cover

פחד פתאומי

מרכז גאיה » פסיכולוגיה » פחד פתאומי

פחד פתאומי

תחושת פחד היא תחושה שמוכרת לכל אדם היטב. לרוב אנחנו יודעים להתמודד עם הפחדים שלנו בצורה טובה מספיק, וגם יודעים מה הם הדברים שמובילים לתחושת פחד. עם זאת, ישנם גם מצבים של פחד פתאומי – תחושה בלתי צפויה ומשמעותית של פחד או של חרדה, שמונעת מאיתנו לתפקד בצורה תקינה ופוגעת בשגרת החיים שלנו. מהו בדיוק אותו פחד פתאומי, מה מוביל לתחושות כאלה, ומה ניתן לעשות בכדי להתמודד עם מצבים כאלה? נבין יחד.

תחושת פחד היא אחת הרגשות האנושיים הבסיסיים והחשובים ביותר. מדובר ברגש שאינו ייחודי אך ורק לבני אדם, והוא קיים למעשה כמעט בכל יצור חי כשהוא נחשף לגירויים המתאימים. במידה רבה, הפחד הוא רגש הישרדותי, והעובדה שאנחנו מפחדים מאיומים שבהחלט יכולים לפגוע בנו או בסביבה שלנו, מאפשרת לנו לפתח התנהגויות נחוצות כמו אחריות, זהירות, התחשבות בסביבה שלנו ועוד. עם זאת, כל זה אפשרי רק כאשר אנחנו יודעים להתמודד עם הפחד שלנו וללמוד ממנו, ואת זה עושים בדרך כלל כשתחושת הפחד היא המשכית והגיונית. מצבים של פחד פתאומי הם מצבים אחרים לגמרי, וחשוב להבין בדיוק במה מדובר בכדי לדעת כיצד לטפל במצבי הפחד הפתאומי בצורה יעילה.

 

מהו פחד פתאומי?

פחד פתאומי הוא תחושה שמגיעה, כפי שניתן להבין, ללא מצב מקדים של פחד או חשש שמתפתח לכדי תחושה משמעותית. למעשה, במקרים רבים, אנשים מתארים שהם מרגישים תחושה עצומה של פחד ששוטפת אותם באופן פתאומי וממש לא מאפשרת להם לבצע כל פעולה אחרת. זהו מצב שמוכר, בשפה מקצועית, בשם התקף חרדה. התקפי חרדה הם מצב יחסית שכיח, שאחוז ניכר מהאוכלוסייה יסבול ממנו בשלב כזה או אחר של חייהם. ההתקף עצמו יכול להיראות שונה מאוד אצל אנשים שונים – בעוד אצל חלק מהאנשים התקפי החרדה יקבלו אופי פיזי בעיקר, עם סימפטומים שמורגשים היטב בגוף של מי שסובל מהם, אצל אחרים מדובר בהתקפים שהסימפטומים שלהם הם בעיקר נפשיים ורגשיים.

 

מהם הסימפטומים של התקפי חרדה?

את התסמינים השכיחים של התקפי חרדה אפשר כאמור לחלק לשתי קבוצות מרכזיות: תסמינים פיזיים ותסמינים רגשיים. התסמינים השכיח ביותר, שהוא למעשה זה שמגדיר את התקף החרדה ככזה, הוא תחושה של פחד או אימה. לאחר מכן, הסימפטומים השכיחים ביותר הם דווקא פיזיים: הזעה, תחושת חום, תחושת סחרחורת ועוד. מבחינה רגשית ונפשית, התקפי חרדה יכולים להתבטא באופן שונה מאוד בהתאם לסוג ההתקפים והגורמים להם. בעוד אצל חלק מהסובלים מהתקפי חרדה התחושה היא אך ורק של פחד או חרדה, ישנם גם אנשים שמדווחים על תחושה של "דבר נורא מתקרב", תחושת ניתוק מהגוף או תחושה שהחוויה שלהם היא לא אנושית כלל. כמובן שזה רק חלק קטן מהתסמינים האפשריים של התקפי חרדה, כשאצל כל מטופל יכולים תסמינים שונים להתבטא ברמות שונות (או בכלל לא).

 

האם כל תחושת פחד פתאומית היא התקף חרדה?

לא כל תחושת פחד פתאומית היא התקף חרדה, אבל כל התקף חרדה יתחיל בדרך כלל בתחושת פחד פתאומית. אנשים יכולים להרגיש פחד פתאומי גם כתגובה לגירויים שהם בהחלט גירויים מפחידים, ושהגיוני להרגיש פחד פתאומי בעקבותיהם. אם ניקח דוגמה קיצונית – אדם שמעורב בתאונת דרכים או חס וחלילה בפיגוע, ירגיש תחושה פתאומית של פחד בעקבות המצבים המאוד פתאומיים ומפחידים שאליהם הוא נקלע. אלה מקרים שבהם תחושת הפחד היא כאמור הישרדותית ונחוצה לחלוטין, והיא מאפשרת לנו להתנהל בצורה שיכולה לסייע לעצמנו ולסביבה שלנו. התקף חרדה נבדל מכך, משום שמדובר בתחושת פחד פתאומית שהגירוי לה הוא לרוב לא גירוי שבאמת אמור לעורר תחושה הישרדותית כזאת של פחד, ולעתים אפילו אין לה גירוי כלל.

