cover

איך להתגבר על חרדה חברתית

מרכז גאיה » פסיכולוגיה » איך להתגבר על חרדה חברתית

איך להתגבר על חרדה חברתית

כמעט כל אחד מאיתנו חש לפחות פעם בחייו תחושת לחץ במהלך סיטואציות חברתיות, אם כאשר נאלץ לעמוד מול קהל ואם לקראת פגישת צוות ראשונה בעבודה. חרדה חברתית הנה תחושות אי-נוחות, פחד ולחץ נפשי וגופני במהלך סיטואציות חברתיות הנוצרת בעקבות חשש משיפוטיות ודחייה. זוהי אחת מהחרדות הנפוצות ביותר כיום, כאשר ההערכה היא שכ-13% מכלל האוכלוסייה עלולים לפתח אותה. חרדה זו עלולה להופיע במגוון רחב של צורות ודרגות חומרה, כאשר בדרגות חמורות יותר יכולה למנוע מהמתמודדים איתה לקיים שגרת חיים רגילה כמו לפגוש אנשים, ללכת לעבודה ולהשתתף באירועים חברתיים. על כן ישנה חשיבות רבה בניסיון להתגבר על חרדה זו ולהתמודד עם אותם פחדים חברתיים.

 

מהי בדיוק חרדה חברתית?

חרדה חברתית היא סוג של הפרעת חרדה המוגדרת כפחד עז, ​​עצבנות ואי-שקט הנוצרים בעת מצבים חברתיים. אנשים עם חרדה חברתית עלולים לחוות תסמינים כמו הזעה, רעד, הסמקה או בחילה כאשר הם נחשפים למצבים חברתיים, כמו דיבור בפני קהל, מפגש עם אנשים חדשים או השתתפות באירועים חברתיים. לרוב, חרדה זו תתעורר במצבים חברתיים בהם אותו אדם מרגיש כי הוא נתון תחת ביקורת או עשוי לחוות דחייה מהסובבים אותו. הפחד מפני השפלה, מבוכה פומבית והערכה שלילית על ידי אחרים גורם לאנשים עם חרדה חברתית להימנע מסיטואציות חברתיות. ההימנעות הזו עשויה להפריע לפעילויות היומיומיות, למערכות היחסים ולאיכות החיים הכללית.

 

כיצד חרדה חברתית מתבטאת אצל ילדים?

חרדה חברתית יכולה להתבטא אצל ילדים במגוון דרכים. ילדים עם חרדה חברתית יפגינו לרוב פחד מוגזם ממצבים חברתיים, במיוחד כאלה היוצרים מפגש עם אנשים לא מוכרים. אותה חרדה עלולה להתבטא דרך בכי, התקפי זעם, התנהגות קפואה, היצמדות להורה או הימנעות מדיבור במצבים חברתיים. אותם ילדים עשויים לחוות גם תסמינים גופניים, כגון כאבי בטן וראש, הזעה או רעד כאשר הם נחשפים למצבים חברתיים. החרדה החברתית עלולה לגרום לילדים החשים אותה להימנע ממצבים חברתיים, לסרב ללכת לבית הספר או להשתתף בפעילויות. בשל ההימנעות מסיטואציות חברתיות בגיל צעיר, ילדים עם חרדה חברתית עלולים לחוות קושי ברכישת חברים ואף לפתח קשיים לימודיים, אשר ילוו אותם גם בהמשך חייהם.

 

כיצד מאבחנים חרדה חברתית?

