cover

תחושת בלבול

מרכז גאיה » פסיכולוגיה » תחושת בלבול

תחושת בלבול – מה יכול לגרום לזה ועל מה זה יכול להעיד?

כל אחד מאיתנו יכול להרגיש מבולבל מפעם לפעם – כשאנחנו עייפים, כשאנחנו מבצעים פעולות מורכבות או פשוט כתחושה כללית. בלבול הוא ללא ספק חוויה אנושית מוכרת מאוד ושכיחה מאוד, אך ישנם מצבים בהם תחושת בלבול יכולה להעיד על מצב בו צריך לטפל. איך מגדירים תחושת בלבול שהופכת להפרעה של ממש, מה יכול לגרום לתחושות כאלה במידה כזו שתפגע בתפקוד היום יומי שלנו, וכיצד ניתן לטפל במצבים האלה? ננסה להבין יחד.

בלבול הוא אחד הרגשות האנושיים השכיחים ביותר. למעשה, ניתן להגדיר אותו כרגש ותחושה ייחודיים, בגלל חוסר היכולת שלנו להסביר את התחושה או הרגש שאנחנו חווים. קשה מאוד לשים את האצבע ולהגדיר באופן מדויק את תחושת הבלבול. בעוד יש מי שיגדירו אותה כרגש, יש גם מי שיטענו שמדובר במצב קוגניטיבי ומוחי בעיקרו. עוד מאפיין בולט של תחושת הבלבול הוא היכולת שלה להיגרם כתוצאה ממצבים אחרים, שהבלבול הוא רק גורם נלווה אליהם. לכן, חשוב להכיר את הסיבות והגורמים השכיחים לתחושת בלבול, ולהבין מתי נדלקות נורות אדומות, שאליהן אנחנו צריכים לשים לב.

 

איך מגדירים בלבול?

בלבול הוא רגש או תחושה שקשה מאוד להגדיר. אין הסכמה לגבי ההגדרה של בלבול בין חוקרי מוח, חוקרי התנהגות ואנשי ונשות מקצוע טיפוליים. זאת משום שכל אחד ואחת מהם יכול להתייחס למרכיב שונה בתחושת הבלבול, ולתת לו את הביטוי המשמעותי ביותר במחקריו.

בראש ובראשונה, אפשר להגיד שבלבול הוא מצב הכרתי – כשאנחנו נעים בין הכרה לחוסר-הכרה, בין שינה לערנות, ניתן להגדיר את המצב שלנו בתור מבולבל. עם זאת, בלבול הוא לא רק תחושה חצי-הכרתית, אלא גם רגש שמביע סתירה בין תחושות שונות. כאן ה"עייפות" היא לא בהכרח הכרתית ופיזית, אלא מנטלית ורגשית. בנוסף, ישנו גם הבלבול שמוגדר על ידי הזיכרון והקוגניציה התקינה שלנו – יתכן שנגדיר אדם שלא מדבר בהיגיון או שאינו זוכר אירועים שהתרחשו לאחרונה בחייו, בתור אדם מבולבל.

לכן, כשמתארים את המצב שלנו או של כל אדם אחר בתור מבולבל, צריך להבין בדיוק באיזה סוג של בלבול מדובר.

 

בלבול כתוצאה מפעילות מוחית ורגשית

דוגמאות כאלה של בלבול קשורות לתחושות רגילות ולמצבים רגילים, שאנשים חווים בחיי היום יום שלהם באופן שגרתי. כך לדוגמה, אם ננסה ללמד את עצמנו משוואה מתמטית מורכבת ביותר מבלי שיש לנו הכשרה או רקע בתחום, יתכן שנרגיש במהרה תחושה של בלבול, שנובע מחוסר הבנה ומעומס מחשבות. גם עומס רגשי יכול להוביל לתחושת בלבול, ולא מן הנמנע שהעומס הזה יהיה תוצר של רגשות סותרים, גם אם אינם בהכרח שליליים. אנשים מתארים תחושות כמו התאהבות כתחושות מבלבלות לא פחות משהן משמחות או מרגשות. אמביוולנטיות רגשית, או לחילופין עוצמת רגש גבוהה במצבים מסוימים, יובילו גם הם לתחושת בלבול. במצבים אלה אין סכנה או נורה אדומה בפני עצמם – מדובר ברגש אנושי בסיסי ושכיח מאוד.

 

בלבול כתופעת לוואי של מצבים רפואיים שונים

בלבול, בעיקר במובן הקוגניטיבי וההכרתי של המילה, בהחלט יכול להיות ביטוי של מצבים רפואיים שחשוב מאוד להכיר. עליית חום משמעותית יכולה להתבטא במקרים רבים במצב בלבול. וירוסים וחיידקים שתוקפים את קרום המוח ומובילים לדלקת בו – יכולים גם הם להתבטא באופן ישיר בתחושה מבולבלת ובשינויים במצב ההכרה. זהו מצב שחשוב מאוד להכיר, במיוחד בילדים, ולטפל בהתאם. עוד מצבים רפואיים, נדירים יותר אך חשובים לא פחות, שיכולים להוביל למצב של בלבול, הם גידולים מוחיים, וכן מצבי שבץ מוחי המתבטאים בסוג של בלבול שלעתים גם קשה לזהות ולאפיין.