 

מה יכולים להיות הגורמים להתקף חרדה?

התקפי חרדה יכולים להתפתח כחלק ממספר מצבים בעולם הפסיכיאטרי והנפשי. הדוגמה שהיא אולי המוכרת ביותר היא של הפרעת חרדה פוסט-טראומתית. אנשים שסובלים ממצב זה (שמוכר בתור PTSD) היו בעברם בסיטואציה שיצרה אצלם טראומה, והדוגמאות המוכרות ביותר לכך הן חיילים שחזרו משדה הקרב או אנשים (בעיקר, אך לא רק, נשים) שעברו תקיפה מינית. במצב פוסט טראומתי, ישנם התקפי חרדה שמתפרצים באופן פתאומי ויוצרים אצל מי שסובל מהם תחושת חרדה וחוויה מחדש של הטראומה. הגירויים שמובילים להתקפים יכולים להיות חיצוניים (רעשים חזקים, תנועות מאיימות וכו'), אך בהחלט יתכנו גם התקפים שכאלה ללא כל טריגר ספציפי.

מלבד זאת, ישנם גם הפרעת חרדה שלא קשורה לטראומה, אלא פשוט מתבטאת בהתקפי חרדה. הפרעה זו מכונה גם הפרעת פניקה. במצב זה, אנשים יכולים לחוות התקפי חרדה כתוצאה ממצבי מתח ולחץ, בתגובה לגירוי שהם מפחדים ממנו או ללא כל סיבה נראית לעין. התקפי החרדה האלה לא יהיו קשורים לחוויה ספציפית בעבר, אלא פשוט יתבטאו באמצעות הסימפטומים אותם פירטנו למעלה.

 

האם ניתן לטפל במצבים אלה?

התקפי חרדה הם מצב בר טיפול, אך בשל השונות הרבה של מקרי החרדה אחד מהשני, ישנה גם שונות גדולה בפתרונות האפשריים שנותנים מענה איכותי לכל מטופל. במהלך התקף החרדה עצמו, הדבר היחיד שיכול באמת להפסיק את ההתקף ולהרגיע את המצב הוא טיפול תרופתי באמצעות תרופות נוגדות חרדה, כאשר משפחת התרופות בנזודיאזפינים נחשבת ליעילה ביותר בהפסקה מידית של התקפי חרדה. עם זאת, הפסקה של התקף חרדה ספציפית לא מהווה טיפול אמיתי בהתקפי חרדה, משום שהיא לא יורדת לשורש הבעיה אלא רק מטפלת בסימפטומים. בשביל לטפל לעומק במצב של התקפי חרדה ולתת מענה איכותי וארוך טווח למי שסובל מהם, יש צורך בטיפול ארוך טווח ומשמעותי.

 

מענה טיפולי משולב ואיכותי יכול לסייע בהתמודדות עם הפחד

טיפול איכותי מסייע לא רק בהתמודדות עם פחדים יום יומיים, אלא גם באפשרות להיפרד לשלום (או לפחות להפחית משמעותית) מהתקפי החרדה. ישנן לא מעט אפשרויות טיפול, כשמרבית המחקרים שנעשו בתחום מצאו שמענה משולב של פרקטיקות טיפול שונות יכול להביא לתוצאות הטובות ביותר. כך, למשל, שילוב של טיפול נפשי פסיכולוגי עם טיפול CBT או NLP שנותן דגש רב יותר לדפוסי מחשבה ולמטרות קצרות טווח – יכול לתת מענה מידי להתקפים ולהפחית את שכיחותם או עוצמתם. גם טיפול תרופתי ארוך טווח בתרופות נוגדות חרדה יכול להפחית את ההתקפים בשכיחות ובעוצמה, אך גם כאן התוצאות הטובות ביותר מגיעות רק בשילוב של טיפול נפשי. במצבים של התקפי חרדה על רקע פוסט-טראומטי, בעיקר כשמדובר בחוויות הטראומטיות השכיחות יותר, ישנה יעילות גם לטיפולים קבוצתיים בהם ניתן לעבד את החוויה בסביבה בטוחה.

 

מרכז gaya – מרכז טיפולי שנותן מענה לפחדים שלכם

אם אתם מחפשים תשובה לתחושות הפחד הפתאומי שתוקפות אתכם, וחושדים שמדובר בהתקפי חרדה עבורם יש צורך בטיפול מקצועי – הגעתם למקום הנכון. מרכז gaya הוא מרכז טיפולי רב-תחומי, בו פועלים אנשי מקצוע בתחומי טיפול מגוונים כמו CBT, NLP, פסיכולוגים, עובדים סוציאליים, מטפלים אלטרנטיביים ועוד. יחד, נוכל להתאים לכל מטופל מעטפת טיפולית ייחודית עבורו, שמתייחסת לפחדים ולסימפטומים שלו בצורה מדויקת, ומאפשרת לו להרגיש בנוח עם הטיפול הקצר וארוך הטווח. פנו אלינו, והתחילו להיפרד לשלום מהפחד הפתאומי.

אפשר לעשות שינוי! פנו אלינו לתיאום מפגש  הערכה והתחילו בתהליך השינוי עכשיו: 09-8855246

טיפול פסיכולוגי

פחד משינויים

פסיכולוגיה

גאיה בפייסבוק

צור קשר