הפרעת חרדה חברתית מאובחנת לרוב באמצעות הערכה קלינית המבוצעת על ידי איש מקצוע בתחום בריאות הנפש, כגון פסיכיאטר או פסיכולוג. ההערכה הקלינית כוללת הערכה של הסימפטומים, ההיסטוריה הרפואית וכל מידע רלוונטי אחר שיכול לסייע באבחון. ישנם כלי אבחון רבים באמצעותם ניתן לבצעו, כאשר הבולט בניהם הוא ה-DSM-5, שזהו ספר אבחנות פסיכיאטריות המסווג את הפרעות הנפש על פי תסמיניהן. לפי אותו ספר, ישנם כמה קריטריונים בהם צריך לעמוד בכדי לקבל אבחנה של הפרעת חרדה חברתית:

  1. פחד משמעותי מסיטואציה חברתית אחת או יותר: אדם בעל חרדה חברתית יחשוש באופן קיצוני ממצבים חברתיים שונים כמו למשל לקיים שיחה, לפגוש זרים, להיות בסיטואציה בה צופים בו שותה או אוכל, ללכת לדייט ועוד. אצל ילדים נרצה לראות כי הפחד מתקיים גם בסיטואציות עם ילדים אחרים ולא רק מול מבוגרים.

 

  1. תחושת שיפוטיות תמידית: אחת התחושות החשובות ביותר אותן אדם צריך לחוש בכדי לקבל אבחון של חרדה חברתית היא התחושה כי עלולים לשפוט אותו באופן שלילי. כלומר, האדם מפחד כי יתנהג באופן בו יישפט לשלילה על ידי אחרים או שהאנשים סביבו ישימו לב לחרדה שחש מה שיגרום לכך שהוא ירגיש מובך, מושפל ודחוי.

 

  1. מצב קבוע ואינו חולף: המצבים החברתיים כמעט תמיד מעוררים את הפחד והחרדה, כלומר החששות לא מופיעות לעיתים רחוקות אלה נוכחות בחיי האדם באופן תמידי וקבוע.

 

  1. הימנעות: ישנה הימנעות ממצבים מעוררי חרדה, ובמידה ואין לאדם ברירה אלא להיות באותה סיטואציה, הוא יחוש מצוקה מאוד גדולה.

 

  1. פחד לא פרופורציונלי: החשש שהאדם מרגיש הוא קיצוני, מוגזם ולא פרופורציונלי לסיטואציה. למשל אדם עלול לפחד באופן קיצוני ומשתק מלקנות קפה או להתקשר לשירות לקוחות, סיטואציות אשר לרוב אינם מערבות סכנה ממשית לחיים ועל כן אינן מצדיקות חרדה קיצונית.

 

  1. פגיעה בתפקוד: כאשר החרדה מתפקוד בסיטואציה חברתית היא כל כך אינטנסיביות עד כדי מצוקה משמעותית ופגיעה משמעותית בתפקוד, מדובר בהפרעה.

 

  1. אין הסברים חלופיים: חשוב לוודא כי תחושות החרדה לא נובעות משימוש בחומרים, לא מוסברות טוב יותר על ידי הפרעה אחרת ולא נגמרות ממצב רפואי אחר.

אם כן, האדם צריך לעמוד בכל הקריטריונים הללו בכדי לקבל אבחנה של חרדה חברתית. החרדה החברתית יכולה להתפתח בילדות או בגיל ההתבגרות ויכולה להימשך בבגרות אם לא מטפלים בה. על כן, ברגע שמקבלים אבחנה, ישנה חשיבות לנסות להתגבר על אותה חרדה באמצעות פנייה לעזרה מקצועית, מכיוון שקיימים טיפולים יעילים שיסייעו בניהול התסמינים ובשיפור איכות החיים.

 

כיצד מטפלים בחרדה חברתית?

ישנם טיפולים רבים ומגוונים עבור חרדה חברתית, על כן ישנה חשיבות להתייחס לאופי האדם ולהעדפותיו. לרוב מדברים על שלושה סוגי טיפול בחרדה חברתית, כאשר ניתן לשלב באופן כזה או אחר בניהם בכדי לקבל תוצאות מיטביות. השיטה הראשונה הנה טיפול תרופתי כאשר ישנן מספר תרופות לטיפול בהפרעת חרדה חברתית. התרופות הנפוצות ביותר לטיפול בחרדה חברתית הן תרופות נוגדות דיכאון ותרופות נגד חרדה אשר עשויות להפחית את תסמיני החרדה. אולם, מומלץ תמיד לשלב יחד עם הטיפול התרופתי גם טיפול פסיכולוגי.

