cover

חרדת נטישה בזוגיות

מרכז גאיה » פסיכולוגיה » חרדת נטישה בזוגיות

חרדת נטישה בזוגיות

חלק בסיסי בחוויית הזוגיות והאהבה הרומנטית הוא גם להרגיש, מדי פעם, פחד. הפחד הזה הוא לא בהכרח דבר שלילי, והרצון שלנו לא לאבד את האדם האהוב עלינו הוא חלק ממה שגורם לנו להשקיע ולתת מעצמנו בקשר הזוגי. עם זאת, יש מרחק גדול מאוד בין הפחד הבסיסי הזה לבין חרדת נטישה בזוגיות – מצב מורכב מאוד שיש לו פוטנציאל הרסני עבור קשרים זוגיים. אז מה זה בדיוק חרדת נטישה בזוגיות, כיצד היא מתבטאת, ממה היא נגרמת וכיצד מטפלים בה? ננסה לרכז לכם את כל המידע החשוב.

כשאנחנו פוגשים את האדם שאיתו אנחנו רוצים לבלות את שארית חיינו, יש בתחושה הזאת משהו משכר וממכר של ממש. זוגיות היא צורך בסיסי של רוב בני האדם, ורבים מאתנו מרגישים שהזוגיות שלהם ממלאת אותם ואת החיים שלהם, והופכת לחלק החשוב ביותר בחייהם.

בהתחשב בחשיבות העצומה שאנחנו נותנים לזוגיות שלנו (ובצדק), ברור מדוע רבים מאתנו מרגישים פחד מפני האפשרות של אובדן הזוגיות הזאת. הפחד הזה הוא מנגנון רגשי טבעי ובריא, שמאפשר לנו לשפר את עצמנו ואת ההתנהגות שלנו ולהתחשב בצד השני בזוגיות יותר.

פחד שמונע מתוך כבוד והערכה וחוסר רצון לאבד או להזניח את הזוגיות הוא בהחלט חלק טבעי ולא בעייתי במסגרת זוגיות, אך לא על הפחד הזה אנחנו מדברים. חרדת נטישה מזוגיות היא מצב אחר לחלוטין – מצב שפוגע באיכות החיים של הסובל ממנו, ומוביל במרבית המקרים גם לפגיעה שיכולה להיות בלתי הפיכה בזוגיות עצמה.

 

מהי חרדת נטישה בזוגיות?

חרדה נטישה בזוגיות היא תחושת פחד גדולה ובלתי נשלטת מפני עזיבה של הצד השני בזוגיות אותנו. באופן כללי, חרדת נטישה היא החרדה מפני עזיבה של אדם את החיים שלנו, וזו אחת התחושות המוקדמות והפרימיטיביות ביותר שאנחנו מרגישים כיצורים חיים. כבר כשאנחנו תינוקות, אנחנו חשים חרדת נטישה כאשר ההורים שלנו יוצאים מהחדר וכשהם שמים אותנו בגן או בבית הספר לראשונה. עם זאת, עם השנים אנחנו לומדים במרבית המקרים לווסת את החרדה הזאת ולהבין שאנשים לא עוזבים סתם כך את החיים שלנו – עד שאנחנו מגיעים לשלב שבו אנחנו מתחילים להסתדר בזוגות. בשלב הזה, רבים מאתנו חוזרים לחרדת הנטישה הקדומה שלהם, ומפתחים דפוסי מחשבה חזרתיים על נטישה של בן או בת הזוג אותם, גם אם אין כל סימן או סיבה לחשוב שנטישה כזו אכן תתרחש.

 

ממה נגרמת חרדה נשיטה בזוגיות?

אין גורם אחד וחד משמעי לחרדת נטישה בזוגיות. ישנם חוקרים המייחסים את תחושת החרדה הזאת לדפוס האופי של המטופל, כך שלמעשה מדובר במקרה ספציפי של אדם שנוטה לסבול מחרדת נטישה בהקשרים רחבים יותר. חוקרים אחרים מתייחסים לחרדת הנטישה בזוגיות כאל חרדה בפני עצמה, שלא בהכרח קשורה לתחושת חרדת נטישה אחרת, והגישה הזו מייחסת את החרדה הזאת לתוצר לוואי של הזוגיות דווקא. האמת ככל הנראה נמצאת איפשהו באמצע – חרדת נטישה יכולה להתפתח אצל אנשים מסוימים שדפוסי המחשבה שלהם מתקרבים אליה באופן טבעי גם אם הם במערכת יחסים בריאה מאוד, ומנגד היא יכולה להתפתח גם כתוצאה מאירועי עבר טראומטיים, או ממערכת יחסים לא בריאה שבה ישנן התנהגויות שמעודדות את חרדת הנטישה הזאת.

 

כיצד מתבטאת חרדת הנטישה?

ישנם ביטויים פוטנציאליים רבים לחרדת נטישה בזוגיות, הן של האדם שסובל ממנה כלפי עצמו והן כלפי הצד השני בזוגיות. הביטוי הקלאסי של חרדת נטישה בזוגיות הוא התנהגות חשדנית שלא נותנת אמון בצד השני. התנהגויות אלה יכולות, בפני עצמן, להיות גורם שמרחיק את הצד השני בזוגיות וגורם לו להסתיר דברים שלא היה מסתיר במצב רגיל, מפני חשש מתגובת הצד החרד.

