cover

פחד ממקומות הומי אדם

מרכז גאיה » פסיכולוגיה » פחד ממקומות הומי אדם

תחושת פחד וחרדה מפני מקומות פתוחים, גדולים ו/או הומי אדם היא למעשה אחת מהפרעות החרדה השכיחות והמוכרות ביותר בעולם. ההפרעה מוכרת בשפה המקצועית בתור אגורפוביה, כשמדובר במצב ממנו סובל אחוז ניכר מהאוכלוסייה בעולם המערבי ברמה כזו או אחרת. אז מה בדיוק גורם לפחד הזה, מהן התחושות האופייניות במהלכו ומה אפשר לעשות בשביל לטפל בו? ריכזנו עבורכם את כל מה שחשוב לדעת.

פחד מפני מקומות הומי אדם הוא אחד הפחדים המוכרים ביותר בתרבות האנושית, ולמעשה מדובר בפחד שמוכר בעולם הטיפולי כבר קרוב ל-200 שנים, ושמתואר בצורות אחרות עוד הרבה לפני כן. במרבית המקרים, מדובר בפחד שאינו בהכרח מהמקום ההומה עצמו או מהאנשים הנמצאים בו, אלא מהמצבים שיכולים להיגרם כתוצאה מהנוכחות בו ומחוסר האונים שהאדם מרגיש בתוכו. זהו למעשה התיאור של המצב שמוכר בתור אגורפוביה – ובשביל להבין מה זה פחד ממקומות הומי אדם ואיך מטפלים בו, צריך להבין מה היא בדיוק אגורפוביה.

 

מהי בדיוק אגורפוביה?

אגורפוביה היא הפרעת חרדה, שהסובלים ממנו מתארים פחד מפני מקומות בהם ישנה תחושה של הילכדות, חוסר אונים וחוסר יכולת לקבל עזרה. בעבר חשבו שמדובר במצב שייחודי רק למקומות פתוחים והומי אדם, ולכן גם נקבע השם אגורפוביה – ביוונית, פוביה היא פחד ואגורה היא כיכר השוק (מקום הומה אדם). כיום אנחנו כבר יודעים שאמנם רוב המקרים בהם אגורפוביה באה לידי ביטוי הם במקומות גדולים והומי אדם, אך מדובר למעשה בפחד עמוק יותר שיכול להתבטא גם במרחבים אחרים – תחבורה ציבורית, חנויות, תורים ואפילו במצב של הימצאות לבד מחוץ לבית. אגורפוביה מוגדרת כהפרעת חרדה לפי ה-DSM (ספר האבחנות הפסיכיאטריות), והטיפול בה משתנה בין מטופל למטופל בהתאם למצבם.

 

כיצד מאבחנים אגורפוביה?

אבחון של אגורפוביה מתבסס על אבחנה קלינית – התיאור של המטופל את מצבו, באמצעות שאלות מכווינות מצד המטפל. הקריטריונים בהם צריך לעמוד בכדי להיות מאובחנים עם אגורפוביה הם:

  • פחד ותחושת חרדה: אדם אגורפובי ירגיש תחושת פחד וחרדה מובהקים בשניים מתוך חמשת המצבים הבאים: מקומות פתוחים והומי אדם, מקומות סגורים והומי אדם, תחבורה ציבורית, עמידה בתורים או כשהוא לבד מחוץ לבית. תחושת הפחד והחרדה צריכה להיות מוגברת ולא פרופורציונלית למידת האיום שהסיטואציה אכן מציבה.

 

  • תחושת הילכדות: תחושת החרדה הייחודית לאגורפוביה היא תחושה של הילכדות, או ליתר דיוק של פחד מפני הילכדות בסיטואציה מבלי יכולת לקבל עזרה. לעתים החרדה היא מהתקף החרדה עצמו, שנגרם בעקבות האגורפוביה, כשהמטופל חרד מכך שלא יוכל לקבל סיוע בהתקף החרדה שצפוי להגיע. כפי שניתן להבין, מדובר במצב מעגלי ומורכב.

 

  • הימנעות: אדם אגורפובי עשוי לפתח התנהגות נמנעת, להמעיט ביציאה מהבית (במיוחד לבדו), וכך גם להמעיט באינטראקציות חברתיות.

 

  • מצב ממושך: אגורפוביה מאובחנת רק לאחר שתחושת החרדה וההימנעות שבעקבותיה מופיעות לאורך חצי שנה לפחות.

 

  • מצב שעומד בפני עצמו: אם המטופל סובל מהפרעת חרדה כללית, דיכאון, חרדה חברתית, פוביה ספציפית או כל מצב אחר שיכול להסביר את תחושת החרדה – לא נהוג לאבחן גם עם אגורפוביה אלא להניח שמדובר במצב שקשור לאבחנה המקורית.

מבחינת שכיחות, אגורפוביה היא אחת הפוביות השכיחות ביותר בעולם שאף זוכה להתייחסות משל עצמה כהפרעת חרדה עצמאית מבחינה טיפולית. בארה"ב מאובחנים קרוב ל-5% מהאוכלוסייה עם רמה כלשהי של אגורפוביה, ובישראל המספרים קצת יותר טובים, עם קצת פחות מ-1% שסובלים מאגורפוביה. עם זאת, קרוב למחצית מהסובלים מאגורפוביה מגלים סימנים חמורים של ההפרעה הזאת, כך שבהחלט מדובר במצב שחשוב מאוד להכיר ולדעת כיצד לטפל בו.

 

האם כל פחד ממקומות הומי אדם הוא אגורפוביה?

