cover

התקפי זעם אצל ילדים בני 8

מרכז גאיה » פסיכולוגיה » התקפי זעם אצל ילדים בני 8

התקפי זעם הם אף פעם לא חוויה נעימה, ובמיוחד כשאנחנו חווים אותם מהילדים שלנו. עם ההתבגרות וההתפתחות של ילדינו, אנו מצפים מהם לדעת לווסת את רגשותיהם ולחוות פחות התקפי זעם – אך לא תמיד זה המצב. אם אתם עדים להתקפי זעם אצל ילדים סביב גיל 8, חשוב מאוד להבין מה גורם להתקפים האלה וכיצד נכון להגיב להם. לא פחות חשוב מכך – יש להבין מתי האופציה הנכונה ביותר היא פנייה לטיפול.

כעס, בפני עצמו, הוא רגש בריא שמהווה חלק מתוך סל הרגשות האנושיים הבסיסיים ביותר. אם אנחנו מרגישים כעס כשנעשה לנו (או למישהו בסביבתנו) עוול או חוסר צדק, הכעס הזה יכול גם להניע אותנו לפעולה ולהוביל לתוצאה חיובית בסופו של דבר. עם זאת, התקפי זעם הם לא ממש ביטוי של כעס אלא בעיקר ביטוי של חוסר שליטה, ולכן חשוב גם להסתכל עליהם בנפרד מתחושת הכעס ולהבין מה עומד בבסיס שלהם ולא בבסיס הרגש, שיכול להיות לגיטימי. אז מה זה התקף זעם, ומה גורם לילדים בגיל 8 לחוות התקפי זעם? אלה השאלות מהן צריך להתחיל.

 

קצת על התקפי זעם ואיך הם מתבטאים

התקף זעם הוא התקף בלתי נשלט, בו הילד שלנו מגיב לסביבה שלו בצעקות, השתוללות ולעתים אפילו אלימות כלפינו, כלפי האחים שלו או כלפי ילדים אחרים. בדרך כלל, להתקף הזעם יהיה איזשהו טריגר ראשוני, שיכול להיות מכעיס ומתסכל אך יכול להיות גם סטנדרטי לחלוטין. ילד יכול לחוות התקף זעם משום שילד אחר לקח לו צעצוע בלי רשות, אך באותה מידה הוא יכול לחוות התקף זעם כי אמרו לו שיקבל שוקולד רק בסוף הארוחה. חשוב להבין שבשני המצבים האלה, גם זה המכעיס באמת וגם זה הסטנדרטי – התקף זעם הוא לא תגובה הגיונית ורצויה אצל ילד בן 8.

 

מה גורם לילד בן 8 להתפרץ בהתקף זעם?

מה שמוביל להתפרצות של התקפי זעם אצל ילדים בני 8 הוא במרבית המקרים קושי בוויסות הרגשי, בין אם בשל קשיים פנימיים שלו ובין אם משום שזו ההתנהגות שהוא לומד מהסביבה שלו. קושי בוויסות הרגשי ובהבעה תקינה של רגשות כעס יכול להיות תוצאה של מצב פנימי של הילד – החל מהפרעות קשב וריכוז, דרך הפרעות הקשת האוטיסטית ועד קושי רגשי פשוט שנכון לאותו ילד. בנוסף, חשוב גם לזכור שילדים סופגים את ההתנהגות שלהם מאתנו, ואם מה שהם לומדים בבית הוא שהתקפי זעם מובילים לתוצאה רצויה – אפשר לצפות מהם להתנהג בצורה דומה אם הם רוצים דבר מה.

 

מה צריכות להיות הציפיות שלנו מילדים בגיל 8?

בגיל 8, תהליכי הוויסות הרגשי כבר צריכים להיות בשלב מתקדם יחסית, שכן יכולות התקשורת של הילד כבר אמורות להספיק בשביל להביע את הרגשות שלו בצורה שאינה השתוללות. אם בגיל שנתיים ילדים רק מתחילים ללמוד איך להביע את עצמם ואת הרגשות שלהם, ולכן התקפי זעם נחשבים בשלב זה כמצב יחסית שכיח וסביר, הרי שבגיל 8 הציפייה היא כבר אחרת במרבית המקרים. אם ילד בן 8 לא מצליח להביע את הכעס שהוא מרגיש דרך מילים והסברים אלא רק דרך צעקות, בכי והשתוללות – צריך להסתכל גם על יכולות התקשורת שלו וגם על המשאבים הרגשיים שלו. מתוך נקודת המוצא הזאת, אפשר להתחיל לנסות לטפל בהתקפים הללו.

 

מה עושים בשביל להתמודד עם התקף זעם?

