cover

רעידות בידיים מחרדה

מרכז גאיה » פסיכולוגיה » רעידות בידיים מחרדה

רעד בידיים הוא סימפטום שכיח של מצבים רפואיים רבים ומגוונים. אחד המצבים השכיחים ביותר שיכול להוביל לרעד בידיים הוא מצב של חרדה. מהי בדיוק חרדה, כיצד מתבטא התקף חרדה, ואיך כל זה קשור לרעד בידיים? במאמר זה ננסה לתת לכם תמונה כללית רחבה ומקצועית ככל הניתן על הנושא. כך תוכלו להבין מה ניתן לעשות בכדי להפסיק את רעידת הידיים, והחשוב מכל – לטפל בתחושת החרדה המובילה למצב זה.

בכדי להבין את הקשר ההדוק בין תחושת רעד כללית, וספציפית רעד בידיים, לבין מצבים של חרדה, לא צריכים להיות אנשי מקצוע בתחום בריאות הנפש. גם לא לסבול מהפרעות חרדה בעצמכם, חלילה. די בכך שתיזכרו במצבים של טלטלה נפשית משמעותית בחיים שלכם, או בסיטואציות בהן חשתם חרדה קיצונית בעצמכם. במצבים אלה לא פעם הרגשתם חוסר יציבות מוטורית ותחושת רעד בגוף, ואולי אפילו הפלתם את מה שהחזקתם באותו רגע. ואכן, רעידות בידיים קשורות קשר הדוק למצב הנפשי באופן כללי, ולתחושות חרדה במיוחד. בשביל להבין את הקשר הזה, יש להגדיר מהי בדיוק חרדה וכיצד היא מתבטאת, ולאחר מכן להבין את המכניזם של הרעד בידיים ואת הטיפול היעיל ביותר במצב.

 

מהי חרדה, וכיצד היא מתבטאת

לעתים קרובות, אנשים שלא חוו מצב חרדתי בחייהם יתקשו להבין מהו מצב רעד בידיים גם כשהדבר יתואר בפניהם.  לעומת זאת, אנשים שחווים מצבי חרדה באופן קבוע, מכירים את התחושה היטב.  חרדה היא תחושת פחד ואימה, לעתים לא רציונלית, המלווה את האדם לאורך זמן, או שמתפרצת באופן פתאומי ואלים במה שמכונה התקף חרדה.

ישנם מספר סוגים של מצבים חרדתיים. בהפרעות חרדה, המטופל סובל מתחושת חרדה מסוימת (כללית או סביב סיטואציה או אובייקט ספציפיים) המלווה אותו לאורך זמן, ואשר לעתים קרובות תחמיר משמעותית לאורך שנים ללא טיפול. הפרעות פניקה, לעומת זאת, מתאפיינות במצב נפשי רגיל עם הופעה של התקפי חרדה אקוטיים. בהתקפים אלה חווים אובדן שליטה מסוים לצד סימפטומים משמעותיים שיכולים להוביל לתחושה של סכנת חיים ממש. לעתים, להתקפי החרדה יהיה טריגר ספציפי, אך לעתים הם יהיו אקראיים למדי, או שיהיו קשורים לטראומה בעבר (מה שמכונה PTSD).

 

סימפטומים של התקפי חרדה

להתקפי חרדה אקוטיים ישנו סל רחב של סימפטומים, שיכולים להופיע באופן חלקי אצל כל מי שסובל מהתקפי חרדה ברמה כלשהי. כמעט אף מטופל לא סובל מכל הסימפטומים של התקפי החרדה יחד בכל התקף. בדרך כלל התקפי החרדה חוזרים בצורה ספציפית אצל אותו המטופל לאורך מספר התקפים. בהקשר של רעידות בידיים, חרדה היא ללא ספק גורם מרכזי, ורעד מהווה את אחד הסימפטומים המרכזיים של התקפי החרדה, אך ממש לא היחיד. סימפטומים שכיחים נוספים הם הזעה מוגברת, תחושת חום, תחושת אימה ("משהו נורא מתקרב"), תחושה של דפיקות לב חזקות ומואצות (פלפיטציות), קושי בנשימה רגילה, ובמצבים קיצוניים גם אובדן הכרה של ממש. אבל מה גורם לסימפטומים האלה, ולרעד באופן ספציפי? ננסה להבין יחד את מנגנון החרדה.

 

רעד הוא סימפטום מרכזי – ממה הוא נגרם?

הסימפטומים של התקפי חרדה באופן כללי קשורים למערכת האדרנרגית של הגוף, כלומר למערכת הפיזיולוגית של כלל הרקמות והתאים המושפעים מאדרנלין. העצבים המתווכים את התחושות האלה הם עצבים סימפטטיים, שידועים בכינויים "Fight or Flight" – מאבק או מנוסה. בעת מצוקה (אמיתית או מדומיינת) מספר מערכות בגוף שלנו עובדות יחד – אנחנו מזיעים בשביל לקרר את הגוף, מעבירים אנרגיה לשרירים שלנו בכדי לברוח או להגן על עצמנו, ומדכאים מערכות כמו מערכת העיכול והשתן. הרעד, בהקשר זה, קשור לכמות האדרנלין הגדולה שמשתחררת ברקמות הגוף שלנו במצבי חרדה, בהם הגוף שלנו מזהה סכנה כלשהי ומגיב בהפעלה סימפטטית מלאה.