השאלה האם קיים פחד ממקומות הומי אדם שאינו אגורפוביה היא שאלה קצת מסובכת, אבל השורה התחתונה היא שזה לא ממש משנה. במסגרת עולם הפוביות (פחדים ספציפיים מפני מצבים או אובייקטים מסוימים) בהחלט יתכן שישנו פחד ממקומות הומי אדם שלא עונה להגדרה המדויקת של אגורפוביה, והפחד הוא מהמקום עצמו ולא מתחושת ההילכדות בתוכו. בפועל, אם המצב קיים הוא נדיר מאוד, ובכל מקרה מטופל כאגורפוביה, שכן הטיפול במצב הזה דומה מאוד לטיפול בפוביה ספציפית.

 

איך מטפלים באגורפוביה?

טיפול באגורפוביה, מבחינה אידאלית, הוא טיפול רב-תחומי. בשביל לטפל בצורה יעילה בהפרעת חרדה מורכבת צריך להתייחס אליה בצורה מורכבת, וליצור מספר זרועות טיפול שמועילות למטופל במקביל.

החלק הראשון, וככל הנראה הכי פחות חשוב, הוא טיפול תרופתי. בהקשר של אגורפוביה, טיפול תרופתי יכול לסייע בהתמודדות עם הסימפטומים של החרדה וביצירת שגרת חיים תקינה ככל הניתן בזמן שסובלים ממנה. טיפול תרופתי נוגד חרדה יכול לסייע בהתמודדות עם תחושת החרדה כאשר חייבים לצאת למקומות הומי אדם, וכך ניתן לבצע משימות בסיסיות ולנהל חיים חברתיים עוד לפני שניתן לטפל בהפרעת החרדה בצורה רחבה ומקיפה יותר. עם זאת, הטיפול התרופתי לא מרפא את החרדה שמרגישים באגורפוביה – ולכן יש צורך מהותי בטיפול נפשי.

טיפולי CBT הם הטיפולים המועילים ביותר מבחינה מחקרית לטיפול באגורפוביה. במסגרת טיפול קוגניטיבי-התנהגותי זה, מבצעים מספר תהליכים שמסייעים בהפחתת תחושת החרדה ובגיוס דפוסי מחשבה והתנהגות מועילים יותר. בתחילה מבצעים חשיפה הדרגתית של המצבים והמקומות מעוררי החרדה, בשביל להפחית הדרגתית את תגובת החרדה. לאחר מכן מבצעים הצפה, שבה מפגישים את המטופל בפתאומיות עם מושא החרדה שלו. לבסוף מבצעים מידול – יוצרים לאדם מודל התנהגות בריא יותר בסיטואציה החרדתית, הרבה פעמים באמצעות אדם שהוא סומך עליו. שיטה זו מסייעת, בסופו של דבר, ביצירת דפוסי מחשבה מועילים ולא חרדתיים במצבים מעוררי חרדה, וכך למעשה מהווה טיפול שניתן לדכא ואפילו לרפא אגורפוביה באמצעותו.

מלבד טיפולי ה-CBT ישנן טכניקות טיפוליות נוספות שהראו יעילות רבה בטיפול בחרדות בכלל ובאגורפוביה בפרט. טיפולי NLP, טיפולים פסיכולוגיים רגשיים וטיפולי רפואה משלימה שונים כולם הוכיחו את עצמם כבעלי יעילות בהתמודדות עם חרדות, ועבור מטופלים מסוימים יתכן שמדובר בשיטות הטיפול הנכונות ביותר. מה שברור הוא שכל מטופל צריך לעבור הערכה מלאה שתתאים לו לא רק אבחנה, אלא גם טיפול המתאים ביותר למצבו.

 

טיפול מקצועי יכול ליצור שינוי של ממש באיכות החיים

אנשים שסובלים מאגורפוביה סובלים מאיכות חיים שהולכת ויורדת ככל שהפרעת החרדה מתפתחת. אם בתחילה מדובר במצב של עצבנות וחוסר שקט במקומות כמו קניונים או מגרשי חניה, המצב יכול להידרדר ולהתפתח עד כדי תחושת חרדה משתקת בכל פעם שצריך לצאת מהבית לבד. זהו מצב שפוגע פגיעה אנושה באיכות החיים, ומבהיר עד כמה טיפול מקצועי באגורפוביה הוא חשוב. לכן, אם אתם או מישהו מסביבתכם סובלים ממצב של פחד ממקומות הומה אדם – אתם זקוקים לסיוע והטיפול המקצועי של מרכז gaya.
יש מגוון גדול של גישות ושיטות לטפל בחרדות, החל מטיפול התנהגותי CBT, טיפול פסיכולוגי, טיפולים המשלבים עבודת גוף נפש, רפואה סינית, טיפול NLP ועוד

 

מרכז gaya – מרכז רב-תחומי המטפל בהפרעות חרדה

מרכז gaya מציע למטופליו מענה רב-תחומי ומקצועי בכל מה שנוגע להפרעות חרדה, ואגורפוביה ביניהן. הצוות שלנו כולל מטפלים מתחומים רבים – NLP, CBT, פסיכולוגיה, רפואה משלימה, עבודה סוציאלית ועוד. כל מטופל שמגיע אלינו מוערך בצורה מלאה, ויחד מתאימים לו את מסגרת הטיפול הנכונה ביותר עבורו – על מנת להגיע לתוצאות הטובות ביותר. אם אתם סובלים מפחד מפני מקומות הומי אדם, מרכז gaya הוא הכתובת עבורכם.

 

פנו אלינו עכשיו לתיאום מפגש הערכה ראשוני והתחילו את השינוי עכשיו 09-8855246

פחד ממעליות

פסיכולוגיה

גאיה בפייסבוק

צור קשר