עוד ביטוי שכיח לחרדת נטישה בזוגיות הוא צורך בשליטה. במצב זה הצד החרד יביע לא פעם שבן או בת הזוג הם "כל העולם" שלו ואמירות דומות לכך. אנחנו רואים את זה לא פעם אצל גברים שמביעים בעלות מסוימת על בת הזוג שלהם ויכולים אפילו להגיע להתנהגות אלימה כתוצאה מכך, כתוצאה מחרדה מפני עזיבה או בגידה של בת הזוג. גם אצל נשים מדובר בתופעה שכיחה יחסית – גם אם מקרי האלימות הפיזית הם פחות שכיחים.

לבסוף, ניתן לציין גם ביטוי של התנהגות נמנעת ומגבילה. אדם שמרגיש חרדה מנטישה בזוגיות עשוי לנסות להימנע בעצמו ולמנוע מבן או בת הזוג שלו סיטואציות חברתיות, שבהן בני הזוג יכולים להכיר אנשים חדשים או לפגוש אנשים קרובים, במקרים מסוימים אפילו בני משפחה וחברים קרובים. ביטוי זה הוא כמובן ההרסני ביותר, שמדליק את הנורה האדומה הבוהקת ביותר. עם זאת, ברוב המקרים חרדת הנטישה בזוגיות תופנה בעיקר כלפי מי שסובל ממנה ולא כלפי בן או בת הזוג – דפוסי המחשבה החרדתיים יוצרים תחושת מתח ממושכת ופגיעה באיכות החיים של מי שסובל מהן, והצד השני בזוגיות (גם אם מודע לבעיה) לא יוכל בדרך כלל להרגיע את המחשבות האלה בכוחות עצמו.

 

בשביל לשמור על הזוגיות בריאה, חשוב לטפל בחרדת הנטישה

כמו שאפשר להבין, הביטויים השכיחים של חרדת נטישה בזוגיות הם כאלה שיכולים להיות הרסניים לקשר הזוגי, ובמקרים קיצוניים אפילו אלימים ומסוכנים. בשביל לא להגיע למקומות כאלה, ובשביל להבטיח שהתקשורת והאמון בזוגיות יהיו היסודות החזקים שעליהם הזוגיות צריכה להיות מושתתת, לעתים יש צורך בהתערבות טיפולית מקצועית. חרדת נטישה בזוגיות, כשהופכת להפרעת חרדה של ממש ופוגעת באיכות החיים שלנו, כמעט אף פעם לא תוכל להיות מטופלת באופן עצמאי וללא התערבות חיצונית, ואסור להזניח את התחושות האלה.

 

כיצד מטפלים בחרדת נטישה בזוגיות?

שתי אפשרויות הטיפול המובילות בחרדת נטישה בזוגיות הן טיפול קוגניטיבי-התנהגותי וטיפול זוגי. טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT) הוא טיפול בו מנתחים בצורה מדויקת את דפוסי המחשבה השליליים שהם הביטוי המרכזי של תחושת החרדה. לאחר הניתוח המדויק של דפוסי המחשבה האלה, מבצעים תהליך ממושך ולא פשוט של ניתוק הדפוסים האלה ואימוץ דפוסי מחשבה חדשים ובריאים יותר, כמו גם לימוד של התנהגויות בריאות יותר. כך, המטופל אולי לא יוכל לא להרגיש חרדה כלל – אך יהיו לו את הכלים הנכונים ביותר להתמודד איתה בצורה בריאה, ובסופו של דבר התהליך יוביל להיעלמות הדפוסים השליליים.

טיפול זוגי, לעומת זאת, נועד לתת מענה למצבים בהם חרדת הנטישה בזוגיות קשורה במידה רבה לאופי הזוגיות. בטיפול זה שמים דגש על התקשורת בין בני הזוג ועל היכולת להם לתת אמון ולתקשר בצורה פתוחה עם הצד השני בזוגיות. כך מנסים לנטרל תחושות חרדה מפני נטישה שיכולות להתפרץ כתוצאה מהתנהגות או אמירה מסוימת.

בנוסף ישנן שיטות טיפול רבות לטיפול בחרדות מסוגים שונים, טיפול פסיכולוגי, טיפולי פסיכותרפיה מסוגים שונים, טיפולי NLP ודמיון מודרך, רפואה משלימה ועוד

 

מרכז gaya – מגוון רחב של טיפולים ומטפלים תחת קורת גג אחת

אם אתם נמצאים בזוגיות ואתם מרגישים תחושה עקבית וקשה של חרדת נטישה בזוגיות, עבור הצלת הזוגיות שלכם, מומלץ כי תמצאו מסגרת טיפולית שתסייע לכם להשתחרר מהדפוסים האלה. במרכז gaya תמצאו מרכז טיפולי בדיוק כזה. עם צוות רב תחומי של מטפלים, פסיכולוגים, פסיכותרפיסטים, עובדים סוציאליים קלינים, מטפלים זוגיים ומשפחתיים וגם מטפלים בשיטות CBT, NLP, ועוד, אנחנו נותנים לכל מטופל מענה שלם שעונה על הצרכים שלו באופן מדויק. אנחנו נדע לסייע לכם בהבנת הבעיה שעומדת בשורש החרדה, ונלווה אתכם לכל אורך תהליך הטיפול.

אפשר לעשות שינוי בזוגיות, פנו אלינו לתיאום מפגש ייעוץ ראשוני והכוונה למטפל המתאים ביותר עבורכם, התחילו את השינוי עכשיו.

חרדת נטישה אצל תינוקות

טיפול פסיכולוגי

 

פסיכולוגיה

גאיה בפייסבוק

צור קשר