התמודדות עם התקפי זעם אצל ילדים בני 8 צריכה במרבית המקרים להיות מקצועית, אך בהחלט ישנם גם צעדים שאפשר לנקוט בהם בתוך הבית בשביל לנסות ולשפר את המצב. הצעד הראשון הוא להסתכל על ההתנהגות שלנו כהורים וכמשפחה. האם צעקות וזעם הם דרך תקשורת לגיטימית בין ההורים או בינם לבין האחים הבוגרים יותר? אם כן, יתכן שפשוט מדובר בהתנהגות שהילד לומד. בנוסף, צריך להסתכל על התגובה ההורית להתקפי הזעם של הילד. אם בתגובה להתקף הזעם מגיבים בזעם, או מנגד בריצוי מוחלט של רצון הילד, שולחים לילד את המסרים הלא נכונים, לפיהם זעם הוא דרך תקשורת לגיטימית ו/או דרך לגיטימית להשיג את מה שאתה רוצה. הימנעות מהתנהגויות כאלה, ושימת דגש על גבולות ברורים בתקשורת בתוך המשפחה תוך מתן אמפתיה לרגשות הילד – יובילו לרוב לתוצאות טובות יותר.

 

בכדי להתמודד עם זעם בלתי נשלט, יש צורך בטיפול

לפעמים, גם התנהגות הורית מושלמת לא מספיקה, ובילדים בני 8 שחווים התקפי זעם מופרזים ו/או לעתים קרובות במיוחד – זה במקרים רבים יהיה המצב. כאמור, גיל 8 הוא כבר גיל יחסית חריג להתקפי זעם בסדר גודל משמעותי, ולכן אם הילד חווה בגיל כזה זעם בלתי נשלט, יש צורך בטיפול מקצועי. בשלב זה יתכן שאתם קצת מבולבלים, כי אפשרויות הטיפול הן רבות מאוד ולא תמיד ברור מה שיטת הטיפול הנכונה ביותר עבור המצב של הילד שלכם. ננסה לעשות גם בזה סדר.

 

כיצד מטפלים בהתקפי זעם אצל ילדים?

כפי שהסברנו, במרבית המקרים התקפי זעם אצל ילדים הם תוצאה של אחד משני מצבים (או שניהם יחד): קושי בוויסות הרגשי ולמידה מהסביבה הביתית. לכן, אפשרויות הטיפול השכיחות ביותר בהתקפי זעם אצל ילדים הן אלה שנותנות מענה לשני הגורמים האלה. האפשרות הראשונה והברורה ביותר היא טיפול פסיכולוגי רגשי שמותאם לילדים. טיפול רגשי הוא טיפול ממושך, בו לומדים להכיר את הילד לעומק ואת הדפוסים הרגשיים וההתנהגותיים שלו באופן מיוחד. לאחר ההיכרות המעמיקה הזאת, מתחילים בתהליך בו מסגלים לילד כלים רגשיים והתנהגותיים לוויסות רגשי טוב ומאוזן יותר. התהליך מתבצע יד ביד עם ההורים, וברגישות למצב ולרגשות של הילד, והתוצאות שלו לאורך זמן יכולות להיות מרשימות מאוד וליצור שינוי ארוך טווח באיכות החיים של הילד.

האפשרות השכיחה השנייה של טיפול בהתקפי זעם אצל ילדים היא הדרכת הורים או טיפול משפחתי. לעתים, גם אם אנחנו רוצים לתת לילדים את הטוב ביותר אנחנו לא מצליחים לראות מה אנחנו עושים לא נכון, ויש צורך בעין מקצועית וחיצונית שתסתכל על דפוסי ההתנהגות והקשרים במשפחה שלנו. טיפול כזה דורש שיתוף פעולה מההורים ומהילד, ונכונות לבצע שינוי משמעותי בהתנהגות ההורית בכדי להשפיע לטובה על הילד. זכרו – טיפול משפחתי הוא לא סממן לכך שאתם לא מבצעים את תפקידכם כהורים בצורה טובה, אלא להפך. פנייה לטיפול משפחתי מביעה רצון עמוק ומשמעותי לשפר את חיי המשפחה ואת החיים והתחושות של כל האנשים בתוכה – וזה צעד שככל הנראה היה רצוי שיותר משפחות יבצעו.

 

מרכז gaya – לטיפול אישי, אנושי ואמפתי בילדים ובמבוגרים

אם אתם מחפשים מרכז טיפולי שיתאים גם לילדים שלכם וגם לכם, ויספק את כל האמצעים והכלים להתמודדות עם התקפי זעם אצל הילד שלכם, הגעתם למקום הנכון. מרכז gaya הוא מרכז טיפולי רב-תחומי שמציע טיפולים רגשיים, הדרכות הורים, טיפולים משפחתיים ועוד סל רחב מאוד של טיפולים שיכולים להתאים לכם ולילדיכם. הטיפול שלנו מותאם באופן אישי לכל מטופל ומקרה, וכמובן שבכל מה שנוגע בטיפול בילדים הוא מתבצע רק על ידי מטפלים ומטפלות שהוסמכו לכך במיוחד.

פנו אלינו לתיאום מפגש הערכה ראשוני וקבלת עזרה: 09-8855246

 

 

טיפול פסיכולוגי

התקפי זעם אצל ילדים בני 4

פסיכולוגיה

גאיה בפייסבוק

צור קשר