החרדתי בצורה בריאה. במרכז gaya תמצאו מענה אידיאלי לחרדה מפני מחלות, כשלרשותכם יעמוד צוות רב-תחומי מיומן הכולל פסיכולוגים, עובדים סוציאליים קליניים, מטפלים התנהגותיים CBT, מטפלי NLP, מטפלים המשלבים עבודת גוף נפש, מטפלים ברפואה סינית ועוד. אנחנו בונים עבור כל מטופל את מעטפת הטיפול הנכונה ביותר עבורו, ומסייעים למטופלים רבים בהתמודדות עם פחדים וחרדות כמו פחד ממחלות.

התחילו את תהליך השינוי עכשיו ופנו אלינו לתיאום פגישת ייעוץ ראשונית בעקבותיה נכוון אתכם למטפל ושיטת הטיפול המתאימים לכם ביותר 09-8855246

 

פחד ממחטים

טיפול פסיכולוגי

פסיכולוגיה

גאיה בפייסבוק

צור קשר