מצבים של בלבול חדש, שמופיע במהירות ומהווה שינוי משמעותי של המצב הקוגניטיבי של מי שסובל מהם, צריכים להדליק לנו נורה אדומה באשר למצב רפואי דחוף. זאת במיוחד כשהם מופיעים עם חום או עם סימני מחלה נוספים.

 

בלבול הוא מאפיין חשוב ומרכזי של הפרעות קוגניטיביות שונות

כמובן שהמצבים הרפואיים השכיחים ביותר שמובילים להופעה של בלבול, בדרך כלל לאורך זמן רב יותר ובצורה מתונה יותר, הם מצבים קוגניטיביים ומוחיים. רובנו נחשוב, מן הסתם, על מצב של זקנה – ככל שאנחנו מזדקנים כך הפעילות המוחית שלנו נעשית פחות מהירה וחדה. הפרעות שקשורות בעיקר לגיל מבוגר, כמו דמנציה או אלצהיימר, מאופיינות במידה רבה במצב המבולבל בו שוהים לעתים האנשים שסובלים מהן. גם מצבים נפשיים שלא בהכרח קשורים לגיל השלישי, יכולים להוביל לירידה קוגניטיבית ולתחושה של בלבול – מדובר בעיקר על הפרעות דיכאון והפרעות חרדה. הפרעות קוגניטיביות המובילות למצבי בלבול מאופיינות בדרך כלל בתהליך ארוך בעל שלבים מרובים. לפעמים קשה לשים את האצבע על הנקודה שבה התהליך הזה התחיל, והאדם שסובל מהמצב הזה עשוי שלא לשים לב לירידה הקוגניטיבית שלו כלל. כאן, הערנות של הסביבה הקרובה היא חשובה ביותר.

 

מה הסכנה במצבים של בלבול?

כאשר תחושת הבלבול נגרמת כתוצאה ממצב רפואי או ממצב מוחי ספציפי, הבלבול יכול להיות גם בעל סכנות מסוימות. זאת בעיקר בשל חוסר ההבנה של האדם עצמו את מצבו. אדם מבוגר ומבולבל שלא יודע להסביר מי הוא או לאן הוא צריך להגיע, מצוי במצב של סכנה ככל שהוא נמצא לבדו. גם אנשים במצב בלבולי שנובע מעליית חום או ממצב רפואי אחר יכולים להיות בסכנה מסוימת, בעיקר כשקבלת ההחלטות נפגעת באופן משמעותי כתוצאה מהמצב המבולבל. כמובן שאלה דוגמאות קיצוניות יחסית, ובמרבית המקרים תחושת בלבול רגילה ואנושית אינה מסוכנת כלל. עם זאת,  במצבים בהם היא כן מסוכנת, הדבר דורש טיפול מיידי למניעת הסכנה.

 

באילו מצבים נדרש טיפול?

מצב של בלבול בו צריך לטפל הוא מצב בו שגרת החיים ואיכות החיים היום יומית נפגעות כתוצאה מהבלבול – בין אם באופן מיידי ומהיר ובין אם באופן הדרגתי וממושך.

בעוד מצבים רפואיים צריכים להיות מטופלים בחדר המיון או על ידי רופא המשפחה, מצבים נפשיים ורגשיים צריכים להיות מטופלים על ידי אנשי מקצוע בתחום הטיפול הנפשי והרגשי. גם מצבי בלבול רגילים כתוצאה מעומס קוגניטיבי או רגשי, כאשר הם נמשכים לאורך זמן ופוגעים באיכות החיים של הסובלים מהם, יכולים להוביל לצורך בטיפול ממושך ומשמעותי.

במצבים אלה, יש למצוא את המסגרת הטיפולית המתאימה ביותר עבור המצב בו אתם נמצאים – בין אם מדובר בטיפול נפשי והתנהגותי כמו CBT או NLP, טיפול אלטרנטיבי ומשלים על צורותיו השונות, או טיפול רגשי פסיכולוגי מעמיק. הבחירה צריכה להתבצע בהתאם להעדפות ולמצב הספציפי של כל מטופל – ועל כן נשרש לכך מרכז טיפולי רב-תחומי ומקצועי.

 

מרכז gaya – מרכז רב-תחומי לטיפול בנפש וברגש

מרכז gaya הוא מרכז טיפולי רב-תחומי עם התמחות בטיפול רגשי, נפשי, התנהגותי וכל מה שביניהם. אם אתם או מישהו מהסביבה שלכם סובלים ממצב של בלבול שפוגע בשגרת החיים ובתפקוד – כנראה שנדרשת לכם מסגרת טיפולית מגוונת ואפקטיבית, שתדע להתאים לכם את המעטפת הטיפולית המדויקת ביותר. במרכז gaya תמצאו מטפלים מעולמות טיפוליים מגוונים, מ-NLP ו-CBT  ועד פסיכותרפיסטים, עובדים ועובדות סוציאליים ואפילו טיפולים ביצירה וטיפולים ממוקדי גוף. אל תתבלבלו – זו הכתובת עבורכם.

התקשר אלינו לתיאום פגישת הערכה ראשונית: 09-8855246

 

שינוי בחיים

טיפול פסיכולוגי

פסיכולוגיה

גאיה בפייסבוק

צור קשר