הייחוד בהתקפי חרדה הוא שבמרבית המקרים הללו ההפעלה הזאת אינה מחויבת המציאות. המצב שחווה המטופל הוא לא באמת מצב של חיים או מוות שדורש הפעלה סימפטטית, אלא מצב פנימי של חרדה קיצונית בשל גירוי חיצוני או בשל מצב נפשי פנימי. אדם שבורח כאשר הוא נמצא בסיטואציה של ירי או של פיגוע לא חווה חרדה – הוא נס על חייו באמת. אדם שרעש חזק כלשהו ברחוב מוביל להתקף חרדה ולהפעלה כללית של מערכות האדרנלין השונות – חווה התקף חרדה ללא סכנת חיים חיצונית ממשית. הרעד, בהקשר זה, הוא פשוט סימפטום נוסף של שחרור האדרנלין המוגבר ברקמות שלנו, שפועל ללא בקרה וגורם לסימפטומים החרדתיים, כולם או רובם.

 

מה עושים כדי לטפל בידיים רועדות?

במידה ואתם או מישהו מסביבתכם סובל מרעד בידיים, צריך להבין מה בדיוק הגורם לאותו הרעד. כאמור, יש עוד סל רחב של מחלות ומצבים היכולים להוביל למצב של רעידות בידיים, לרבות מחלות נוירולוגיות, הפרעות אלקטרוליטריות (חוסר במינרלים או ויטמינים) ומצבים רבים אחרים.

הופעה אקוטית של ידיים רועדות, שחולפת באופן פתאומי עם שיפור משמעותי של מצב הרוח במטופל, צריכה לגרום לנו לחשוד בהתקפי חרדה, אך גם במצב זה לא מדובר באופציה היחידה. יש לבצע בירור רפואי מלא ולהבין האם ישנו גורם פיזיולוגי כלשהו למצב הרעד. במידה ואין גורם כזה – הפרעת חרדה היא הגורם השכיח ביותר למצב זה. אם אכן הרעד בידיים הוא תוצאה של הפרעת חרדה או של התקפי חרדה, הטיפול היעיל ביותר בידיים הרועדות יהיה טיפול בחרדה עצמה.

 

טיפול בחרדה חייב להיות טיפול רב-תחומי ומותאם אישית

טיפול בחרדה אינו עניין של מה בכך. הדבר שהכי חשוב להבין לגבי טיפול בחרדות הוא שמדובר ברוב המקרים בטיפול רב-תחומי שמותאם אישית לכל מטופל ומטופלת. ישנן מספר גישות טיפוליות – נפשיות, סוציאליות, תרופתיות, אלטרנטיביות ועוד. הוכח מחקרית כי שילוב של גישות שונות בהתאמה להעדפות האישיות והאמונות של כל מטופל, הוא זה שמניב את התוצאות הטיפוליות האיכותיות ביותר לאורך זמן.

הגישה השכיחה ביותר, שתהיה מרכיב בסיסי בכל טיפול בחרדות, היא הגישה הנפשית, שמטפלת בחרדות באמצעות פסיכותרפיה טיפולית. הגישות השכיחות בתחום הן הדינמית וההתנהגותית-קוגניטיבית (CBT). בטיפול דינמי מנסים לרדת לבסיס החרדה והגורמים לה, ולטפל בחרדה מהשורש.  ב-CBT מתייחסים לדפוסי המחשבה החרדתיים בתור שורש הבעיה, ובמקום "לרפא" אותם, מנסים לסגל למטופל דפוסי מחשבה חדשים ובריאים יותר, שיאפשרו לו להתמודד עם החרדה.
בנוסף כל שיטת טיפול מתייחסת לחרדה, כך שיש אינספור גישות ושיטות. גם פסיכותרפיסטים, מטפלי גוף נפש, טיפול ברפואה משלימה ועוד

טיפול תרופתי בחרדה יהיה טיפול בתרופות נוגדות חרדה מסוג SSRI או SNRI. תרופות אלה פועלות לאורך זמן, ולרוב ייקח גם זמן מה לפני שהן יתחילו להשפיע במלואן. ניתן גם לנסות טיפול בתרופות הרגעה (בנזודיאזפינים) בהתקפי חרדה אקוטיים, על מנת לאזן אותם במהירות. שילוב של טיפול תרופתי עם טיפול נפשי הוא זה שמניב את התוצאות האיכותיות ביותר לטיפול בחרדה, כך עולה ממחקרים. במקרים מסוימים, התערבות סוציאלית, טיפול משפחתי וטיפולים אלטרנטיביים נמצאו גם הם כבעלי יעילות במניעת חרדה ובטיפול בהתקפי חרדה.

מרכז gaya – מרכז מוביל ורב-תחומי לטיפול בחרדות

במרכז gaya אנחנו מתמחים בטיפול בחרדות מסוגים שונים, תוכלו למצוא צוות רב תחומי ומקצועי הכולל פסיכולוגים, פסיכותרפיסטים, עובדים סוציאליים קליניים, פסיכותרפיסטים גוף נפש, מטפלי רפואה משלימה ועוד. אם אתם סובלים מרעידות בידיים, וחושדים שהדבר קשור למצב חרדתי או נפשי, צעד משמעותי ביותר שתוכלו לעשות הוא לפנות למרכז gaya ולקבל מענה טיפולי רחב ומקצועי.

פנו אלינו לתיאום פגישת ייעוץ ראשונה והתחילו את תהליך השינוי: 09-8855246

טיפול פסיכולוגי

רעד בגוף חרדה

פסיכולוגיה

גאיה בפייסבוק

צור קשר