אחד משיטות הטיפול הפסיכולוגיות המוכרות ביותר לטיפול בשלל ההפרעות הנפשיות הנה השיטה הפסיכודינמית. שיטה זו מתמקדת בדרך בה אנשים מתנהלים מול קונפליקטים בינאישיים בעקבות הדרך בה חינכו אותם הוריהם. בטיפול הפסיכודינמי המטפל עוזר למטופל לחקור את מחשבותיו, רגשותיו והתנהגויותיו הקשורות למצבים חברתיים, במטרה לחשוף קונפליקטים ודפוסי אישיות התורמים לחרדה שחש. ישנה התמקדות באישיות של המטופל וכיצד היא באה לידי ביטוי בסיטואציות חברתיות. הטיפול הפסיכודינמי יכול לעזור למטופל לחזק את תחושת ההערכה העצמית והמיומנויות הבין-אישיות שלו. המטפל עשוי לסייע למטופל לזהות דפוסי חשיבה והתנהגות שליליים המשמרים את החרדה שחש, ולפעול לפיתוח מנגנוני התמודדות בריאים יותר עם סיטואציות חברתיות אשר גורמות לו אי נוחות.

בנוסף לטיפול הפסיכודינמי, ישנו הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי (CBT) אשר נמצא כשיטת הטיפול הכי יעילה להתמודדות עם חרדה חברתית. שיטת טיפול זו מאמינה כי ישנו קשר בין המחשבות שלנו, הרגשות שלנו וההתנהגות שלנו. בעזרת הטיפול, המטופל לומד בהדרגה לזהות את המחשבות שעוררו בו בושה וחרדה במהלך סיטואציות חברתיות, והובילו אותו להימנע מהן. הטיפולים הם מבוססי חשיפה ומעמתים את המטופל עם הפחדים הכי גדולים שלו, כך גורמים לו להבין שהם לא נוראיים כמו שהוא חושב. המטופל לומד לשלוט על החרדה ולווסת את עצמו באופן המאפשר לו להתמודד עם סיטואציות חברתיות מהן נמנע בעבר.

אם אדם מעוניין להתגבר על החרדה החברתית שחש ישנה חשיבות רבה להתאמת שיטת הטיפול המיטבית ביותר שתעזור לו להתמודד עם החרדה שחש, כאן נכנסת המומחיות של מרכז gaya.

 

מרכז gaya – מרכז רב-תחומי המטפל בהפרעות חרדה בקרב ילדים ומבוגרים

מרכז gaya מציע למטופליו מענה רב-תחומי ומקצועי בכל מה שנוגע להפרעות חרדה כגון חרדה חברתית. הצוות שלנו כולל מטפלים מתחומים רבים – NLP, CBT, פסיכולוגיה, רפואה משלימה, עבודה סוציאלית ועוד.

במרכז שלנו אנחנו מציעים קבוצות מיומנויות חברתיות לילדים, או טיפולים פרטניים לילדים ומבוגרים. כל מטופל שמגיע אלינו מוערך בצורה מלאה, ויחד מתאימים לו את מסגרת הטיפול הנכונה ביותר עבורו – על מנת להגיע לתוצאות הטובות ביותר. אם אתם סובלים מחרדה חברתית ומעוניינים להתגבר עליה – מרכז gaya הוא הכתובת עבורכם.

 

פנו אלינו עכשיו לתיאום מפגש הערכה ראשוני והתחילו את תהליך השינוי: 09-8855246

 

טיפול פסיכולוגי

פחדים בגיל שנתיים

פסיכולוגיה

גאיה בפייסבוק

צור קשר