cover

מה זה add

מרכז גאיה » פסיכולוגיה » מה זה add

 

מהי הפרעת ADD?

ADD, בשמה המלא – Attention Deficit Disorder, היא הפרעת קשב וריכוז. הפרעת קשב וריכוז היא הפרעה נוירוטית המשבשת את יכולת הריכוז ומפריעה לתהליכי הלמידה.
הפרעה זו היא תת הפרעה של ADHD המוכרת יותר, זו משלבת גם היפראקטיביות. השוני המרכזי ביניהם הוא ש-ADD מרוכזת יותר בקשיי הקשב והריכוז ופחות בהשפעה הפיסיולוגית של ההיפראקטיביות.

חשוב לציין כי ההשלכות של ההפרעה על יכולות הלימוד של הלוקים בה היא רק קצה המזלג מכלל השלכותיה.
כתוצאה מהפרעת הקשב והריכוז, עלולים הלוקים בה להתקשות לרכוש השכלה, היא עלולה להשפיע גם על המערכת הבריאותית לטווח הרחוק, עלולה להקשות על תחזוקת מערכות יחסים ועל השתלבות בשוק התעסוקה.

 

מהם התסמינים של ADD ומהם המאפיינים המרכזיים של הפרעת הקשב?

בהפרעת קשב וריכוז, התסמינים מתמקדים בעיקר ביכולת הקוגניטיבית של למידה, עיבוד וניתוח מידע.
התסמינים המעשיים הם בעיקר חולמנות בשעת לימוד או בזמן שיש צורך בריכוז, כמו בשעת שיעור או אפילו שיחה אישית.
כמו כן, חוסר סבלנות, המתבטאת בחוסר יכולת קשב ואיבוד ריכוז כבר לאחר זמן קצר. מאפיינים נוספים משתנים בין כל אחד, כמו למשל תחושת קפיצה של מילים, איבוד תחושת זמן, חלימה בהקיץ ללא קשר למתרחש, איבוד עניין במהירות ועוד, כשהמכנה המשותף הוא הפרעה ביכולת הקשב והריכוז גם בטווח הקצר. מאפיין נוסף המשתנה אף הוא, הוא אימפולסיביות. אימפולסיביות היא תגובה, פיזית או מילולית, ללא סינון מושכל הבאה מאינסטינקט רגשי ראשוני. הלוקים בהפרעות קשב וריכוז עלולים להגיב בצורה אימפולסיבית ללא כוונה תחילה.

כמובן, רמת ההפרעה היא אינדיבידואלית ובזמן שאחד יאבד עניין לאחר עשרים דקות של קשב, אחר יאבד עניין כבר לאחר דקות ספורות. בהתאם לכך, גם רמת האימפולסיביות משתנת בין אחד לשני. החלוקה אינה דיכוטומית, קיימות רמות שונות של ההפרעה וגם אם היא קיימת במידה מועטה יחסית, היא עדיין קיימת ומקשה על יכולת התפקוד היומיומיות ועל חיי השגרה.

 

אצל מי קיימת ההפרעה ואיך ניתן לאבחן אותה?

נהוג לייחס הפרעות קשב וריכוז לילדים בלבד, אך הפרעת קשב וריכוז היא הפרעה המתפתחת בעיקר אצל ילדים, כשבשלב הראשוני, אצל ילדים, ההפרעה בולטת יותר וניכרת בצורה משמעותית, אך היא נשארת לכל החיים ולרב לא נחלשת במהלך הזמן. ישנם מבוגרים רבים מכל שכבות הגילאים אשר לוקים בהפרעות קשב וריכוז הפוגעות ביכולות הקוגניטיביות והפיזיות שלהם בחיי היומיום.

האבחון כמובן יתבצע רק על ידי פסיכיאטר או נוירולוג אשר רשאי לקבוע הפרעה. אך ישנם כמה מאפיינים עיקריים שיכולים להצביע על קיומה של הפרעת קשב וריכוז. מטבע הדברים, מאפיינים אלו בולטים וניכרים יותר אצל ילדים, כאמור, אך קיימים גם אצל מבוגרים הלוקים בה. המאפיין הראשון הוא קושי בשמירה על קשב במהלך שיעורים, פעולות שגרתיות ואפילו משחקים. מאפיינים נוספים הם חוסר תשומת לב וקושי במתן דגש על פרטים ספציפיים, דרישות נקודתיות במסגרת הלימודים או העבודה והיסח דעת מתמשך. בנוסף, חוסר קשב בשיחות בין-אישיות, חוסר יכולת לשמור על ריכוז לאורך זמן בזמן פעילויות חברתיות ומשימות, שכחה של פרטים חיוניים, הסחת דעת תדירה על ידי גירויים חיצוניים שונים וחולמנות מתמשכת, יכולים אף הם להעיד על קיומה של הפרעת קשב וריכוז.

 

כיצד ניתן לטפל בהפרעת קשב וריכוז והאם בכלל קיימת האפשרות?

אחת מן השאלות המרכזיות שעולות כל הזמן בשעת מחקר של הפרעת הקשב והריכוז, היא השאלה היכן צריך להתמקד בטיפול בהפרעה. האם להתמקד בפן הרפואי ולהשקיע בעיקר בטיפול תרופתי המתמקד בסימפטומים של ההפרעה או שמא קיים צורך דווקא בטיפול פסיכולוגי, רגשי, או כזה המשלב על ידי טיפול קוגניטיבי – התנהגותי? מה מהם הוא הטיפול הנכון והיעיל ביותר על מנת למזער את השלכותיה השליליות של הפרעת הקשב והריכוז.

