cover

ocd טיפול עצמי

מרכז גאיה » פסיכולוגיה » ocd טיפול עצמי

טיפול עצמי ב-OCD

 הפרעה טורדנית-כפייתית, או בשמה המוכר יותר OCD, היא הפרעה מהעולם הנפשי, שמלווה מיליוני אנשים ברחבי העולם.
התסמונת, שמתאפיינת במחשבות טורדניות (אובססיות) ובהתנהגויות חזרתיות (קומפולסיות), מוכרת כיום היטב ויודעים כיצד לטפל בה טוב יותר מאי פעם בעבר.
אבל האם ניתן לטפל בה בכוחות עצמנו? איך נראה טיפול עצמי ב-
OCD? ננסה להבין אם יש אפשרות כזאת ואילו דברים ניתן לנסות לעשות בעצמנו.

במצבים נפשיים רבים, ולעיתים גם במצבים שאפשר לכנות בתור הפרעות או התמודדויות נפשיות, רבים מאיתנו מעדיפים לנסות לטפל בעצמנו ולא לפנות לסיוע מקצועי בהכרח, לפחות לא ככלי התמודדות מרכזי.

למה זה קורה? יש לכך כל מיני סיבות כמו רצוננו להיות עצמאיים ולא להסתמך על גורם חיצוני בכל הקשור למצבנו הנפשי, חוסר האמון במערכות מסורתיות של טיפול ועוד. זוהי לא מגמה בריאה, וחשוב להבין מה גורם לה וגם – מתי היא יכולה להתקיים.

אנשים רבים שסובלים מ-OCD מעוניינים לפנות לאפשרות של טיפול עצמי, בין אם כדרך התמודדות מרכזית עם ה-OCD ובין אם ככלים שיסייעו להם בנוסף לטיפול. חשוב להבין מה בדיוק אפשרי ומומלץ מבחינה בריאותית. לשם כך, חשוב להבין בראש ובראשונה מה זה בכלל OCD.

 

קודם כל – מה זה בכלל OCD?

המונח OCD הוא קיצור של Obsessive Compulsive Disorder, או בעברית – הפרעה טורדנית כפייתית. זוהי הפרעה נפשית שבעבר נחשבה כחלק מקבוצת הפרעות החרדה, אך כיום נהוג להגדיר אותה בפני עצמה בעולם הפסיכיאטרי. ישנן הפרעות נוספות הקשורות אליה כמו אגירה או תלישת שיער אובססיבית. מה שמאפיין את המחלה הזו הם ארבעה קריטריונים מרכזיים, שהראשון והמרכזי בהם הוא קיומן של מחשבות טורדניות (אובססיות), התנהגויות קומפולסיביות (טקסים), או שתיהן יחד.
בואו נכיר אותן:

  • אובססיות הן מחשבות טורדניות שחוזרות על עצמן ופוגעות בתפקוד היום יומי של החווה אותן. למשל, מחשבה חוזרת על כך ששכחנו לנעול את הדלת, על כך שהידיים שלנו מלוכלכות או על כך שאנחנו עשויים להישאר לבד בעולם. כל המחשבות האלה, בפני עצמן, הן לגיטימיות לחלוטין ואפילו שכיחות בחיי היום יום של רבים מאיתנו, אך כאשר הן חוזרות על עצמן שוב ושוב וגורמות לנו לבצע טקסים מסוימים – אפשר להגדיר אותן כאובססיות.

 

  • קומפולסיות הן התנהגויות חזרתיות, שרבים גם נוהגים לכנות בתור "טקסים". הטקסים האלה יכולים להתקיים כתגובה למחשבות האובססיביות, אך הם גם יכולים להתקיים לחלוטין בפני עצמם. לדוגמה, מחשבה אובססיבית על לכלוך יכולה להוביל לשטיפה קומפולסיבית של הידיים באופן שחוזר על עצמו שוב ושוב, ומחשבה לפיה יש דרך "נכונה" לבצע פעולה כמו הליכה ברחוב או לחיצה על כפתור, יכולה להוביל לחזרה על הפעולה שוב ושוב עד שהיא תתבצע "נכון".

מעבר למחשבות הטורדניות והטקסים, אבחנת OCD מתייחסת גם לפגיעה בתפקוד ובשגרה היומיומית. נהוג להגדיר את המצב כ-OCD אם הוא גוזל לפחות שעה ביום מהמטופל. עוד תנאי בו צריך לעמוד הוא העדר מחלה אחרת (נפשית או אורגנית) שמובילה למצב.

 

כיצד נהוג לטפל ב-OCD?

טיפול ב-OCD בדרך כלל נטוע בשלושה עוגנים מרכזיים – טיפול תרופתי, טיפול נפשי וטיפול התנהגותי-קוגניטיבי. לכל אחת מזרועות הטיפול האלה יש חשיבות גדולה מאוד בהתמודדות היומיומית עם הסימפטומים ועם הגורמים להתמודדות הזאת.

הטיפול הרגשי נועד ליצור תובנה של המטופל סביב מצבו, בכדי שיהיה מסוגל לאזור כוחות ומשאבים לטיפול במצב הזה. הטיפול התרופתי יהיה מבוסס בדרך כלל על חסמי ספיגה חוזרת של סרוטונין, המוכרים גם בשמם הנפוץ SSRI. תרופות אלה, שמשמשות גם להפרעות חרדה ולמצבים דיכאוניים, יכולות להפחית באופן משמעותי את תחושת החרדה והספק, שמובילה למחשבות האובססיביות ולצורך לבצע טקסים. עם זאת, חשוב לציין שבפני עצמן הן לרוב לא יספיקו בכדי להתמודד עם המחלה באופן מלא.