ראשית, חשוב להבין כי בניגוד להפרעות נפשיות אחרות, אשר מוגדרות כהפרעה בפני עצמן, הפרעת קשב וריכוז היא הפרעה יחסית. כלומר, "הפרעה" מוגדרת כך רק כשהיא חורגת מנורמות מקובלות. היות והחברה היא זו שקובעת את הנורמות לרמת הקשב והריכוז הנדרשת, הפרעה מהנורמות היא אך ביחס אליהן. כלומר, אין פגם בעצם העובדה שקיים קושי ביכולות הקשב והריכוז אלא רק בעובדה שהיא חוגרת מהנורמה החברתית ואינה עולה על הקריטריונים הנורמטיביים לכאורה.

 

דרכי הטיפול בהפרעת קשב וריכוז

כעת, נוכל להבין מהי דרך הטיפול בהפרעת קשב וריכוז כשהמטרה היא יישור קו אל הנורמות החברתיות, שיפור של יכולות התפקוד הקוגניטיבי והימנעות מהשלכותיה השליליות של ההפרעה גם לטווח הרחוק יותר. הטיפול מחולק לכמה חלקים מרכזיים.

החלק הראשון הוא חלק הטיפול הפסיכו-פרמקולוגי, אשר מתמקד בהשלכותיה הפיזיות של ההפרעה, מדכא את המערכת המגיבה לגירויים חיצוניים ומשפר את יכולות הריכוז כתוצאה מכך. אך לא די בחלק זה, יש צורך בטיפול רב מערכתי מקיף על מנת להבטיח עתיד טוב יותר ושיפור היכולות לטווח הארוך יותר.

חלק נוסף הוא החלק החברתי, דהיינו, החלק שנותן דגש על ההתאמה החברתית והשתלבות בריאה חברה בה הלוקה בהפרעה שונה מהנורמות. כלומר, היות והחברה רואה את קשיי הקשב והריכוז כהפרעה, חשוב להבין שהיא אינה שלילית ואינה מעידה על פגם כלשהו בלוקה בה. הבנה זו, מסייעת לשינוי תפיסתי ויצירת אקלים סביבתי חדש ותומך.

החלק האישי כולל בנייה אישית והעצמה על ידי טיפול פסיכולוגי או תרפיה, החל מעיסוק באומנות ועד רכיבה על סוסים, אשר מסייעת להתמודדות, להרגעה כללית וליישוב הדעת בצורה בריאה ומותאמת אישית.

 

מה מוטל על ההורים, המורים ואנשי החינוך לעשות במקרה של ADD?

הרבה לפני השלב הטיפולי, חשוב לדעת להכיל ולהבין את השפעותיה של ההפרעה, לזכור שלא תמיד יש באפשרות הלוקה בה לשלוט ביכולות הקש והריכוז שלו. חשוב לגלות סובלנות, הכלה והבנה בכל שלב.

הסביבה הטבעית, המעגל הקרוב של הילד או המתבגר הלוקה בהפרעת קשב, היא החשובה ביותר להתפתחותו ולבניית יכולות ההשתלבות שלו בחברה הרחוקה, בשוק התעסוקה וברכישת יכולות לימוד. חשוב ליצור שיתוף פעולה יחד עם צוות החינוך בבית הספר, ליידע אותו על קיומה של ההפרעה ולבנות תוכנית מסודרת בה לא ייפגעו הישגיו של הילד כתוצאה מההפרעה.

גם בבית, בין אם מדובר בילד קטן שמתקשה בלימודיו בשל כך ובין אם מדובר בנער בוגר שמאבד עניין במהירות בכל נושא הרובץ לפתחו, חשוב לדעת להכיל, להבין ולסייע כמה שניתן. מדובר בעזרה קריטית המעצבת את אישיותו של הילד או המתבגר גם לעתיד הרחוק יותר.

 

מה אנחנו מציעים במרכז gaya?

מרכז gaya הוא מרכז טיפולי רב תחומי לכל טווח הגילאים. אצלנו, במרכז gaya, נתאים עבורכם ועבור הילד שלכם את הטיפול המושלם שיסייע לו להתמודד עם הפרעת הקשב בשילוב עם העצמה אישית. אנו מציעים הסתכלות מערכתית, מאפשרים טיפול רגשי, מעורבות בבית הספר על ידי פסיכולוגית חינוכית, קבוצות מיומנויות חברתיות, הדרכת הורים וטיפול בסמפטומים של קשב וריכוז עצמם על ידי טיפולים בשיטות אלבאום, בדיקור סיני, בדמיון מודרך ו NLP ועוד.

איתנו, במרכז gaya, פועל צוות של אנשי מקצוע, הכולל פסיכיאטרים, פסיכולוגים, פסיכותרפיסטים ועובדים סוציאליים מהשורה הראשונה, אשר מוכנים לעשות ככל שיידרש עבורכם ועבור ההצלחה של ילדכם. התהליך הוא פגישת אינטייק ראשונית שבה נוכל לבנות עבורכם תוכנית טיפול.

לחיות עם הפרעת קשב וריכוז

טיפול פסיכולוגי

פסיכולוגיה

גאיה בפייסבוק

צור קשר