החלק המשמעותי ביותר בשגרת הטיפול ב-OCD הוא הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי, שמוכר גם בשם CBT. השלבים השונים של טיפול זה בהקשר של טיפול ב-OCD הם:

  • זיהוי המחשבה הטורדנית וההתנהגויות הקומפולסיביות, ואפיון שלהן ושל מה שמוביל אליהן מבחינה רגשית ומחשבתית. לעיתים, מה שהמטופל מתאר בתור האובססיה או הטקס שלו, זו רק "תחפושת" שמסתירה מחשבה טורדנית בסיסית ועמוקה יותר אשר מובילה להתפתחות ה-OCD. חשוב מאוד לזהות בצורה מעמיקה את מה שעומד בבסיס המחשבות וההתנהגויות, בכדי להיות מסוגלים לטפל בהן בצורה יעילה.

 

  • זיהוי אמונות היסוד של המטופל ואפיון של העיוותים המחשבתיים המובילים למחשבה הטורדנית או לקומפולסיה. הבנה של אמונות היסוד של המטופל היא הכרחית, שכן רק כך ניתן לאפיין את המשאבים הנפשיים והרגשיים שיש לו להתמודדות עם המחשבות הטורדניות ועם הצורך בביצוע הטקסים. לעיתים, אמונות היסוד של המטופל לגבי עצמו יהיו שליליות מאוד. הוא יכול להיות משוכנע שהמשאבים הרגשיים שלו מצומצמים מאוד ושהיכולות שלו נמוכות, גם אם אין קשר בין האמונה הזאת לבין המציאות.

 

  • חשיפה ומניעת תגובה – זהו השלב שבו מנסים לנתק את הקשר התגובתי שבין המחשבה הטורדנית לביצוע הטקס, ומנסים לסגל למטופלים הרגלים התנהגותיים ורגשיים בריאים יותר. כך למשל, אדם שסובל ממחשבה טורדנית לפיה יקרה דבר נורא ואיום אם הוא לא יסלסל את שיערו או ילחץ בצורה מסוימת על מתג – ייחשף בטיפול בצורה הדרגתית למצבים בהם הפעולה מתבצעת כאשר הדבר הנורא והאיום ממנו הוא חושש אינו קורה. כך, במניעת תגובה הדרגתית של הטקסים שהוא נוהג לבצע, הוא יוכל לסגל לעצמו מחדש התנהגויות בריאות יותר בתגובה למחשבות טורדניות, ועם הזמן גם להצליח להימנע מהמחשבות הללו עד כמה שניתן.

 

האם יש טיפול עצמי ב-OCD?

התשובה לשאלה הזאת מורכבת מעט, אבל הנטייה היא לענות יותר לא מאשר כן. OCD הוא מצב נפשי מורכב, שמונע מאמונות פנימיות עמוקות ומהתנהגויות שאנחנו מסגלים לאורך שנים. כמעט תמיד יש צורך בהתערבות חיצונית משמעותית על מנת לטפל בו ביעילות. לא כל מטופל יצטרך טיפול תרופתי, אך סביר להניח שכולם יצטרכו טיפול רגשי מקצועי חיצוני כלשהו,
לנסות לטפל במצב הזה בכוחות עצמנו זו שגיאה שיש בה סתירה פנימית. הבעיה עצמה נובעת מהאמונות שלנו לגבי עצמנו ומההרגלים שלנו, ולכן לנסות לטפל בה באמצעות המשאבים שלנו זה כמעט ובלתי אפשרי.

מה שכן ניתן לנסות לבצע לבד זה תרגולי קשיבות (מיינדפולנס), שמוכיחים את עצמם עם השנים כיעילים למדי בהתמודדות סימפטומטית עם OCD. מטופלים שמקפידים על ביצוע תרגילי מיינדפולנס מתארים מצבים שבהם הדבר מסייע להם להתמודד עם המחשבות הטורדניות ולהשקיט אותן. עם זאת, גם במצבים אלה חשוב מאוד להבין שמדובר במחשבות טורדניות ולטפל בשורש הבעיה ולא רק בסימפטומים שלה, ולכן הפנייה לטיפול מקצועי חשובה מאוד בכל מקרה.

 

מרכז gaya – טיפול ב-OCD ורכישת כלים עצמאיים

בכדי לטפל באופן יעיל ב-OCD, יש צורך בסיוע מקצועי של מטפל בעל נסיון בתחום. במרכז גאיה צוות מקצועי רב תחומי של מטפלים, במספר גישות ושיטות טיפול. טיפול פסיכולוגי , טיפול על ידי פיכותרפיסטים, מטפלי CBT טיפול התנהגותי, טיפולי NLP, בצוות שלנו גם מטפלים מתחום עבודת גוף נפש, פסיכותרפיה גופנית, פסיכותרפיסטים מיינדפולנס ועוד
בעזרת הצוות הרב-תחומי שלנו תוכלו למצוא אפשרויות טיפול ב-OCD ברמה הגבוהה ביותר ובהתאמה מדויקת לצרכים שלכם. כמו כן, תוכלו לסייע לעצמכם בגיוס משאבים וכלים עצמאיים להתמודדות יומיומית טובה ועצמאית יותר עם הבעיה הלא פשוטה הזאת.

פנו אלינו לתיאום פגישת ייעוץ ראשונית אחריה נכוון אתכם למטפל ושיטת הטיפול המתאימים לכם ביותר, התחילו את השינוי כבר עכשיו

nlp טיפול

פסיכולוגיה

גאיה בפייסבוק

צור קשר